上一頁下一頁
發新話題

已確診 中咗hiv

收藏  |  訂閱
54  11.0k

已經兩個 禮拜 , 啲急性症狀仲未消退 , 既然已經確診了, 點解仲要折磨我 係唔係要我三個月空窗期都係而家咁辛苦

有咩急性症狀呢?

好似話KEEP住食藥就可以和正常人一樣生活, 放心吧.

引用:
原帖由 screwup 於 2019-8-9 05:53 PM 發表 查看引用來源
已經兩個 禮拜 , 啲急性症狀仲未消退 , 既然已經確診了, 點解仲要折磨我 係唔係要我三個月空窗期都係而家咁辛苦
唔好俾自己心入面太壓抑,雖然好難做到。堅強加油

引用:
原帖由 screwup 於 2019-8-9 04:41 PM 發表 查看引用來源

雖然話可能仲有20年命但係其實食嗰啲藥 所有器官都會加速衰竭 到時其實只係 剩返一個 殘軀, 好多應該七八十歲有嘅病 你食十年就會有, 係叫做唔使死住囉 ...
始終西藥一定有副作用.....

有咩急性症狀呢?

師兄,唔好咁灰 … 中咗HIV確實係好不幸,但並唔係世界末日。 記得keep住睇醫生,要準時食藥,加適量運動,除時可繼續生活幾十年。

我記得曾經係香討見個自稱Chris Wong嘅HIV帶菌者,因為係香討被人罵到狗血淋頭(其實佢只係上講吓自己中咗HIV之後嘅,同希望可以幫到或開解到同樣中咗HIV嘅人),但都被人罵到仆街 !所以佢就第二個網站開 post…

https://hivpositivehk.wordpress.com/

我睇過佢寫d嘢…記得佢曾經講過,係香港睇HIV時,診所唔係叫名入去見醫生,係用号碼代替人名,而個号碼係一路排上去,並唔會重覆被第二個人用… 佢記得有次佢去覆診時,聽到個護士叫(唔記得3X定8X号)入去睇醫生……

而3X或8X号都好,應該係1984年確診嘅感染嘅,而Chris Wong 係2013尾14年確診嘅……咁即係話,佢聽到個号碼個人,己經感染咗HIV有30年…… 依家d藥好過30年前好多,所以好似上面咁講,好好作息,生活正常,加適量運動,冇咁容易,亦冇咁快會死!佢亦提過現時d藥已經好過以前,幅作用亦小好多 !

現在有好多HIV帶菌者都係過70歲先病發,所以唔好咁灰心……但有一點要留意,唔好諗住自己中咗HIV,同第二個都係中咗HIV嘅人搞嘢就唔駛安全措施,因為HIV係有唔同嘅病毒株,唔同嘅病毒株對唔同嘅藥係有抗體……感染越多病毒株,即係越小藥物可以醫到你。

還有,醫HIV嘅藥係好很貴,係香港政府補貼咗好多錢给每個病人,所以每次睇完醫生攞藥,一定要點清楚藥物數量……點解?你懂的!

最後,講番Chris Wong……佢之後重認識咗個德國男友,重一齊去咗德國结婚,之後重好似去咗英國工作……所以就算中咗都唔係世界末日,唔駛咁灰 !

引用:
原帖由 screwup 於 2019-8-9 05:53 PM 發表 查看引用來源
可能假陽性, 一次陰交應沒咁易中

試下玄學上幫吾幫到你,pm 我出生年月日時 邊到出世

Rip

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆