上一頁下一頁
發新話題

自认锄大Dee高手请进

收藏  |  訂閱
145  11.9k

引用:
原帖由 thirlonyli 於 2007-9-7 11:37 AM 發表

去到"你继续出Q我继续PASS.",
你有”AAJJ”,我有”一手蛇一手花.同一對K一對9”
我再出蛇花,你一定要PASS
咁你有”AAJJ”,我有”一只2同一對K一對9”
...
好明顯喎,
人地有一對A....

引用:
原帖由 smallkel 於 2007-8-25 02:38 AM 發表
路經此地, 見咁多人POST, 幾得意!!!

好奧妙...等我又嚟試吓!!!:032:
為咗簡化輸入, 我將蛇=梅花3+梅花4+葵扇5+葵扇6+紅心7; 花=紅磚4,5,7,Q,K

先出紅心6!!!

Case 1: Banker Pass ...
好合理,不過我覺得唔駛咁複雜
正如你所講的pair陣(i.e. 單支配見a打2),足夠打死banker

先出3

case 1: banker pass
-pair陣 (24455667799qqqkkk)

case 2: banker j (jaa)
-打q
case 2a: banker pass (jaa)
-打4 (pair陣, 2455667799qqkkk)
case 2a1: banker j (aa)
-打k (全pair陣+2+4)
-見a打2 (單支打起, 2完打pair)
case 2a2: banker pass (jaa)
-打4 (單支打起, 255667799qqkkk)
-見a打2
case 2b: banker a (ja)
-打2
-all pairs + k結 (4455667799qqkkk)

case 3: banker a (jja)
-打2
-出pair 4 (55667799qqqkkk)
case 3a: banker jj (a)
-pair q (55667799qkkk)
-all pairs + 三k + q結
case 3b: banker pass (jja)
-出pair 5 (pair打起, 667799qqqkkk)
-見jj打pair q

總結而言,見a打2,1st j打q,2nd j打k,再用pair陣,咁就會立於不敗之地

唔知樓主覺得我講得有無道理呢?

引用:
原帖由 abverb 於 2007-9-17 01:13 AM 發表

好合理,不過我覺得唔駛咁複雜
正如你所講的pair陣(i.e. 單支配見a打2),足夠打死banker

先出3

case 1: banker pass
-pair陣 (24455667799qqqkkk)

case 2: banker j (jaa)
-打q
case 2a:  ...
但係呢一局,就係要咁複雜喎,

你出完隻3,仲要諗第二,三,四隻架...
亦因為呢副牌有咁多變化,所以先咁難!
BTW,第一隻唔係出3先

回覆 #1 dickayumi 的帖子

我又估下~
首先出34567,
then出花(diamond)457QK,
剩返1隻2,1隻6,pair 9&Q&K,

咁先出6,剩7隻牌,
CASE1 你唔打>我由Q開始一隻一隻出,
如果你出A打我,我會PASS,THEN你出PAIR J OR出一隻A/J先我都WIN,
你A->我DEE,Q,PAIR K,PAIR 9->WIN
你J->我Q->你MUST出A->我DEE,PAIR K,,PAIR 9->WIN
你PAIR J->我PAIR K,,PAIR 9,DEE,Q->WIN

CASE2 你打>你出J>我出Q
THEN你A->我DEE,Q,PAIR9,PAIR K->WIN
OR你PASS>我會繼續出一隻,總之你一拆PAIR A你就輸!

CASE3  你打>你出A>我PASS,THEN你出PAIR J OR出一隻A/J先我都WIN,
你A->我DEE,PAIR Q,PAIR K,PAIR 9->WIN
你J->我DEE,PAIR Q,PAIR K,,PAIR 9->WIN
你PAIR J->我PAIR Q,PAIR K,,PAIR 9,DEE->WIN

啱嗎?

引用:
原帖由 marvolo 於 2007-9-22 01:21 AM 發表
我又估下~
首先出34567,
then出花(diamond)457QK,
剩返1隻2,1隻6,pair 9&Q&K,

咁先出6,剩7隻牌,
CASE1 你唔打>我由Q開始一隻一隻出,
如果你出A打我,我會PASS,THEN你出PAIR J OR出一隻A/J先我 ...
我係對家,
我會行case 1
你:6, 我pass, 你Q,我pass,你再Q,我再pass,
呢個時候你有2,99,KK
我有AA,JJ (未出過:032
到左呢到,你點出都會輸啦,不妨計下丫

引用:
原帖由 waiiii 於 2007-9-22 09:31 AM 發表

我係對家,
我會行case 1
你:6, 我pass, 你Q,我pass,你再Q,我再pass,
係喎~
我投降啦~
睇返回帖睇and先
~

引用:
原帖由 waiiii 於 2007-9-22 09:31 AM 發表

我係對家,
我會行case 1
我試試       選擇出9先  你點打?  你打A 我 2 KK 9
                                你打j  我 K 你打我2 在 K 9   唔打我在9  2  k
                                你選擇唔打  我會在9   2  kk
  定係我睇錯野@@?

18只牌....我一出單支或啤就既死!:044:
你知晒我牌,你鍾意大又得...出又得.死守啤A,啤J..你玩晒喇!:030:
你哋知唔知一個人要靠擺殘局揾食係好無面既事.
通常有玩就要俾錢,贏咗都俾架,人地揾兩餐,我哋用吓腦!:092:
得一条蛇仔,一堂花,點贏呀?除非你放水囉?
我俾你出一只先,睇你點打呀?:096:

一個棋局係有規有舉......
呢個啤局..簡直係屈......:043:
我18只牌既!玩摸大第呀?係就你實輸!你一pass就要摸牌呀!老友!!:071:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆