上一頁下一頁
發新話題

6大流行毒品 -- 你玩藥,藥玩你

收藏  |  訂閱
343  56.3k

6大流行毒品 -- 你玩藥,藥玩你

毒禍遺害老、中、靑各階層,
你玩藥,藥玩你,千萬別以為自己很叻,
毒品專收叻仔,叻女。
以下是近其流行毒品,千萬唔好試!
1.  Five仔 - 上癮、抑鬱,容易失憶。
2.  K 仔 - 說話含糊、認知能力受損。
3.  搖頭丸 - 脫水,不斷搖頭,磨牙及抽筋。
4.  麻古 - 迷姦藥一種。 ( 女性服後特到興奮 )
5.  Coke 上癮,說話含糊。
6.  冰 - 失眠、抑鬱、食慾不環。
其餘咳水等亦禍害人間。
想叻,想開心,千萬唔好試,
沉迷咗就要戒!

今日蘋果日報:Fing頭丸食咗唔high,只係唔舒服,
有可能混咗工業染料,洗地粉、漂白粉攪埋,完全無mdma(興奮成份),
会生癌或中毒。
老友!想清楚呀!

蘋果日報12-8-06
差佬係屯門蝴蝶屯一藥房放蛇,搜獲1600粒白瓜子及178支咳水,
總值2萬,並帶走藥房父女調查。
此兩種仍平價毒品,專供靑少年濫用,但遺害極深,唔好試呀!

蘋果日報 21-8-06
數空姐在灣仔,疑被落迷姦藥,
由於無色無味,效力長,
少女去蒲,飲品別離視線範圍呀

27-8-06蘋果日報
一名索K靑年,疑有幻覺,
從家中厠所飛墮街上而死!詳情P13:smile_39:

28-8-06  蘋果日報
旺角道少女啪丸仆街,詳情P.14

29-8-06  東方日報
可卡因斷貨,詳情P.14

1 - 9 - 06  星島日報
南非運大麻來港! P.15

2-9-06 蘋果日報
Hot 掃毒拉6人  P.15

3-9-04  蘋果日報
18歲啪丸墮樓亡  P.15

6-9-06  太陽日報
警破億元k仔倉  p.16

17-9-06 蘋果日報 P.17
西九捉到2個去Hot販毒靑年!

18-9-06 明報
9成青年去派對曾濫藥  P.18

禁毒檔案的網址,俾你認識所有毒品禍害:
http://www.rthk.org.hk/special/antidrugfiles

2-10-06  東方曰報  P.20
丸仔王后下體藏300粒藍精靈

5 - 10 - 06  蘋果日報  P. 20
19歲商科生開毒品飯堂被捕

毒篤笑 - 逢星期六 7:30pm (有線 - 娛樂台)

毒品害死人呀,唔好做東亞病夫...

今日甘巧系便利都有睇過:smile_40::smile_40:

apple姐真系好有心wo¬:smile_15:

引用:
原帖由 lonew523 於 2006-8-2 09:04 PM 發表
毒品害死人呀,唔好做東亞病夫...
咁你宜家有冇叫d朋友唔好掂呀?

你岩岩睇完便利黎定啦~o~我都係岩岩收工係公司立左幾眼~~見到有時鍾酒店俾人反le  d~~眼都突埋~~哈哈

引用:
原帖由 ~BELLY~ 於 2006-8-2 09:17 PM 發表
今日甘巧系便利都有睇過:smile_40::smile_40:

apple姐真系好有心wo¬:smile_15:
做人要有員獻嘛!
玩之餘,都記得做少少嘢!

咁大麻算唔算呀:smile_35::smile_35:

邦邦手先:smile_38::smile_38::smile_38::smile_38:

MDMA (Fing 頭丸 / 忘我/E仔)

毒品禍害:

腎臟受損

破壞神經細胞

肌肉衰退、筋疲力竭

失眠,引致惶恐不安

抑鬱及精神錯亂

危險

濫用MDMA會令心跳加速及血壓上升,加上派對場所的擠迫及悶熱環境,可導致脫水,心臟或腎臟衰竭,甚至痙攣,暈倒及死亡。  

大麻

毒品禍害:

失去平衡力

心跳加快

口及喉嚨乾涸

昏昏欲睡

支氣管炎

內分泌紊亂

結膜炎

性情大變,例如精神混亂,焦慮

危險

長期使用大麻後,可導致荷爾蒙出現失調(男性方面,其男性荷爾蒙水平及精子數目下降;女性方面,可干擾月經周期)。服用大麻人仕集中力明顯減弱,記憶力及判斷力受損,舉止亦表現得較遲鈍。另外,動物研究顯示大麻可影響免疫系統。

毒品禍害:

胸口痛、發熱

血壓高

心跳加速及不規律

皮膚疹

幻覺及被迫害的感覺

性情大變,如煩躁不安

失眠

食慾不振

危險

長期濫用“冰”會令使用者產生耐藥性,及生理和心理依賴。如服用過量的冰可引致中毒性精神病,抽搐,昏迷,腦出血,甚至死亡。

頁首

酒精

毒品禍害:

性情大變

情緒不穩定

抑鬱、失眠

成癮

危險

大量使用酒精可引致中毒性神經系統損害,心臟衰竭,肝臟受損,甚至昏迷及死亡。

海洛英

毒品禍害:

血壓低

心跳緩慢及不規律

血液缺氧

呼吸緩慢及呼吸量淺

月經失調

便秘

皮膚濕冷

情緒不穩定

性衝動減弱

沉睡及可能導致昏迷

危險

若共用針筒可引致嚴重的感染,如肝炎或愛滋病。而一些較難溶於水的物質可引致凝結注射部位,導致該部位附近的肌肉壞死。另外,海洛英常合併使用其他的中樞神經抑制劑或鎮靜劑,便濫用的嚴重危害性大為提高。

咳水

毒品禍害:

膀胱毛病

精神緊張

記憶力減退

中毒性精神病

失眠

成癮

危險

過量服用咳水會產生幻覺和幻聽,繼而可抑壓呼吸,導致死亡。  

氯胺酮(K/K仔/茄)

毒品禍害:

抑鬱

產生幻覺,說話迷糊

長期記憶力衰退及認知能力受損

危險

此藥在非法製作過程中並無質素管制,經常攙雜其他物質,如咖啡因或冰,服用過量會成癮,令腦部及肌肉缺氧,導致失去知覺。另外,更會壓抑循環系統及呼吸,甚至死亡。

可卡因

毒品禍害:

頭痛

出冷汗

脈搏徵弱而且急促

震顫

眩暈

肌肉抽痛

極度激動不安

被迫害的感覺  

:smile_27::smile_27::smile_27:

引用:
原帖由 竹館小王子 於 2006-8-2 09:38 PM 發表
咁大麻算唔算呀:smile_35::smile_35:
有D地方合法,but HK就唔合法!

引用:
原帖由 apple832880 於 2006-8-2 09:39 PM 發表

有D地方合法,but HK就唔合法!
咁殺傷力係唔係冇以上6種咁勁呀

引用:
原帖由 kgb6096 於 2006-8-2 09:18 PM 發表

咁你宜家有冇叫d朋友唔好掂呀?
當然啦...

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆