上一頁下一頁
發新話題

榴槤之國番外篇

收藏  |  訂閱
1.9k  203.4k

引用:
原帖由 licklickson 於 2021-11-20 09:16 發表 查看引用來源
銀包出完血,到佢哋妹妹出血!😉
先出血 ...... 後出水  

引用:
原帖由 boar36 於 2021-11-20 11:15 發表 查看引用來源

再出精!😬

引用:
原帖由 licklickson 於 20/11/2021 09:16 發表 查看引用來源
銀包出完血,到佢哋妹妹出血!😉
Lick師兄真抬舉,妹妹見到阿星咬牙咬到出牙血😬

引用:
原帖由 boar36 於 20/11/2021 11:15 發表 查看引用來源

阿星銀包大出血,然後要磅水😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-20 13:44 發表 查看引用來源

Lick師兄真抬舉,妹妹見到阿星咬牙咬到出牙血😬
咁肉緊,唔通深入緊!😉

引用:
原帖由 licklickson 於 20/11/2021 13:48 發表 查看引用來源
咁肉緊,唔通深入緊!😉
係嬲緊😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-20 13:59 發表 查看引用來源

係嬲緊😬
因為唔肯深入?😉

引用:
原帖由 licklickson 於 20/11/2021 14:02 發表 查看引用來源
因為唔肯深入?😉
因為傾偈太深入😬

星期一落雨濕濕,講下米雪第14話~

米雪 14

餐飯都叫做大家互相認識過,到最後梗係要人地Michelle俾錢啦,有大食大啦嘛,況且阿星地係潛在客户,唔係要阿星俾錢咁孤寒下話?喺阿Michelle俾完錢收好銀包之後繼續望住阿星同阿星面對面嘅果一刻,阿星同佢眨眨眼,Michelle一路睥住阿星,用啲好凌厲嘅眼神同阿星對望,查實阿星唔多怕俾人望,尤其是係女人,仲要係俾幾靚嘅女人望,真係完全唔介意。傾多陣偈,阿星同大家話阿星想行出去呼吸下清新但帶有尼古丁味嘅空氣,就攞埋個二胡盒行咗出去喇。

揹住個二胡,一路煲煙,一路喺度回味緊晏晝喺牛車水大厦啲街坊陶醉嘅表情,阿星又忍唔住喺個街度打開咗個二胡盒,企喺度準備拉二胡。大家梗係諗住阿星要揾地方坐啦?其實二胡唔一定要坐定定拉嘅,企喺度一樣可以拉得好輕鬆,秘訣就係其實二胡有個腰托,勾喺皮帶上面就可以將個二胡放上去,唔使坐低用大脾墊住都一樣可以拉喇。阿星周圍拉二胡都已經唔係啲咩咁少見嘅事,都要苦練㗎嘛,二胡係易學難精嘅其中一款中樂樂器,兩條弦啫,有幾難?難就難在點樣用兩條弦做出高低層次而且要哀怨有哀怨,要快樂有快樂,要激昂有激昂。阿星嘅琴音難脫愁苦,老師曾經告誡過阿星,音樂係令人快樂,阿星拉出愁苦,令人聽完之後愁雲慘霧,並非高手境界,高手就要喜怒哀樂七情六慾都收放自如。阿星自問都好努力去改善,但係就始終擺脫唔到音色間嘅愁苦味。不過呢啲都係題外話,依家講嘅,係企喺獅城高級商場門外拉二胡嘅阿星。

彈奏樂器又點少得一個打開咗嘅樂器存放盒放喺地上面呢?講到咁,大家都應該想像到,阿星就好似一個街頭賣藝嘅人,企喺街度賣藝,希望途人欣賞而努力演奏。Cassy同埋Shanie同Michelle都行咗出嚟企喺度望住阿星,Shanie表現得非常之興奮,一路捉住Cassy嘅手一路望住阿星拉二胡又一路同Cassy密密斟,而Michelle就保持佢雙手交叉放喺胸前嘅拒人於千里嘅動作。

喺阿星拉緊第三隻曲嘅時候,有人喺阿星嘅背後用純正嘅英語同阿星講:「先生,呢度係唔可以賣藝嘅,唔該身份證,我哋要發告票俾你!」吓?阿星唔係賣藝嘅囉,你幾時見過一碌杉會企喺街度賣藝呢?

正所謂:

用膳完畢外舒展
興之所至樂章起
二胡結構乃二弦
嗰中技巧藏竅門
抑揚頓挫高手也
上司陶醉音律中
突現人員來干涉

金翅俾人老屈鳥
(待續)😬

早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅被人老屈鳥!     

用膳完畢外舒展
興之所至樂章起
二胡結構乃二弦
嗰中技巧藏竅門
抑揚頓挫高手也
上司陶醉音律中
突現人員來干涉

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆