轉檔問題

收藏  |  訂閱
16  1.9k

轉檔問題

我想把mp4 影片 放在dvd機播放
應轉什麼檔? 我試下 avi mp4 都不能播放
可能我的dvd比較舊一點
現應轉什麼!!再可以播放??
thx~!!!

引用:
原帖由 101102 於 2011-1-2 10:59 發表 查看引用來源
我想把mp4 影片 放在dvd機播放
應轉什麼檔? 我試下 avi mp4 都不能播放
可能我的dvd比較舊一點
現應轉什麼!!再可以播放??
thx~!!!
MPEG檔.....

引用:
原帖由 kan662001 於 2011-1-2 11:26 AM 發表 查看引用來源

MPEG檔.....
mpeg = mpg 嗎???

引用:
原帖由 101102 於 2011-1-5 20:07 發表 查看引用來源

mpeg = mpg 嗎???
mpg是縮写....
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/MPEG

其實你不用太介意影片格式....用轉片軟件轉成DVD影片格式(軟件附有選項)...燒成DVD即可

例如:點選後選要轉的影片按確定即可

引用:
原帖由 kan662001 於 2011-1-5 08:15 PM 發表 查看引用來源

mpg是縮写....
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/MPEG
我轉左 mpg 都唔得 係唔係因為我用左 DVD+RW 問題???

引用:
原帖由 101102 於 2011-1-11 15:23 發表 查看引用來源

我轉左 mpg 都唔得 係唔係因為我用左 DVD+RW 問題???
可能你的DVD機不支援DVD+RW碟....

引用:
原帖由 kan662001 於 2011-1-11 05:11 PM 發表 查看引用來源

可能你的DVD機不支援DVD+RW碟....
我都燒39.5 GB (共81個檔案)  既片 咁我應分幾多次轉換
同埋幾多隻碟!!?

引用:
原帖由 101102 於 2011-1-11 17:59 發表 查看引用來源

我都燒39.5 GB (共81個檔案)  既片 咁我應分幾多次轉換
同埋幾多隻碟!!?
那要看是什麼格式轉成DVD....

轉成DVD格式檔案會增大不少....

注:最近轉過一次(一個MP4+二個RMVB檔案大細係310M),轉完後檔案大細係1.02GB

毎次轉幾個???你要自已試才知....留意轉完後檔案的大細,不超過DVD碟的容量即可

燒碟用普通DVD+R碟就可以(要用慢速燒)

先試一隻燒完後試下可不可以在DVD機播放....成功再做其它的

前往最後回覆