入來旺下場先,,,一問麻雀中一局[食]最大係乜??

收藏  |  訂閱
11  1.2k

入來旺下場先,,,一問麻雀中一局[食]最大係乜??

打得廣東牌多,,我都分唔清............

用廣東做例啦!!:034:

打左咁多年牌....我試過食過一鋪牌係: 大約5年前係...以前軒尼詩道某商業大廈2樓既"名雀會"

中中中中 發發發 板板板 南南南 北北    板北對碰...結果: 槓上自摸....白板

照計數就係: 清一色番子 + 對對糊 - 12番, 大三元 - 12番,  南位..雙番南加兩番, 槓上自摸加多番....合共28番

不過我打四四制...12番....所以點計都只係收盡係....12番  :097: :096:

引用:
原帖由 cecilchao 於 2008-5-18 08:56 AM 發表
打左咁多年牌....我試過食過一鋪牌係: 大約5年前係...以前軒尼詩道某商業大廈2樓既"名雀會"

中中中中 發發發 板板板 南南南 北北    板北對碰...結果: 槓上自摸....白板

照計數就係: 清一色 ...
師兄你以後有排做:071:

引用:
原帖由 ponti 於 2008-5-18 09:08 AM 發表

師兄你以後有排做:071:
咪咁喇見有人陪你就開心得你個衰樣! :071: :071: :096: :096:
我就無你咁勁我只係試過食自摸十三么正花位幾番我都唔知!
我打得好細八番牌!:097: :023: :131:

點解有清一色番子 又計 全么....? 唔明
大三元係 12番 嫁=.= 我打開得 8 番 ...
所以都唔知你點解嫁

引用:
原帖由 vincent1227 於 2008-5-19 10:51 AM 發表
點解有清一色番子 又計 全么....? 唔明
大三元係 12番 嫁=.= 我打開得 8 番 ...
所以都唔知你點解嫁
我打錯左...係應該唔計全么....另一問題係....大三元...一般廣東牌例係...爆(意思係...如果打盡8番就計8番, 打盡10番就計10番, 打盡12番就計12番! 會唔會...係你地打盡8番...所以先計8番呢?

係爆嫁=.=
我都唔知wo..
次次打我地都係計8番ja.....有時當10番,有時當13番爆
次次d人都好容易食到...大三元>_<

引用:
原帖由 vincent1227 於 2008-5-19 02:14 PM 發表
係爆嫁=.=
我都唔知wo..
次次打我地都係計8番ja.....有時當10番,有時當13番爆
次次d人都好容易食到...大三元>_<
其實...打開一班雀友...通常都已經有共識...據我所知...無論我d同事, 朋友, 或同事既朋友都係會將..大三元, 大 小四喜 都會係計..爆!
我唔知你同你d雀友點訂定你地既牌例...其實你地會唔會打牌前講明一d經常唔清楚計幾多番既糊係點計? 就算我同d朋友打牌...每次都會講多次呢d牌係計幾多番先!
舉例: 我自己就打四四制: 12番盡, 無花, 全沖, 炮炮響, 有門清, 摸和過莊..加20蚊jackpot...自摸12番先可以攞jackpot!   我地打開就..大三元, 大 小四喜 都會係計12番, 而小三元計6番, 18羅漢要自摸先當係...一樣12番!(因為我食過...所以要講明)  花么我地就加兩番 ( 有d人會加一番, 有d人會加三番<---所以一定要先前講明! )    講到呢度...我想講多樣野....香港人打牌...其實都無話香唔香港人...而家好多人打牌都無話跟足傳統牌例...千其百怪! 就算大家可以攞到正宗既牌例資料出黎...試問又有幾多人會跟足?  所以我自己就多數會打牌前講清楚d計法...其實...點計都好...記住..家家有求!

大三元=8 番;
清一色番子 7+ 對對糊3 = 10番;
雙番南=2番, 槓上自摸=2番....合共22番:030:

如果真係要計的話,,,以無限番計,,,
十八羅漢加大四喜,八隻花係最多番啦,,,,:030:

前往最後回覆