上一頁下一頁
發新話題

2023年, 可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚

收藏  |  訂閱
4.8k  447.9k

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2020-10-15 23:37 發表 查看引用來源
有道理,大家當無野咪得
仲要死既都係7老80既多,死咁啲仲好啦
啱唔啱聽??

其實肺炎可怕既唔係死亡率
係佢會壓垮醫療系統
有中重症就要去醫院瞓三幾個星期
邊得泥咁多病床位
高峰期試過有病都只可居家隔離,諗下佢鄰居既感 ...
唔啱聽,你講既係事實都無用,要諗下已經過咗8,9個月,都係咁唔上唔落,心理上真係好厭煩,你話我自私都係咁話,壓垮醫療系統關我春事?心臟病1日都唔知死幾多個人。長期為咗啲無乜死人既病鬱死其他人咁為乜?

算吧啦
預下年啦放寬自由出入離境之類

由得佢啦,佢鐘意發夢,如果真係得,呢個post就唔駛由年頭到而家仲係度啦😂🤣🤣

真係唔知點講,話佢on9定係傻
引用:
原帖由 hochan513 於 2020-10-15 23:39 發表 查看引用來源

你咪能傻啦,下年都唔知見唔見到入境處啲關員啦

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2020-10-15 07:42 發表 查看引用來源

你老母聽你講,叫佢俾一億美金你,你咪唔駛系度鳩o翕囉,無條件吖嘛

講幾多次先會明,系開關呢件事,香港政府可以做既野唔多
濕鳩政府做唔到野,你班人喺到嘈乜鸠呀?就算0確診佢唔開关,你吹得佢涨咩,咪撚多声气呀,反政府国安法拉鸠你班人。

引用:
原帖由 reddoor 於 2020-10-15 13:31 發表 查看引用來源

7+7都要14日,玩幾日加埋都要廿日,條數計唔掂喇。
OK啦. 以前14+14, 公C比我去1個月只做得1-2日野.
E家去1個月扣減7+7, 都仲有16日可以用. 如果自己拎7日假, 公C送7日, 都唔係冇得諗架.

引用:
原帖由 reddoor 於 2020-10-16 09:08 發表 查看引用來源

濕鳩政府做唔到野,你班人喺到嘈乜鸠呀?就算0確診佢唔開关,你吹得佢涨咩,咪撚多声气呀,反政府国安法拉鸠你班人。
開關算得上係外交事務,要兩國/地區都有意願先得,唔係你想點就點

灣灣民選政府嘞,一堆人鳩叫又話獨立又話同美國正式建交,有用咩?

陳水騙唯一既真心話:做不到就是做不到

以為真係同阿媽扭計買糖食咁簡單?

引用:
原帖由 reddoor 於 2020-10-16 09:08 發表 查看引用來源

政府雖然濕鳩,但通不通關我看港府沒有話語權。將心比心,深圳,以至大陸其他城市都恢復正常,上班上學做運動唱k 甚至酒吧各經濟活動都恢復了,個案也接近沒有。偶爾有case, 例如最近青島,馬上動員幾天做了幾百萬個檢測,d 地方官什麼衛健委都人頭落地。反觀香港是沒完沒了,不求零個案,就是不明源頭變零都不能,你是深圳d 官都死都唔放啦。
比較有機的是香港先放寬囉,即深圳來港免隔離。(到深就走唔甩14 天) 反正其實現在香港已有不少人有這種豁免(港資公司大陸有廠好像有兩名額可申請)
當然就算咁推香港都會有很多人出來說"大陸的來播毒"其實呢幾個月,來港的播毒的都是外國來,從大陸的應該是沒有。只怪太多人對真實世界認知不足。
利申,我這幾月工作原因一直在深,回不了港。痛苦中。

回覆 2604# reddoor 的帖子

現在林鄭都自己走上去深圳問阿爺開唔開關,我地等下消息吧

回覆 2608# JL0510 的帖子

開唔開關咁小事唔使問阿爺,廣東省委書記話可以就可以

引用:
原帖由 hkhotdog01 於 2020-10-16 10:45 AM 發表 查看引用來源

政府雖然濕鳩,但通不通關我看港府沒有話語權。將心比心,深圳,以至大陸其他城市都恢復正常,上班上學做運動唱k 甚至酒吧各經濟活動都恢復了,個案也接近沒有。偶爾有case, 例如最近青島,馬上動員幾天做了幾百萬個檢測,d 地方 ...
不是無話語權,而係日日都有不明源頭個案,變左無條件同澳門深圳商討通關,加上內地人連黃金週留國內消費都唔去澳門,香港有能誘因爭取通關,搞店零確診提升信心好過啦

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆