上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  626.6k

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-6-6 07:52 AM 發表 查看引用來源
維港受讓20磅都無得撼 估計最多都係第二隻速遞奇兵
星期三又三場
第八場688場次同程有七隻再碰頭 加埋三隻喺671場次二班落嚟嘅 人和家興雖然呢場係三班突分減磅係好跑 但連續兩場撼四季醒用力都幾多下 至於四季醒情 ...
我講前面場次。頭場齊喜上仗強組千八外檔前置二疊跑第四有水準,今次轉谷草抽一檔更易發揮,亦有路濕之利,有力開勝門。馬主星輝五班四平八穩,對手不強,排內檔屬前列份子。神舟飛駒四班跑近,前仗失望,上仗路長但中段發力,直路係威係勢,表現有進,不用負太重磅兼檔位不差,會有更好表現。綫路菁英有實力但近仗見表現差,成熱就不如博狀態未起。

第三場喜悅精靈上仗田草千六落飛跑出前所未有之水準贏馬,今次回到早已適應的谷草,對手轉弱抵消評分加幅,檔位不差,可期再捷,目前相當好分頭。成才是希斯練得最好最熟之馬,跑法機動,近仗穩定,前列份子。勁快聯盟上仗仍有不俗表現,保險腳。冠寶駒及威威鬥士評分有利但近仗甚頹。

跑星期六
頭幾場未開燈當日馬 尾場就有啲出冷味道
頭場三班85分泥地千八烈風跑泥地起碼過百分實力 當然馬膽 Q方面無心睡眠上場田草千六有啲驚嚇 當然唔排除係變化地幫到手 但至少證明仲有作戰狀態 今場有烈風喺度佢個負磅變相有利

第三場三班直路賽實現夢想升班上嚟對手其實唔荒好得去邊 又係穩膽 搏馬房Q嘅話其實都有啲風險 因為日日型頂磅係麻煩 要返減十磅之利嘅怡心聲

第五場本來排位前諗魔頭隻豐盛多彩但一見係呢個廢柴七磅已經唔駛諗 隻馬咁尺寸極難發揮唔係佢騎得起 要返雖然係老退但仲有兩腳大道至正 純粹買雪茄鄭未上岸好戰意而星期六呢兩場泥地完左今季得返兩場三班五班泥地千二 另一隻熟口熟面嘅華卓晴上從化仲整夠兩個大閘先返落嚟 神仙擺明今季用盡

尾場二班千八見龍船狀元 保羅承傳呢啲估計步速正常 先要上班桃花雲 輕磅好跑而愛爾蘭個績早就跑千六 意味著呢個時候上千八係更合腳法 自勝者強再上千八孭頂磅就一定對賭攻擊 Q方面勇猛神駒真係難捉摸但千八又係首本路程 未必贏得但入位不能排除 半冷同舟共濟 去黎昭昇後兩場熱身逐漸上力 檔同磅位算好跑

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-6-8 08:02 PM 發表 查看引用來源
跑星期六
頭場三班85分泥地千八烈風跑泥地起碼過百分實力 當然馬膽 Q方面無心睡眠上場田草千六有啲驚嚇 當然唔排除係變化地幫到手 但至少證明仲有作戰狀態 今場有烈風喺度佢 ...
第二場美麗緣分上仗千二強組第三敗於不規矩,速度型馬匹縮程遇弱旅,應勝,太熱就QT膽。閃電烈馬贏馬一組再出全負,連帶未出都全部刪去。配腳,威妙星及團結精神拋開閃電烈馬等駒,一對都揀,宏才同程所負不多而對比已大幅減分,兼顧。

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-6-8 08:02 PM 發表 查看引用來源
跑星期六
頭場三班85分泥地千八烈風跑泥地起碼過百分實力 當然馬膽 Q方面無心睡眠上場田草千六有啲驚嚇 當然唔排除係變化地幫到手 但至少證明仲有作戰狀態 今場有烈風喺度佢 ...
頭場無心睡眠近而無威脅,步速不利,目前可能谷草千六更有勝算。希望愛馬善縮程能助鄭護級,機會不俗但賠率就偏低。

第二場我就送死。跳到第八場博冷門,年輕的赤兔猴王既未見超卓實力亦無同程賽績,一檔的信心之選連番谷草好檔毫無衝刺,一併刪去。一定美麗此程最合但一直避開,減夠分亦開始跑近,現回到正宗路程,有出擊意,遇上普通對手,可重敲勝門,首選。安頌近兩仗同程接近,蜀中無大將,近績已算是較好的一匹,次選。志友盈上仗贏上三班仍有威脅的翔龍再現,表現具說服力,之後晨操流鼻血被迫休息,操夠才復出,四歲馬不排除已靜靜地進步,保險腳。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-6-10 17:15 發表 查看引用來源

頭場無心睡眠近而無威脅,步速不利,目前可能谷草千六更有勝算。希望愛馬善縮程能助鄭護級,機會不俗但賠率就偏低。

第二場我就送死。跳到第八場博冷門,年輕的赤兔猴王既未見超卓實力亦無同程賽績,一檔的信心之選連番谷 ...
美麗緣份睇落好多問題 一騎全無反應 可能又換馬
星期三話有雨 當好地為準
第二場龍船快睇最近兩場跑法未必一定要留好後衝 守好位有cover應該更好 上場輸檔焗走前面當然無 呢場四檔好跑 最強對手就係開始上揚嘅管之友 同程三零部隊但當時喺季初隻馬未夠又作唔到準 腎虧潘攞返嚟騎唔似玩玩下 白頭佬呢晚出馬似又想玩方生成日噏嘅變倍器
第五場嫡愛心搭伊臣呢條Q上次中 今次睇怕十倍都無 唯一不明就係神仙突然飛田雞換戴文高 但又已經試閘過檔 神仙呢個舉動係奇怪但必有原因 唯有信佢

第八場追返怪獸奇兵 同程首本檔好 Q飛唔甩 半冷心水博望坡 初出唔啱路谷千二入Q以為係fresh 但上場轉沙田千四又有追勁 再增程1650合哂腳法 霍阿仔唔放手當然有理由
第九場待續

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-6-12 09:15 PM 發表 查看引用來源
美麗緣份睇落好多問題 一騎全無反應 可能又換馬
星期三話有雨 當好地為準
第二場龍船快睇最近兩場跑法未必一定要留好後衝 守好位有cover應該更好 上場輸檔焗走前面當然無 呢場四檔好跑 最強對手就係開始上揚嘅管之友 ...
龍船快上場再度與金德義及興高采烈以相若距離過終點,估計跑出水準但對手級數較高,今次算是對手減弱及谷草有四檔。管之友上仗路短追得勁,之前二千直路突圍入Q,相信現在千八最好,而且兩場對手都很有份量,我較看好此駒。另外平行時空上仗第三亦很有勢,上季負重磅在田草千八入Q,今季一直操不起且試閘流鼻血,上仗終現生機,目前評分有利,又有好檔,若狀態再進,有權助鄭護級。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-6-13 18:35 發表 查看引用來源

龍船快上場再度與金德義及興高采烈以相若距離過終點,估計跑出水準但對手級數較高,今次算是對手減弱及谷草有四檔。管之友上仗路短追得勁,之前二千直路突圍入Q,相信現在千八最好,而且兩場對手都很有份量,我較看好此駒。另外 ...
同意平行時空係不明份子 如果聽晚有雨可能對佢更有利
尾場安遇雖然檔差但夠前速而又龍串鳳因應檔位盡快擺前 估計埋二疊問題不大 贏開呢個路程當然繼續追 前文提及白頭佬出馬陣容似想玩變倍 同管之友變倍機會最大估計係增有 早喺谷千二已經有證明 今趟跑1650用戴文高機會猶在
另外第五場補充返如果仲係咁樣落雨法電源之駒呢隻游水馬機會大大提升 當然睇臨場
PS:高佬新散倉 魔頭父子有份嘅豐盛多彩會去黎昭昇

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-6-13 07:57 PM 發表 查看引用來源
同意平行時空係不明份子 如果聽晚有雨可能對佢更有利
尾場安遇雖然檔差但夠前速而又龍串鳳因應檔位盡快擺前 估計埋二疊問題不大 贏開呢個路程當然繼續追 前文提及白頭佬出馬陣容似想玩變倍 同管之友變倍機會最大估計 ...
平行時空今日迫得太前,跑千八不同二千二。

尾場增有固然有谷千二績,田草千六比千四似高一截,跑谷草1650應甚有威力。

第六場心想事成及加非凡屬正路選擇,稍嫌熱,保險腳可揀必先生,你我跟過但失望,估計不能負重,現負126磅則只比三班有表現時多6磅,抽一檔又有快馬造步速,會有更好表現。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-6-14 20:14 發表 查看引用來源

平行時空今日迫得太前,跑千八不同二千二。

尾場增有固然有谷千二績,田草千六比千四似高一截,跑谷草1650應甚有威力。

第六場心想事成及加非凡屬正路選擇,稍嫌熱,保險腳可揀必先生,你我跟過但失望,估計不能負重,現負126磅 ...
必先生要放棄了 隻馬越弱愈弱
星期日又嚟四場單棍 但尾兩場三班賽唔識評 唔賭 之後一連五日皇家雅士谷賽期 初評福逸講真用莫雅都唔敢樂觀
第六場三班千八 呢場睇落放頭馬少 對問題馬競駿光輝嚟講可能係黃金餐士 睇同程爆冷腳嗰場根本喺三班企得穩 燉馬馬房屎忽痕跑兩場谷戰仲要搞到波仔身敗名裂 今次居然咁早搵定戴文高操幾課 依家63分真係唔敢講係咪去馬定係想輸多一兩場下季落四班 睇飛做人 反正條友今季肥左都係第一封warning Q方面周遊列國開始上力 同程三戰輸得遠嗰場都係心律不正 三班輕磅點都好過四班負重尤其季尾階段
第五場四班千六 先揀睇住呢場嚟報嘅大力猴王 落班即刻搵黃智弘減十磅對手比之前三班水一截已經虎入羊群 跑嗰陣應該仲未開燈個一檔實在好跑 Q腳都正路要發財大師 上場起步有意外結果後追不及 正處上升期而不受場地限制點都揀返
第八場二班千四 九五赤兔上場千六幾乎連自勝者強都偷到 能力嘅表現 呢場放頭馬唔多 起步只要順利帶出已經叫胡 配腳方面本來計檔縱橫天下形勢有利但近幾場都係P似個分睇嚟飽和 三重彩先考慮 要返千四能手喜旺駒 呢場得十隻跑走位容易而且跑C加3欄飛出去啲路段可能仲好追
第九場泥地三班千二 今季最後一場泥地 651場次同班同程頭三再碰頭 檔位同磅調整後秤先八心八箭 11檔變1檔形勢有利得多 嗰場贏佢嘅晶晶日上跑法機動但再加磅上到131磅隨時輸埋門幾步 配腳 不明係田大少嘅鈁糖武士 健康X所以今季出得五場 其實三班谷千二大把賽程偏偏方仔就報泥地 之前停幾日但十日前整個泥閘睇落無乜問題 11檔縮住留後衝早證明係最大威力 廢柴騎師無乜實力座騎呢隻算難得人馬合拍 真係好自為之

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆