上一頁下一頁
發新話題

Miss Yan日記 (p.33有新故事--高級程度會考監考篇)

收藏  |  訂閱
737  652.8k

中學果時都識唔到D咁樣的MISS~真可惜~!!
如果有機會識到~就好啦~HAHA

引用:
原帖由 applesit1210 於 2008-1-19 01:03 PM 發表
其實駛咩咁認真?
可能世界上有d人長期被忽略
總係想上網做下英雄人物
你已經講明故仔係真人真事加虛構
所以我覺得睇故仔唔需要駁故仔
覺得故仔冇可能既地方,就當係虛構,有可能既地方就當係真實
用自己既幻想去睇故仔

真係要駁故,電視台既故仔大把地方可以駁

miss我支持你繼績寫多d故仔俾大家睇

gf9394 agree with you.

miss,我唔理妳係咪真係miss,不過就算係都唔會係教中文,因為的文法好似差少少!但我好欣賞妳呢個故仔的構思,雖然有部份係誇張左少少,但以miss的感受寫出咁0既故仔就真係唔錯!

可能我比較討厭sm呢種性行為,我第一次睇覺得幾吸引,但到故事發展落去好似慢慢走向miss享受sm的方向,到最後個miss可能會越來越自卑同犯賤!唔好比個主覺去到咁啦!

又或者我真係越來越欣賞呢位miss啦,怎至想真係識到一位咁0既miss添,但又唔想佢離開我喜歡佢的類型掛!

anyway!唔好理其他人講咩,繼續寫好妳個故仔!

點擊率勝於一切!

呢個世界就係咁,好多人又要睇又要閙!!

出 post 係個人舒發同分享,唔在乎個人身份、地位!!!唔通出 post 要 show ID、工作證??!!

Miss,最後都係嗰句 – 隨心所欲!唔好為個別負面既 reply 而 upset 到自己!!

引用:
原帖由 waichoi925 於 2008-1-19 08:59 PM 發表
miss,我唔理妳係咪真係miss,不過就算係都唔會係教中文,因為的文法好似差少少!但我好欣賞妳呢個故仔的構思,雖然有部份係誇張左少少,但以miss的感受寫出咁0既故仔就真係唔錯!

可能我比較討厭sm呢種性行 ...
我唔理妳係咪真係miss,非常同意

故事好睇就得,無需理會佢既真正身份

難道金庸真係識九陽神功嗎?故事好自然有人欣賞

都唔知d on9 o係到嘈乜7 !!
有野睇你就睇la !!! 唔想睇咪咪入lor !!
嘈嘈嘈...駛唔駛拎張id card俾你check ar正義超人 !!!
我理得佢係咪miss !! 我有野睇就得la !!!

各位大哥,大姐~
睇文章如果覺得幾有問題都好,都唔應該評擊個作者係咩人,咩身份,心理,生活,~
評擊人地作品,請大家想自己有冇咁既能力作編文出來呀
試明大家可唔可以作到咁好文章啦,係有深度,同可以比人感受到當中既甜酸苦辣呀~要有返咁上下功力先做到,
(我唔想有D人~因為自己既偏見又好,個人要係度發表偉論又好,唔好再影響作者啦)
係第二個論壇開POST慢慢罵啦吧~不要係度放狗屁啦
作者出文章係想表達自己既思想~唔需要有其他人阻攔佢思想~
我本人想作者,繼績寫落去~或者都要比個結局出來~不要有頭未尾,好令讀者傷心~

我吠下0架咋,唔好咁認真…
對於樓主似老師身份而寫出miss yan0既故事,我個人並唔係太鼓勵,因為我覺得『老師』哩一個稱呼並唔係單止代表一個人嘅身份,同時係代表緊一個行業,而哩個行業咁0岩係代表『教育』。
如果以老師自居去做一0的事情,咁樣所做0既事都會涉及緊一個『教育』業嘅形象、精神、意義、象徵。
『上班係老師;下班係自己』。我個人十八分讚同,我本身更實行緊『上班係自己;下班都係自己』添。
樓主下班嘞,做自己嘞,自己0既時間係屬於自己,代表自己去做自己。直到有一日寫miss yan嘞,但係公開用『老師』身份出現面對讀者,樓主哩一刻代表意義就唔單止係自己,身份就會複雜起來。
要知道凡以工作0既身份去做0既事,都會關係於本身嘅行業形象、象徵,而樓主寫miss yan披住老師嘅身份,某程度可以話係係代表你0既行業(教育)去寫。
跟住就有兩個『除非』:除非你唔係真係教師啦,咁就只完全冇問題,roleplay game0者。除非day one開始『applesit』就排除0左老師0既身份啦,但係好可惜依家『applesit』已經等於『老師』,而唔係單單代表係『你』。
我並唔係質疑緊樓主0既專業能力,況且我都冇咩資料去質疑,所以我唔係否定緊你,你可以係一個好好0既老師,我只係對樓主以老師身份寫色文有少少想法0者。
樓主哩一個故事我的確係好鍾意,而樓主0既身份亦令到哩個故事加添唔少意味,雖然唔屬於0係故事之內,但亦存在於故事意中,原來都係故事0既一部份。而我亦膽粗粗冒住畀人鏟鑊甘0既風險,分享我0左自己對哩個『故事』0既一0的睇法。:smile_13:

(for #183樓:『小學到中學所謂既學生,不過係一班無能,無知既小朋友』<---好希望唔好再用d咁不負責任0既思維講d咁不負任0既0野,唔係為所有中小學生,唔係為其他人,咁係為你自己個人著想。)

Apple Sit,

你寫的文章寫得十分好,字裡行間見到你日常工作的辛苦、個人和身分地位的矛盾。教師亦是平常人

同工共勉之 (微笑)

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆