少假設 多原諒

收藏  |  訂閱
11  555

少假設 多原諒

以後只係本人對近年賽馬圈ge感覺

可能呢家ge競爭好大  所以買馬比以前難中左
      於是好多馬評人同馬迷都比以前更加留意騎師係陣上ge發揮
仲有部份馬迷會覺得d騎師做馬
     我都明白輸左$ 但又覺得唔值輸  又真係好不滿

不過 我認為係個1分鐘至2分鐘ge賽事中
    電光火石間作出ge決定  真係好難做到100%正確
又或者應該係講成符合全部投注人ge要求

所以我覺得我地應該對佢地要求唔好話大過苛刻
    始終  騎師都係人   隻馬真係有一個100磅多d ge人點可以阻擋到?
我地不妨多d記得佢地幫大家win $個時ge英姿仲好啦
   咁樣賽馬ge樂趣都會大增
因為我覺得大家係真係中意賽馬ge人   而唔係當賽馬係賭博ge一種方式

有咩得罪  請見諒

引用:
原帖由 jason1106 於 2006-7-17 03:46 PM 發表
因為我覺得大家係真係中意賽馬ge人   而唔係當賽馬係賭博ge一種方式
我一定係,
支持你的論点。

jason兄的觀點,小弟大概同意。只希望畫龍點睛。

我認為每一個騎師都是一個professionalist,我們作為外行人同時卻是投注人,無論如何努力觀察和客觀分析,我們都不免存在若干誤解或偏見。

其實只要不是太礙眼的行為,我們還是不要太動氣吧。各位在參與賽馬投注的時侯,難道還會相信賽馬是絕對廉潔的嗎?所以騎師的表現,只可以看成為投注賽馬的必然風險!

作為投注人,我們當然有絕對權利要求馬會對騎師的陣上表現維持最嚴謹的監督。但如果大家有留意其他地區的賽馬的話,便會發現香港的騎師〈包括本地和外來的〉其實已經算是十分可愛了!

我想大部份馬迷都唔係輸佢錢就賴騎師的!主要係馬會班監場董事有沒有在投注人立場主動去問有疑點場次有關的騎師及練馬師為什麼會這樣跑?
馬會一直給我感覺常常有些賽事由於騎師騎法引起爭議,而競賽小組又好像沒覺得沒有問題就不提問(雖然都有,但還唔足夠),這就是因為他們沒有下注及沒有在投注人立場去看事件。

完全同意

完全同意
小注怡情
馬主、騎練都唔係實嬴、
好多時話邊個去邊個唔去
跑之前你又唔講
平心靜氣講D 沙田賽事都可以跟據賽績分析

我最唔順就係有志氣全完唔放比糖果精英偷雞搞到連隻大熱門步步穩留往等有志氣連place都跑唔到

精英大師走去跑1600米也十分氣頂、1400都係好免強、告仔十分令馬迷頭痛

引用:
原帖由 jason_kwok 於 2006-7-19 12:37 AM 發表
完全同意
小注怡情
馬主、騎練都唔係實嬴、
好多時話邊個去邊個唔去
跑之前你又唔講
平心靜氣講D 沙田賽事都可以跟據賽績分析

我最唔順就係有志氣全完唔放比糖果精英偷雞搞到連隻大熱門步步穩留往等有志氣 ...
小弟睇左20幾年跑馬・自問巳經彼為豁達・;)有時跑真、跑假、跑對、跑錯都好難下個定論。總之就算做馬都好喇・只要做得好好睇睇・買唔中多數都只會怪自己諗唔到邊隻係真命天子:022:・絶唔會條氣唔順既。;)
但上季第「549」塲賽事・則係小弟睇左20幾年跑馬之中最想:020:、最失望:004:、最難過:019:、最覺得擺明係做馬既一塲賽事。相信有三兩年刨馬經驗既朋友係賽前都會知道黎場必定係得一隻「糖果精英」放頭既慢歩速賽事喇・作為「練馬師」會唔知咩:017:、作為「騎師」會唔知咩:017:・但有人竟然夠膽死叫隻一向擺前走既 大熱門馬「有資格」今場順其自然咁跑・結果就順其自然咁留左係馬群包尾位置跟跑・如此順其自然跟跑・當然無須轉入直路・單睇頭400米大家都早已知道個結果喇!!
問題係做左咁多年馬都做得咁(核突)作為「練馬師」既醜唔醜呀?:002:作為「騎師」既又醜唔醜呀?:002:。
但最爆笑係「競賽小組研訊後」竟然以上騎、練全部人都無事。但用黎祭旗既人「霍達」竟然有事!!:020:嘩・・・哈哈・・真係想問句:「作為香港賽馬會既競賽小組各位成員・你地係唔知醜呢?定係唔怕醜呀?」。:014:
見到小弟寫咁多・千祈唔好以為小弟黎場輸好多・實情我係買左「糖果精英」孖寳。但作為投入賽馬咁多年既資深馬迷・睇到D咁(核突)既賽事・失望同難過早巳蓋過贏馬的喜悦了。:022:

大家成日都有個錯覺係每個騎師每場馬都要用盡全力(好似係例黎o既),但騎師最主要係向練馬師,馬主交代,而非馬迷.
所以聽到公仔箱成日問點解騎師唔打盡騎盡去爭個第三,我會覺得好低能.

引用:
原帖由 有冇咁多名 於 2006-7-19 12:24 PM 發表
大家成日都有個錯覺係每個騎師每場馬都要用盡全力(好似係例黎o既),但騎師最主要係向練馬師,馬主交代,而非馬迷.
所以聽到公仔箱成日問點解騎師唔打盡騎盡去爭個第三,我會覺得好低能.
c兄, 騎師是要馬會發牌,馬會要有人投注才有錢營運,這樣你說老闆應該是誰?
每位騎師上陣就要在全力爭取最佳名次大前提下向投注人,練馬師,馬主交代。

引用:
原帖由 uya999 於 2006-7-19 14:08 發表

c兄, 騎師是要馬會發牌,馬會要有人投注才有錢營運,這樣你說老闆應該是誰?
每位騎師上陣就要在全力爭取最佳名次大前提下向投注人,練馬師,馬主交代。
你係馬主會唔會要騎師就算打殘隻馬都要由第四變第三呢???唔敢講話冇,但肯定唔多.的確,理論上每場賽事每個騎師都要盡全力,但事實上係咪咁樣呢?我都想每場賽事隻隻馬全力爭勝,但根本係冇可能.

另外,我唔覺得隻馬跑哂未唔關騎師打多定打少幾鞭事,如果隻馬仲有,睇出腳可以話到你知,鞍上人亦都感覺到,如果唔係,就根本帶支棍打隻馬都冇用.講話騎師打多兩鞭輸左都服o既...唉...算吧啦

老闆是誰? 你是消費者就對了!

老闆是誰? 你是消費者就對了!
你買之前有得選擇性買或唔買

前往最後回覆