上一頁下一頁
發新話題

《戀戀馬教授》-全十二章連載完畢- 【7/8-後記】

收藏  |  訂閱
253  29.8k

依欣賢妹,好文呀。

雖然好少留言,不過湯佬一直有捕住你間舖,從中細閱、欣賞呢篇《戀戀馬教授》。當中驚喜不斷,尤以《雅舍情書》出場最為令我擊節。

古今之情,穿梭不斷,歷史重演。睇完我已經慨嘆世事之巧,豈為人能所創造?

地厚天高,堪嘆古今情不盡;痴男怨女,可憐風月債難償。

本來,湯佬睇文多,恃住眼角高,仲可以隔岸觀火,食霸王餐,甘心做個旁觀者(撥住把孔明扇)。

但第五集一出,真心受到感染,不禁「吐露」,「講」出喜愛之情。

前半集,賢妹借助馬教授嘅文章解說,道出「心跡」在於寫文之重要性,已經睇到你將作品推向另一層「境界」,功架盡顯,湯佬不禁喝采。

後半集進入橋段上嘅核心,不忘文章本質嘅「調味」,湯佬亦相當「食隨滋味」。

「吻下來,豁出去」。一個吻,除卻本質上嘅喜悅、享受、性興奮之外,亦係一種「心」之所表、「跡」之所達。馬教授半堂口述,半堂演示,傾囊相授,夠哂用心。

依欣亦虛心受教,勇往直前,堪稱「模範生」。

而家色文版已經無得「推薦」,但湯佬心底連撳咗三下,誠心交出。

引用:
原帖由 荊州集團 於 2016-7-11 12:08 PM 發表 查看引用來源
睇左一半 ... 仲以為自己睇緊文學史:smile_35:

見祝姐姐咁有文學味 , 又好奇下 , 祝姐有無睇<月滿威尼斯> ,
我覺得好有文學架 ... 不過講真 , 我睇文真係睇唔出 ,
祝姐係 "棄引從文" , 因為通常引果邊都係啖啖肉 ,
好少好似祝姐咁清新

小弟唔身唔係文學出身 , 試寫過但係都係寫唔出長文 ,
今次睇祝姐呢篇 , 我反而睇得好舒服 ... 我文學唔叻打唔到咩特別
但衷心支持祝姐 !!!

荊兄講緊湯唯同歌神呢套「月滿軒尼詩」哩? 我仲未睇呀。 其實湯唯主演嘅戲我都冇特登去追晒,除咗「北京遇上西雅圖」兩集,就只係睇過「色戒」同「黃金時代」。 講開又講,我亦唔係專好文藝片的,文戲武戲、荷里活片cult片乜叉都睇,可以互相調劑。 最近伊欣睇完嗰套係杜琪峯「三人行」,臨尾高潮有段七分幾鐘大混戰一鏡過,成班演員慢動作演出嚟,四方八面子彈橫飛反襯輕鬆配樂,好精彩,真係睇到想偷師,將呢幕效果响篇《戀戀》到搵位攝入去重現下添呀:smile_40:

多謝荊兄支持,第三章「情書」篇,我花咗好多功夫去撮寫段「史」㗎,斷估鍾意睇呢章嘅都唔係尋常人
-話晒咁「重口味」嘅嘢相當之趕客,只係在呢篇故事而言梁實秋與韓菁清之戀係不得不寫嘅重要情節,所以我先硬着頭皮去馬。 當然好多時寫起嘢上嚟唔顧得太多,只能做返份內事,有讀者欣賞就實在係bonus喇。 多謝晒先

引用:
原帖由 荊州集團 於 2016-7-14 09:38 AM 發表 查看引用來源
哇 , 個教授係教溝女架???:smile_47:
欸,「溝」還「溝」,都要對方「受」先得嘅,係咪?

引用:
原帖由 職業挖窿隊 於 2016-7-11 07:34 PM 發表 查看引用來源
師妹好嘢,你形容教授打開你塊"門縫"嘅時候,我個腦有同一樣嘅畫面
多謝!
引用:
原帖由 loyanpai303 於 2016-7-11 09:38 PM 發表 查看引用來源
草地 o既濕同軟,重令人有無限眷戀。
d 手指系上面輕掃,來回,感覺,正。
除咗Lo兄講嘅「濕、軟、輕」嘅美妙觸感,「斜陽」照「青草」,混和埋嘅嗰種「芬芳氣味」,亦好催情。
引用:
原帖由 過路人文迪 於 2016-7-11 09:51 PM 發表 查看引用來源
文滌生教授又要跟隊 。。。。。。
文教授好忙㗎,要應酬好多粉絲同女學生,唔得閒理伊欣同學呢

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-7-12 10:01 AM 發表 查看引用來源
90後,你仲威過我,我得一件添咋
引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-7-13 11:04 AM 發表 查看引用來源
因為,「同自己鐘意人」「做愛」= 唔鐘意人,就唔做愛啦。。No Love,No Sex
其實,馬教授呢一點,對伊欣而言。。真係肺腑之言,伊欣咁聰明,當然明白唔止「二指」咁簡單啦,哈哈,因為馬教授驚突然又停電就慘無人道喇
而重有最終極一點,就係。。(用番DlY,打J去估既解碼)。。「愛人,如己」呀 :smile_30:
Good job 欣兒,好文
嘻,以後就算再停電都唔怕㗎喇,因為伊欣心中有「光輝」嘛

引用:
原帖由 jessica413 於 2016-7-14 12:53 AM 發表 查看引用來源
今日第1次見到呢篇叫「戀戀馬教授」,內容未有時間睇.
但第1時間令我諗起馬如雲,篇嘢唔會係講佢掛
Ka姐,歡迎光臨呀  幻想喜劇一齣啫,「馬教授」嘅形象,如有雷同,實屬巧合喔:smile_40:

引用:
原帖由 湯浴火重生 於 2016-7-14 11:27 AM 發表 查看引用來源
依欣賢妹,好文呀。
雖然好少留言,不過湯佬一直有捕住你間舖,從中細閱、欣賞呢篇《戀戀馬教授》。當中驚喜不斷,尤以《雅舍情書》出場最為令我擊節。
古今之情,穿梭不斷,歷史重演。睇完我已經慨嘆世事之巧,豈為人能所創造?
地厚天高,堪嘆古今情不盡;痴男怨女,可憐風月債難償。
本來,湯佬睇文多,恃住眼角高,仲可以隔岸觀火,食霸王餐,甘心做個旁觀者(撥住把孔明扇)。
但第五集一出,真心受到感染,不禁「吐露」,「講」出喜愛之情。
前半集,賢妹借助馬教授嘅文章解說,道出「心跡」在於寫文之重要性,已經睇到你將作品推向另一層「境界」,功架盡顯,湯佬不禁喝采。
後半集進入橋段上嘅核心,不忘文章本質嘅「調味」,湯佬亦相當「食隨滋味」。
「吻下來,豁出去」。一個吻,除卻本質上嘅喜悅、享受、性興奮之外,亦係一種「心」之所表、「跡」之所達。馬教授半堂口述,半堂演示,傾囊相授,夠哂用心。
依欣亦虛心受教,勇往直前,堪稱「模範生」。
而家色文版已經無得「推薦」,但湯佬心底連撳咗三下,誠心交出。
湯師兄,久候喇-得你連撳三下「推薦」,真係無比榮幸,更勝星星加冕呀。 馬教授同伊欣同學更加係喜見知音,即使犧牲「色相」亦頓覺非常值得。

《雅舍情書》、吐露港同天人合一亭當真感染力非凡,真要多謝佢哋引嚟本來安坐「彼岸」嘅你及時趕到,一齊「賞花」呢-湯兄來得正是時候(且看第六章新人物客串出場)。

期待ch. 6

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆