上一頁下一頁
發新話題

榴槤之國番外篇

收藏  |  訂閱
1.9k  203.3k

引用:
原帖由 boar36 於 2021-11-16 09:20 發表 查看引用來源
早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅 太 cool 鳥!

展覽會場高大尚
星星繞場顧一圈
黑衣女士似面善
友人上司米雪也
外型高傲且冷酷
不忘稱讚樂妙韻
英雄全身遭打量 ...
早晨,星爺,黑衫黑如黑...,睇嚟星爺又要將冰山劈開😛

引用:
原帖由 boar36 於 16/11/2021 10:35 發表 查看引用來源
哈哈,西方的鳥 ......... 好鳥  好鳥!!
師兄寫得好鳥,自然出嚟都好鳥啦😬

引用:
原帖由 r6654c 於 16/11/2021 11:37 發表 查看引用來源

早晨,星爺,黑衫黑如黑...,睇嚟星爺又要將冰山劈開😛
早晨r師兄,簡直黑黑相報何時鳥啦😬

又到星期三啦,已經係一星期嘅一半啦,米雪第11話~

米雪 11

查實阿星嚟係聽你哋個展覽計劃,唔係嚟聽你對阿星同個二胡嘅批評嘅,嚴格嚟講,阿星同Cassy先係你哋嘅客,好似應該係阿星俾樣你睇,搞乜依家調轉咗嘅?呢啲情況查實都好常發生,有啲人硬係分唔清邊個係莊,邊個係閒,成日將啲身份撈亂哂,所以要俾番少少位置上嘅清晰指示對方,令到對方明白自己其實企喺一個咩位置,呢啲時候,榮格嘅人格面具(Persona)理論就非常之有用喇。

阿星簡單咁講咗啲嘢,喺阿星一路講嘅時候,雙眼一路冇離開過Michelle嘅全身。喂喂,阿星所講嘅全身,係包括眼神呀,面部表情呀,肢體動作果啲喎,唔使講,你又諗埋一邊啦?阿星又唔係你嘅殺父仇人,唔使對阿星咁仇視嘅。係囉,竟然喺你落去果啲地方嘅時候撞到阿星喺度表演添,下次揾間大酒店再約你去聽阿星表演好冇?然後Cassy即刻問:「你地識㗎?」哦,頭先喺牛車水拉二胡嘅時候,你埋嚟之前佢一路眼定定咁望住阿星啫。

Cassy“哦”咗一聲之後就望住Michelle,阿星又望住佢,Shanie又望住佢,最後因為抵受唔住三個人默默咁望住Michelle而令到佢嘅面色有少少紅,係少少紅啫,少到係一閃即逝果種少,如果阿星近視再深少少應該就睇唔到喇。

喺Michelle面有少少紅,一時之間唔知點應付阿星嘅時候,阿星即刻開聲同佢講其實阿星唔係咁常喺呢度表演,而且純粹係即興,所以唔考慮地方就即時表演喇,將來會揾個好啲嘅場地,安排好啲再請佢嚟欣賞嘅。喺阿星一路講一路望住Michelle嘅時候,佢亦都一路望住阿星,眼神入面少咗頭先嘅鋒芒,多咗啲啲咁多多嘅笑意。都~~~~話女人笑下係好睇啲㗎啦。

正所謂:

三人言談互交流
溝通上下來打量
來而不往非禮也
瞥見米雪臉胭紅
迅間消失無形中
解釋演奏箇中由
最終得見善笑容

金翅無咁摻手鳥
(待續)😬

回覆 474# star_platina 的帖子

強勢嘅黑衣女士都好容易比星師兄收復,即時將敵意變好感,師兄果然厲害!

引用:
原帖由 柒七仔 於 17/11/2021 10:02 發表 查看引用來源
強勢嘅黑衣女士都好容易比星師兄收復,即時將敵意變好感,師兄果然厲害!
咁啱撞彩啫,有時呢啲嘢唔撞好過撞😬

回覆 476# star_platina 的帖子

係緣份呀,師兄!
要見嘅始終都會遇到的🤣

引用:
原帖由 柒七仔 於 17/11/2021 10:23 發表 查看引用來源
係緣份呀,師兄!
要見嘅始終都會遇到的🤣
梗係唔係啦,一陣撞錯咗,入咗就麻煩😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-17 10:07 發表 查看引用來源

咁啱撞彩啫,有時呢啲嘢唔撞好過撞😬
早晨,星爺如果撞唔到,今日我哋就冇故仔睇,撞得到就是好,😛

引用:
原帖由 r6654c 於 17/11/2021 10:49 發表 查看引用來源

早晨,星爺如果撞唔到,今日我哋就冇故仔睇,撞得到就是好,😛
早呀r師兄,擦身而過,想像果種假如會點點點可能更加令人回味喎😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆