上一頁下一頁
發新話題

原創:十年後的舊情復熾 全篇完 目錄見#1 感謝支持

收藏  |  訂閱
279  441.6k

引用:
原帖由 connieabcd966 於 2012-5-21 02:41 AM 發表 查看引用來源

我同佢都係女仔
她大我7年,以前公司的同事,她有男朋友,
識佢果陣已同男友一齊4年半,男友經常外出工幹,
她是我dream girl,
溫柔,有耐性,斯文純品唔煙唔粗口,叻女,
比一般女仔稍為特別,
唔鍾意人多地方例如 ...
小說應該係等大家諗返/反思返現實啊!打長啲都唔怕。
但你講得啱,佢可能都唔知自己想點。正如樓上SILLY所講,要承受非主流的東西成本太高了。逃避就是不願面對現實。可能係自己個心同社會/家人對自己的期望唔MATCH,始終唔係有咁多人有勇氣衝得破。好可悲做人就係咁……永遠都冇可能所有人都開心……

另:原來喺本區回覆冇得加分。乜權限都冇添……

引用:
原帖由 silly0312 於 2012-5-21 11:33 AM 發表 查看引用來源
WAH!!!!!!!咁咪你有排都回唔到MESSAGE?
係AR。除非去其他版玩。

引用:
原帖由 connieabcd966 於 2012-5-21 12:18 PM 發表 查看引用來源

岩,以前我都疑惑過,
要做個家人鍾意
還是自己去選擇的生活
不過與其唔做黎後悔
不如做左先黎後悔
都唔想同一個唔愛既人就咁一世
唔理lu~

真心佩服,可惜我地個社會真係要壓抑我地GE人性。

幾位討論很好呢,令我多左啟發!

第三十二回、蕙的分析

兩人買過戒指,光說要請蕙晚餐,以答謝她陪他選禮物。蕙建議找一間食物選擇較多的酒吧。光同意,他們就找了一間客人不多的酒吧。兩人點好菜,就開始聊天。
蕙:做乜咁大手筆買戒指?
光:又唔係鑽戒。OK LAR價錢都算。
蕙:但買戒指始終怪怪地。
光:點解呢?一對戒指唔係體現緊我同佢之間GE承諾咩?
蕙:你同佢有乜野承諾先?
光:嚴格來講又未有。但係佢收左就即係有GA LAR。
蕙:咪住先。查實你知唔知雪姐姐點諗?
光:咩點諗?我知佢同我一齊好開心,唔會想同我分開。佢之前都應承過我唔會走。都算係一個承諾AR其實。
蕙:咁你諗住成世都做人地情夫AR?
光:唔好講啲咁掃興GE野LAR。
蕙:唔係掃興,係現實。
光:你話我之前,咁你自己呢?
蕙:一筆還一筆。講左你呢筆先。我知道阿雪同你一齊好開心。你咁愛佢,我估佢老公都冇咁愛佢。你可以令佢咁開心,我都好戥佢開心。但係你都識講,戒指係代表承諾。而家佢同你喺返埋一齊,好似當初熱戀期咁,你突然要佢承諾啲唔知乜野,會嚇走佢GA。
光:嚇走佢?
蕙:係AR。會嚇走佢GA。佢心入面其實都知唔可以長此落去都係咁樣樣。就算佢瞞到佢老公一世,佢都唔想阻住你搵自己GE幸福。
光:我而家覺得自己好幸福WOR。
蕙:車!你明我講乜GA LAR。
光默言不語。
蕙:過多一年半載,嗰種激情少左,淡左GE話,佢都會走。你冇得揀GA其實。一係你就搵個女朋友,咁樣阿雪應該自己會走。如果唔係就等佢激情過後佢走,咁你仲傷LAR。你畀隻戒指佢,要乜Q承諾,隨時搞到佢即刻走GA。到時你又冇左佢,又冇第二個囡囡喺身邊喎。佢又冇左你,盞兩敗俱傷。
光:咁我都買左LOR。
蕙:送畀佢可以。但唔好講乜鬼承諾LAR。
光:哦……
蕙:我HURT到你AR?
光:唔係。不過有啲野我唔係好明。
蕙:仲有乜野唔明呢小朋友?
光:MISS張其實愛唔愛我呢呢?
蕙:點會唔愛?
光:雖然我同佢好開心,但好似唔係好了解而家GE佢咁。
蕙:咁難免GA LAR。你地又唔係見得多,又唔係可以成日溝通。佢愛你就一定GE。佢同佢老公都冇出乜野問題,唔愛你做乜要冒呢個險?
之後兩人的話題就環繞住MISS張。有關MISS張的事,光都很有興趣知道。但他同時感到奇怪,為甚麼要知道MISS張的事,要通過蕙?
慢慢,話題又回到光和MISS張的關係身上。蕙再一次提醒光這段關係總難永遠持續。
光:你都幾似我一個朋友。
蕙:係咩?
光:佢叫阿雲。以前係佢陪我同MISS張出街。其實當初某程度上係佢撮合我同MISS張。不過佢而家就唔鍾意我同返MISS張喺埋一齊。妳又係咁。陪我地出街,維繫住我地。但係又叫我唔好有咁多期望。同埋你係識得話人唔識話自己。
蕙:哼!以前你都可以咁話我,而家唔得。
光:點解?
蕙:我飛左之前嗰兩個男朋友LAR。

回覆 236# 的帖子

多謝捧場!呢一回同下一回都係劇情平淡,見諒!

引用:
原帖由 dominic.tsy 於 2012-5-23 04:57 AM 發表 查看引用來源
故事很好,身同感受,不是我既重遇無得搞

未必是壞事呢,唔駛咁惆悵WOR!

第三十三回、蕙的剖白

光聽到蕙這樣說有點愕然:”點解?”
蕙:我細你個MISS張少少GA JAR,我都三字頭。係時候收心養性搵個好人家掛。係咪好老套?
光:少少LAR,但都啱GE。
蕙:咁即係話我之前唔啱LAR。輪到唔知係邊個識得話人唔識得話自己LAR。
光:唔……咁我太鍾意佢AR MA。
蕙:身不由己咁話LOR WOR。
光:係AR。
蕙:我都係JE。
光:點解算係呢?
蕙:你呢啲讀完大學GE高才生係唔明GA LAR。
光:又關事?
蕙:關事GA。唔好以為我鍾意溝仔就係唔自愛同係壞女仔。我呢啲會考得十分,A LEVEL又得兩科合格。唔似你地呢啲讀完大學GE人有乜野事業可以講。大佬,做個文員仔,有咩前景AR?返工咁辛苦又悶又冇希望,夜晚唔玩到盡點得?
光:你可以去進修下GA?
蕙:痴線咩?鍾意讀書就唔會讀唔成LAR。我呢啲屋企住公屋,阿爸阿媽都冇乜學歷,細個唔識功課搵邊個,讀乜鬼。我捱到去中七已經叻過我阿哥同阿妹GA LAR。同埋,返工咁Q辛苦,夜晚唔去玩仲讀書,痴線咩?以前有個男朋友真係拎埋啲課程資料畀我睇,我睇到個價錢就問佢係咪佢供我讀LAR。
光:咁佢點?
蕙:咁鬼貴,佢都唔願畀LAR。你諗下,買件空姐制服畀我佢都有得享受,畀錢我讀書又有咩意思,真係諗住同我過人世咩。何況我都未必讀得來LAR。
光:咁都唔一定去蒲JE。
蕙:蒲係最好GA。早幾年我地仲係五個人住間好細GE公屋,大佬咁大個人都想有啲私人空間。但返到屋企唔會有。咁蒲到夜啲等屋企人訓晒至返LOR。同埋,我呢啲人工又唔多,又要畀屋企人WOR。去蒲好多時有男仔請,有時著條短裙就免費入場,幾好!
光:咁你今晚又要好夜至返屋企AR?
蕙:呢幾年搬左出來住劏房LAR。雖然真係細,但起碼有個私人空間AR MA。
光:一個女仔住危唔危險GA?
蕙:咁我好彩隔離左右都OK WOR。
光:咁如果有壞人搬入來點算?
蕙:冇計GOR WOR。早幾年先想申請公屋,我唔係搵得多都高過入息限額。況且就算合資格都冇咁快排到我。
光:要排好多年GA?
蕙:唔知呢你!你呢啲讀書人GE世界同我呢啲唔同GA LAR。好少你地呢啲學歷高人工高GE人會好似阿雪咁同我做FRIEND,仲要真係堅FRIEND底。想溝我嗰啲男仔另計。
光:咁之前嗰兩個都唔得?
蕙:哈!我雖然讀書唔成,但啲男男女女諗緊乜清楚過你地好多LAR。嗰兩個都靠唔住。
光:咁而家冇去蒲LAR?
蕙:唔算有LAR。同啲FRIEND去飲野都偶然會,但係冇媾仔LU。要媾仔就唔得閒成日陪你地兩個LAR。
光:其實成日要妳陪都真係唔係幾好意思。
蕙:又唔好咁講。我悶的話我就唔來。同你兩個出街都幾好玩,好玩過我之前嗰兩條仔添。仲有時有免費四仔睇WOR!話時話都估唔到嗰晚喺戲院阿雪會咁侯禽。
光:係LOR我都嚇親。
蕙:之後就你同佢都上癮。哈哈!
光:下?
蕙:佢同我講GA。畀我睇住零舍刺激AR MA。
光:佢同你講?
蕙:唔怕WOR。佢冇好詳細講你地搞野啲內容GE。哈!其實都唔駛講,我自己親眼睇就得!哈哈!

兩人談到深夜才離去。光去搭地鐵,途中經過巴士站就跟搭巴士回家的蕙道別。兩人並肩走路的時候,光發現一個很有趣的景象:因為蕙打扮性感,總覺得很多人在望著他們兩個似的。兩人分手後,光獨個兒在地鐵想:當初第一次見蕙時見到她的打扮就覺得很不舒服,想不到這次兩人單獨約會,卻發現原來蕙比他原先想像有內涵得多。

引用:
原帖由 648 於 2012-5-24 07:56 PM 發表 查看引用來源
很好,非一般嘅情色小說,加油

在加油中LAR,感激長期留言支持啊!

引用:
原帖由 silly0312 於 2012-5-25 01:17 AM 發表 查看引用來源
不如你去女人心事到睇下..可能有感覺呢?????

同埋..其實係咪你既真人真事呀?
哈!偶然都有去睇女人心事。唔知點解上網睇野都係鍾意睇啲女性角度出發嗰啲。不過始終自己係男仔,寫女仔冇咁細緻!

人同事都係假。自己好平淡,當初寫某程度上係將自己啲幻想寫下出來……幾變態!
如果係真人真事應該會寫得有FEEL啲。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆