分享sex 所聽所聞 + 自己經歷 (p.3 更新)

收藏  |  訂閱
3  15.7k

引用:
原帖由 Norwegian_wood 於 2013-5-16 08:48 PM 發表 查看引用來源
我自己好鍾意睇書
好多出名作家o既文學都會提及sex 例如milan kundera, 村上春樹, 高行健等
當然書入面o既sex 係想帶出一d 有關人性的msg (其實我唔算好明)
不過點都好 令我諗多樣野就係
sex 除左係令你同埋個partner有快感之外
你仲會有一種愛人同被愛的感覺
因為我相信人與生俱來都渴求愛及被重視
唔知自己講緊乜
但結論只係一個
be considerate and respect the girl
多d從女仔角度出發 去諗
try your best to令個女仔投入
雙方投入出o黎o既感覺先係最正
從網名已經睇得出你鍾意睇村上
從女性角度出發,你既分享好中point~
完全同意要有交流,前戲,尊重,投入。
可惜,sp,始終係sp,幾多「感情交流」都無補於事.
如果要維持一段咁既關係,我估多數女仔會有hard feelings.
唯有用句詩安慰自己(苦笑)-"Uncertainty is more beautiful still" (Szymborska)
:smile_39:

引用:
原帖由 Norwegian_wood 於 2013-5-17 10:24 AM 發表 查看引用來源
係啊  我好鍾意村上
不過挪威的森林唔係我最鍾意o既書﹗
你都好鍾意睇佢o既書?

其實我認同妳某部份的諗法
因為我都有d 朋友講過女仔係比較難將性同愛分開
所以明白你會覺得幾多「感情交流」都無補於事
因為可能最終於結局會傷害自己

但我自己就覺得
sp 或者係ons唔單止係肉體上的互相滿足
情感上的交流能互相補足大家心靈的空虛
所以為左驚投入感情而想避免感情交流 我會覺得令sex o既樂趣大減
始終我覺得sex 只係滿足大家性慾而缺乏交流會好似冇左d野咁

有時唔好諗咁多 投入d可能仲好﹗haha

btw, 你o既quote幾到肉﹗
...
你樓上講過嗰三位作家,我都有睇,不過唔多. 除咗村上,另外兩位,我只睇過The Joke、《靈山》。
村上,我係鍾意他的整體. (雖然都讀得唔多~小說嚟講,只係睇過《挪威的森林》,相比起,更喜歡他的雜文.)

我欣賞你肯將性事連繫到感情交流,我相信十個女仔有九個,
都接受唔到上床嗰時對她partner由關係上至情感上都完全無connection.
或者咁等於你所講既「女仔通常唔能夠將愛同性分開」。

當下投入,自然就會享受啦,我無異議

有感而發,容我分享少少.
兩年前喺discuss識咗一個男仔,記得第一次見面,佢拖住我行海傍,傾計,吹風,表現得幾gentleman,
到他帶我到酒店,因為唔知點say no,就默默做咗。不過做完就後悔,因為我覺得自己並唔需要一個sp.
個男仔依然繼續搵我,msn,電話,約出街,有時推無可推,結果都係出咗去,食飯,傾計,上床。
有次做完,佢攬住我瞓嗰時,我突然忍唔住流眼淚,話佢知我好有hard feelings,
因為佢對我幾好(會book枱食飯,行街時拖實我,會問我既嘢,每次都堅持要送我返屋企-返到門口etc.),
但係咁樣我地明明就只係sp,而我真係唔需要一個sp。
佢好內疚咁say sorry,但係仍然繼續約我-「食餐飯都好、只係見下面都好,無其他」;
結果拖拖下,到我而家讀大學,呢段曖昧不清既關係,仲係無以名之.

我地都曾經試圖探討彼此既關係,可惜無咩結論可言,佢掉低俾我既字眼就係"indulgence"、「唔可以無咗你」,that's it。

而家我會想講,無錯,樓主、「他」,或者任何睇緊呢個post既你,雖然你擺脫倒無意思近乎動物模式既性,
但係所謂「投入享受」論,始終唔係有情人追求既靈肉合一. 基於愛情既性一定係最滿足既。

避重就輕,追求有技巧既風流,不如瀟灑去愛。係咪?

引用:
原帖由 Norwegian_wood 於 2013-5-19 03:18 AM 發表 查看引用來源

我覺得女仔好難將性性同愛分開
但我都好希望妳能enjoy
如果一段性關係妳唔enjoy只有男enjoy
仲點值得維持呢?
妳仲青春 我四年前大學畢業了

多謝. 我諗我都有enjoy既,尤其係後期。起碼我而家都無穿無爛。
他大我七年,都成日講笑話自己年紀大,同我有generation gap.

引用:
原帖由 Norwegian_wood 於 2013-5-19 03:41 AM 發表 查看引用來源

Btw,好難得認識到一個咁多書嘅人
但我只睇過「一個人的聖經」
睇呢d書會令妳有其他體會
諗多好多野

唔會,我都係普通女仔啫,
如果話難得,應該難得在喺呢個版,搵倒個承認鍾意睇書既版主.
我只係順住話講,無咩用意的.
無書、無音樂既話,人生會好悲哀。

前往最後回覆