上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] [深夜重口味] 女神日記 (修訂版) - 全 41 集加感想 (已完)

收藏  |  訂閱
370  265.5k

LUCY :smile_42:

以Athena呢啲正宗港女性格,衰少少唔會認,衰全部就遷怒他人搵藉口,衰到貼地加上有人跪埋地求佢回心轉意喇,先至會好感動咁「原諒」對方。

我敢寫包單,如果呢篇唔係小說而係現實,Athena之後會動不動就自己之前嘅錯誤不斷咁向Andy發晦氣,講一啲類似「我係咁污糟架喇唔好要我丫」、「我知你好叻,我就最蠢最戅居架喇,咁你咪搵Lucy呢啲叻女去襯你囉」、「你講嚟講去都係凝住我畀第二個男人搞過之嘛,我當初都話你心入面會有條刺架啦」嘅說話。

要呢類人真心誠意咁去反省自己嘅錯誤,盡最大努力去彌補自己嘅錯失,珍惜畀佢重創過嘅男人,呢啲人格上嘅轉變只會有小說或電視劇先會見得到。

亦正正因為有好多Andy呢啲無怨無悔女神至上嘅港男,就更加助長港女們嘅氣焰日益增長。

真係問世間情是何物,直教戅鳩相許。:smile_o16:

引用:
原帖由 喵靈王 於 2014-6-5 12:01 AM 發表 查看引用來源
投入立場真係對男主角冇晒好感
但另一個立場又覺得佢默默既忍耐終於得到回報
愛情就係咁.. 不問付出,不理他人眼光..
只係旁觀者唔會比自己更清楚自己想要乜..
哈... 個人觀點啦!呢集我好鍾意呢...
唔多唔少Lu ...
多謝欣賞

除咗結局果兩集, 呢集都係我最喜歡的, 所以特別多令我難忘嘅對白

下一集 Andy 會得到更大回報, 因為佢 (加埋我) 會嘆 Athena!

引用:
原帖由 kingofice 於 2014-6-5 12:19 AM 發表 查看引用來源
很精彩和感人的對白和表白  不枉追了這作品數週之久  其实坦白說中段有很多寫得不甚暢順  可幸這篇挽回不少讚賞   多謝大作
多謝欣賞

大哥係指現實同幻想炒埋一碟太亂? 咁後面將有大把... :smile_35:

Like

引用:
原帖由 艾官 於 2014-6-5 12:25 AM 發表 查看引用來源
以Athena呢啲正宗港女性格,衰少少唔會認,衰全部就遷怒他人搵藉口,衰到貼地加上有人跪埋地求佢回心轉意喇,先至會好感動咁「原諒」對方。

我敢寫包單,如果呢篇唔係小說而係現實,Athena之後會動不動就自 ...
多謝你咁投入!

阿 Q 啲諗, 如果故仔令讀者有 feel, 某程度上都算成功, 好似銀葉大哥個阿綺咁, 睇到個個喊打, 從呢方面睇, 小弟嘅 Athena 都算不賴吧!

至於 Athena 之後會唔會出現大哥所講嘅態度, 等著瞧吧

引用:
原帖由 慢嘗君 於 2014-6-5 12:38 AM 發表 查看引用來源

多謝你咁投入!

阿 Q 啲諗, 如果故仔令讀者有 feel, 某程度上都算成功, 好似銀葉大哥個阿綺咁, 睇到個個喊打, 從呢方面睇, 小弟嘅 Athena 都算不賴吧!

至於 Athena 之後會唔會出現大哥所講& ...
喺創作層面上,Athena真係成功嘅,係一個好典型嘅港女角色。雖然我好少同呢啲港女交手(通常避之則吉,而佢哋就會繼續收其他兵),但都好親切感。一邊睇一邊會諗「屌,真係有啲咁嘅女架喎。」:smile_o10:

能夠引起讀者用現實情況去討論書中情節同人物,已經相當成功。:smile_o12:

Andy真喺情有獨鍾,話佢情聖?抑或戆居?
我諗只有小說中才有這一种人.

引用:
原帖由 aprainmayflower 於 2014-6-5 02:13 AM 發表 查看引用來源
Andy真喺情有獨鍾,話佢情聖?抑或戆居?
我諗只有小說中才有這一种人.
戆居到無倫

一般人面對心愛嘅另一半背叛自己, 反應會有:

1) 反射神經式: 即飛
2) 老奸巨滑式: 扮原諒, 以後先折磨你
3) 公平原則式: 你出軌時我都出
4) 心甘命抵式: 宿命呀! 鬼叫我畀你食住咩?

Andy 係邊種? 不過咁 typical 就冇故講啦!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆