上一頁下一頁
發新話題

榴槤之國番外篇

收藏  |  訂閱
1.9k  203.4k

星爺,寫好了   又來鳥 (遲哂大到了) ........
金翅無咁摻手鳥!

三人言談互交流
溝通上下來打量
來而不往非禮也
瞥見米雪臉胭紅
迅間消失無形中
解釋演奏箇中由
最終得見善笑容

係咪好似梅姐隻歌咁,黑衫黑裙黑底褲。。。

星期四,涼涼地,米雪第12話~

米雪 12

大家都係傾公事,當然揾間餐廳坐定定飲番杯紅酒先傾啦。阿星對獅城嘅餐廳真係唔多熟,上網揾咗幾間嚟提出嘅時候,都俾Michelle一一駁回。整個流程就好似啲男女朋友嘅對答咁。
星:「今晚大家想食啲咩?」
Michelle搶答:「我冇乜所謂,乜都得。」然後一路望住阿星。
星:「咁………晏晝已經食咗雞飯,不如食bak kut teh(肉骨茶)啦?」
Michelle答:「唔好,你哋果邊都有得食咗,呢度附近唔會有好食嘅,食第二啲!」
星:「唔係想食curry laksa(咖哩喇沙)啩?」
Michelle抗議:「你咁大個人食laksa唔會飽囉!」

星:「去茶檔食滑蛋炒河,廣府炒果啲?」
Michelle直頭厲住阿星:「你除咗識食唐人餐仲識食咩呢?」
星:「咁你想食咩呢?」
Michelle搖搖頭:「唔知,你話事啦!」

阿大佬呀,阿星雖然叫做有啲紳士風度,而且諗住你係地膽,等你帶阿星地去食好西,點知你咁樣嚟耍阿星。最後阿星截咗的士,叫個司機叔叔車哂阿星地去咗一間叫做“烏嚕毛嚕”嘅美國扒房,實行大杯酒大塊肉,等你班女人皺哂眉先得。阿星見佢個檸檬蛋白批(lemon meringue)好似幾好咁,佢哋食唔哂正餐都應該中意食呢個甜品嘅。

西餐嘅禮儀同中餐有好大嘅分別,阿星同Cassy係要分開坐嘅。為咗令到主人家可以照顧所有嘅客人,主人家同客人係要撈埋一齊坐,即係一個主家夾住一個客人,所以阿星地咁樣坐:一張卡位枱,Cassy嘅朋友Shanie坐阿星隔離,Cassy就坐喺阿星斜對面,而Michelle,就面對面同阿星坐喇。

大家都係女仔,比較喜歡飲一啲較甜嘅雞尾酒,例如mojito,margarita,Mudslide之類,容易入口之餘賣相又靚嘅甜雞尾酒;而阿星,不失為一個老老土土嘅叔叔,一杯紅酒走天涯,阿星除咗紅酒之外,都唔識飲其他嘅嘢喇,穩陣啲,飲紅酒。

全程都係Cassy個朋友仔Shanie問阿星嘢多,而阿星就只有做答問大會嘅人,有啲似被問責:你香港人嚟㗎?啲廣東話好好聽呀!我去過香港一次咋,都唔曉地方,下次你帶我去吖!查實阿星只係一個由香港嚟嘅高高瘦瘦嘅中年叔叔啫,又唔係靚仔又冇乜嘢特長,唔好當阿星咁新奇得冇?

正所謂:

找尋餐廳談公事
提議全數遭否決
把心一橫定主意
落腳美式餐扒房
女人多喜甜雞尾
上司紅酒步天下
傾談尤如答問會

金翅吹漲鳥
(待續)😬

引用:
原帖由 boar36 於 17/11/2021 16:57 發表 查看引用來源
星爺,寫好了   又來鳥 (遲哂大到了) ........
金翅無咁摻手鳥!

三人言談互交流
溝通上下來打量
來而不往非禮也
瞥見米雪臉胭紅
迅間消失無形中
解釋演奏箇中由
最終得見善笑容 ...
哈,來鳥來鳥,kiu口又摻手阿星就好慘鳥😬

引用:
原帖由 bentayga 於 17/11/2021 18:21 發表 查看引用來源
係咪好似梅姐隻歌咁,黑衫黑裙黑底褲。。。
師兄好嘢,知道米雪小姐著黑底褲😬

早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅吹漲鳥!!

找尋餐廳談公事
提議全數遭否決
把心一橫定主意
落腳美式餐扒房
女人多喜甜雞尾
上司紅酒步天下
傾談尤如答問會

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-18 08:00 發表 查看引用來源

師兄好嘢,知道米雪小姐著黑底褲😬
唔止咁呀 ......  連啲 "陰謀" 都喺黑色㗎  

引用:
原帖由 boar36 於 18/11/2021 08:44 發表 查看引用來源
早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅吹漲鳥!!

找尋餐廳談公事
提議全數遭否決
把心一橫定主意
落腳美式餐扒房
女人多喜甜雞尾
上司紅酒步天下
傾談尤如答問會 ...
慶幸唔係小星星被吹漲鳥,好彩😬

引用:
原帖由 boar36 於 18/11/2021 08:46 發表 查看引用來源

唔止咁呀 ......  連啲 "陰謀" 都喺黑色㗎  
黑色陰謀咁陰毒,你殺死阿星啦,你快啲用黑色陰謀殺死阿星啦😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-18 09:01 發表 查看引用來源

慶幸唔係小星星被吹漲鳥,好彩😬
預計呢個情況 .....  遲早都會發生㗎喎

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆