上一頁下一頁
發新話題

[原創色文] 我和小姐的秘密約定 (#65 急求寫文題材一用)

收藏  |  訂閱
93  18.9k

說真的 , 本人今年想再寫多一篇 ... 希望大家幫幫手丫~~:smile_35:

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-18 09:03 AM 發表 查看引用來源

不要說笑拉 ... 不過話說回來 , 小弟最近睇了一篇文章 :
... 日本人有沒有罪惡感 ,
我先不討論 , 問題是它點醒了我 ... "羞恥感" 的確 ,
是日本民族性格中重要的一環 , 基本上所有有日本味道的作品 ,
"羞恥感 ...
说的也是拉,若说日本小电影,羞耻绝对是一大原素。由露出、调教、菊花,再到出轨,都很强调羞耻感的呢....不过,近十年这种感觉减弱了,连带禁断题材也在减少

引用:
原帖由 阿克立多依 於 2015-11-19 08:02 PM 發表 查看引用來源

说的也是拉,若说日本小电影,羞耻绝对是一大原素。由露出、调教、菊花,再到出轨,都很强调羞耻感的呢....不过,近十年这种感# ...
講真喎 , 禁斷題材真係日本獨有(剩係師母關係唔算 , 重點係果種心爭扎)

講開又講丫 , 我本篇係講南非白人小姐 , 同黑人僕人既古仔 ,
其實係應該加強一D , 兩族既隔離感???

本來我係度唸 ... 如果我係南非 "種族隔離時代" 既白人就好拉
當時主宰經濟的 , 是英國裔人口 , 但掌政的就是荷蘭裔 ,
其實係佢地先最反對 , 癈除種族隔離政策 ... 而英國裔人口 ,
為了團結也接受了 "白人間社會主義" , 即係透過高福利 ,
向荷蘭裔人口 , 作出財富再分配 ... 咁你話勒 , 做南非白人幾好

不過 , 因為唔係咁多人知道 , 非洲有2%人口為白人 ,
加上如果女主角係黑人 , 恐怕收視會 ... 所以先決定寫白人小姐
而寫老僕人 , 就有少少玩義女FEEL , 女性視角就有D戀父FEEL

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-20 10:27 PM 發表 查看引用來源
講開又講丫 , 我本篇係講南非白人小姐 , 同黑人僕人既古仔 ,
其實係應該加強一D , 兩族既隔離感???

本來我係度唸 ... 如果我係南非 "種族隔離時代" 既白人就好拉
當時主宰經濟的 , 是英國裔人口 , 但掌政的就是 ...
说真的,写黑白种族有强烈隔离感的文,现在已经不多了,不然会被人批评种族歧视。而我们东亚世界,每一国家的民族都十分单纯,更加没有背景写这些....

引用:
原帖由 阿克立多依 於 2015-11-21 08:50 AM 發表 查看引用來源

说真的,写黑白种族有强烈隔离感的文,现在已经不多了,不然会被人批评种族歧视。而我们东亚世界,每一国家的民族都十分单纯,更 ...
前輩有咩賜教???
入我房 ... 我有野教你
:smile_o01: :smile_o01: :smile_o01: :smile_o01: :smile_o01:

講真丫 , 唸住放大假可以搞翻好個心情 , 跟手寫D好文 ,
但心情一直無好過 ... 有無人可以教我如何放開心情???

唉 , 沒辦法拉 ... 自已幾個月來 , 一直沒法搞好自已狀態 ,
搞到之前<小鮮肉>的一部份 , 以及呢篇都唔係寫得咁好 ,
我唔想再咁夾硬寫下去 , 所以決定 ... 今日唔再出住拉 !!!

不過話雖如此 , 小弟仍用寫夠今年目標的180行 ...
可能係寫下背景部份拉 , 寫果D壓力無咁大 , 埋牙果D既話
E+真係寫唔到 ...

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-22 10:05 PM 發表 查看引用來源
唉 , 沒辦法拉 ... 自已幾個月來 , 一直沒法搞好自已狀態 ,
搞到之前的一部份 , 以及呢篇都唔係寫得咁好 ,
我唔想再咁夾硬寫下去 , 所以決定 ... 今日唔再出住拉 !!!

不過話雖如此 , 小弟仍用寫夠今年目標的180 ...
虽然本身很期待,很想尽快欣赏佳作,但更支持以质为先的考卢,加油

引用:
原帖由 阿克立多依 於 2015-11-23 09:33 AM 發表 查看引用來源
虽然本身很期待,很想尽快欣赏佳作,但更支持以质为先的考卢,加油
多謝關心 ... 我有D事影响左心情 , 以及一D環境問題  , 所以影响左創作 ,
環境問題方面 , 其實都唔係好解決到 , 只希望先令自已開心D先 ,
而我發覺原來要開心 , 唔多唔少都係要花D錢 ... 問題係 , 我又唔係好多錢

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆