上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
19.9k  1.4m

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-3-23 17:29 發表 查看引用來源

做下前線又做下後防,龍師兄同阿星嘅諗法都相近,會考慮除咗策劃之外,實際執行會有咩情況都會想清楚了解。當然,有一個團隊而你企喺中間,邊度需要幫手就去邊度,的確團隊要合拍同互相合作拋棄私心真係好緊要。

臭亨亨先配得 ...
無論邊一行,我覺得都係一個好好玩好有挑戰性既範疇,哪怕果件事幾簡單都好,只要有發展空間,就有進步既可能。
最近接觸回收呢一行,當中都幾多學問,詳細既當然我都唔識,但回收公司既老闆係經熟人介紹而黎,佢都將自己所見所聞講出黎,老一輩講得最多既,就係佢果行唔好做,好辛苦,無未來,但佢又帶埋阿仔一齊黎做喎,咁佢兩父子要唔要親自落場呢?當然唔使,但就會親自督師。佢叫左10個搬運黎幫手,無人望住就行行企企,老細係度就落力非常,當中有位年青既一睇就知有腦有責任感,原來係老細個姪,佢要落手落腳身水身汗做埋一份,我想講既係,老細個仔同呢位姪仔應該差不多大,而待遇就好唔同,但我唔係想講佢地同人唔同命,而係想講,事事行前既姪仔非常之醒目,我同我同事講,成班人中,呢個姪仔係與眾不同D。

其實做邊樣都係,凡事努力係基本要求,懂用腦力先會勝人一籌。
每一行都有技巧,又有古惑野,我鐘意同呢D人打交道,因為好玩又學到野,尤其佢覺得你係自己友時。我想講,果刻我同佢都臭臭地,雖然我無搬野,但我都跟足全程,唔同既材料回收唔同價又唔同做法,如果唔落場,真係唔會知。

啊頂,打左咁耐都好Q正經添,下個回覆先講衰野啦。

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-3-23 17:33 發表 查看引用來源

最好喺同大家玩嘅時候做到冷面笑匠咁款,一係唔出聲,一出聲笑到啲女人驚咁先得嚟有反差有市場啦。

男人縮先好玩嘛,等女士忍唔住要欺負你,然後去到一個階段先發現原來佢會俾人大大力咁欺負,咁先至好玩,令到女士又要爽又要 ...
HAHA.......講真我通常一開始都唔會亂講野架,女人講衰野可以女人成班一齊笑,男人貿貿然講,可能會反效果架。
但講真佢地都好幫得手,因為小弟最近都有D野要人幫手,人妻們都俾意見既俾意見,出到手既更好義氣仔女咁幫我整好準備埋。
我唔敢講呢D代表咩,因為簡單D講朋友就係互助幫忙,但"爭"佢地一份人情係真既,呢D就點都要還啦。
有時我覺得,女人要瀟灑起上黎,比男人更爽朗,佢地唔會講你點報答,就第一時間幫左你先,呢D真係型架,而我個人好簡單,我需要時對方幫得我,他日我會10倍奉還。

頭先太正經,講樣唔正經,處境題,如果女方講今日好熱,問你佢未諗到著咩出街,你會答咩呢?

引用:
原帖由 dragonbone 於 24/3/2023 11:54 發表 查看引用來源

無論邊一行,我覺得都係一個好好玩好有挑戰性既範疇,哪怕果件事幾簡單都好,只要有發展空間,就有進步既可能。
最近接觸回收呢一行,當中都幾多學問,詳細既當然我都唔識,但回收公司既老闆係經熟人介紹而黎,佢都將自己所見所聞 ...
做回收嘅工作真係好多不為人知嘅嘢,同好多行業一樣,要做得耐,先至知道當中好多人哋唔講你未必知,講咗都未必明,明咗都未必做得到嘅嘢。

龍師兄所講嘅老板督住就努力,冇人督住就慳力,都係今時今日社會嘅現實。生活迫人,老板使到盡,唔會放過任何機會用盡資源,令到伙記都出現呢個心態。至於呢個後生仔,俾佢以呢種努力心態去工作,遲早會有人賞識,希望佢早啲受到重用,早日發圍。

真係,阿龍師兄講得咁正經,搞到阿星都正經埋一份。呢啲嘢一次好啦,要唔多正經嘅阿星正正經經咁講正經嘢,真係令到阿星所剩無幾嘅正經能量不停消耗,換嚟嘅,就係完全唔正經嘅阿星喇,咁龍師兄準備好講唔正經嘢未?😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-3-23 08:02 發表 查看引用來源

先唔講P圖果班女士,肯護膚又肯打扮嘅女士點都唔同啲。當然年紀去到接近四字,雀斑同毛孔擴張少不了,但係呢啲都係一個女人智慧嘅像徵。阿星認識一位女士,都係年輕過阿星少少,好似係撻癲嚟(即係女拿督)返工化濃妝去見客,阿星 ...
嘩嘩嘩!如果老公睇到你張段就正啦!如果我有多啲機會去玩,又 me time⋯聽落都開心死呀!

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-3-23 08:02 發表 查看引用來源

先唔講P圖果班女士,肯護膚又肯打扮嘅女士點都唔同啲。當然年紀去到接近四字,雀斑同毛孔擴張少不了,但係呢啲都係一個女人智慧嘅像徵。阿星認識一位女士,都係年輕過阿星少少,好似係撻癲嚟(即係女拿督)返工化濃妝去見客,阿星 ...
嘩!有埋銀彈仲唔係女人 dream life ?又有 me time ,去玩,又可以買喜歡的東西,發晒亮添啦!

引用:
原帖由 dragonbone 於 24/3/2023 12:03 發表 查看引用來源

HAHA.......講真我通常一開始都唔會亂講野架,女人講衰野可以女人成班一齊笑,男人貿貿然講,可能會反效果架。
但講真佢地都好幫得手,因為小弟最近都有D野要人幫手,人妻們都俾意見既俾意見,出到手既更好義氣仔女咁幫我整好 ...
即係咁,男人鹹濕就必然,但都仲要有返少少紳士風度,喺適當嘅時候先好講啲色色嘅嘢。都係果句,有品味嘅男人點樣都係受歡迎好多嘅。

至於講到龍師兄有咁多女士肯幫手,點都要好好咁報答,呢啲嘢,唔好講咁多,一於肉償啦😬

Thx for sharing

引用:
原帖由 Katrinacat 於 25/3/2023 04:10 發表 查看引用來源

嘩嘩嘩!如果老公睇到你張段就正啦!如果我有多啲機會去玩,又 me time⋯聽落都開心死呀!
哈,阿吉貓啲me time係咪都奉獻埋俾屋企同小朋友呢?無私奉獻係好,都要有時間留返俾自己,而且人有個陋習,就係習以為常,正宗老馮,俾得多就係應份。咁阿吉貓係咪縱到佢哋咁呢😬

引用:
原帖由 Katrinacat 於 25/3/2023 04:14 發表 查看引用來源

嘩!有埋銀彈仲唔係女人 dream life ?又有 me time ,去玩,又可以買喜歡的東西,發晒亮添啦!
定係阿吉貓其實靜雞雞發亮,亮到撐眼咁呢吓?😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆