再遊羅湖-水呻吟

收藏  |  訂閱
34  6.7k

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-6-29 23:08 發表 查看引用來源
梗有一間係左近, 但已沒有2004年前那麼好玩
東莞未沦陷前都好好玩,包括深圳,我

講喺2015年。

引用:
原帖由 reddoor 於 2020-6-30 15:56 發表 查看引用來源

東莞未沦陷前都好好玩,包括深圳,我

講喺2015年。
sorry, 我打錯字, 是 2014年前

一個人住, 搬上去真係好多好處~~~

引用:
原帖由 Giggs 於 2020-7-3 00:09 發表 查看引用來源
一個人住, 搬上去真係好多好處~~~
唯一系醫療方面. 有病始終都系想番HK醫, 吾想去國內醫院.

引用:
原帖由 hkg369 於 2020-7-3 12:15 發表 查看引用來源
唯一系醫療方面. 有病始終都系想番HK醫, 吾想去國內醫院.
冇錯, 大陸醫院都係私營, 要盡賺錢, 信唔過~~~

回覆 6# yayawu 的帖子

一糸專材,一糸多國語言,一糸高端技術,一糸自己做生意。。。。。

回覆 8# comton36 的帖子

外企公司大把機會,不計港澳台,你要糸香港分部入手,或指名港人幫佢地國內分部之類

引用:
原帖由 hkg369 於 2020-7-3 12:15 發表 查看引用來源
細病大陸醫基本無乜大問題,大病如果唔識人搵唔到好醫生,返香港感覺穩陣d.

引用:
原帖由 Giggs 於 2020-7-3 15:59 發表 查看引用來源

冇錯, 大陸醫院都係私營, 要盡賺錢, 信唔過~~~
賺盡唔代表醫唔好。
你可申請醫保,可報一大部份,頭暈身慶或某d病,係大陸醫無乜問題。

係大陸公司做野或開公司,可申請職工醫保。
係大陸租樓或買樓退休或返學,可申請城鄉醫保。

引用:
原帖由 comton36 於 2020-7-4 03:31 發表 查看引用來源

賺盡唔代表醫唔好。
你可申請醫保,可報一大部份,頭暈身慶或某d病,係大陸醫無乜問題。

係大陸公司做野或開公司,可申請職工醫保。
係大陸租樓或買樓退休或返學,可申請城鄉醫保。 ...
咁睇又好似冇想像咁差~~~

前往最後回覆