上一頁下一頁
發新話題

紅唇烈焰 ajenny【已更新 - 全文完結篇 P.29】

收藏  |  訂閱
460  344.3k

引用:
原帖由 Sunny_Sky 於 2014-8-3 08:57 PM 發表 查看引用來源
第一, 書面語就是通用的書寫文體, 可以算是閣下所指的白話文, 標準可參考政府公告, 新聞稿...
第二, 時下網絡資訊有欠規範, 作者大大的作品有可能對年青人造成不良影響, 特別是涉嫌美化婚外出軌行為及/或性暴力等不 ...
請問你想係度做咩呢?係呢個版度 0既 ching 都知道自己睇緊D咩,其實你知唔知自己係邊一區發緊言?睇緊D 咩?

點解咁多人鍾意呢度,因為呢度唔需要經過出版社審視、唔需要有框架。可以自由創作,發揮自己0既題材,呢一個區係『情色文學』,或者你真係應該去『中國文學』可能會啱你D

何況,你所講0既『網絡資訊有欠規範』,網絡世界就係咁先多人鍾意,每一個科技、技術出現就必定會帶來好及壞0既影响,唔會只有好,而冇壞,要視乎『使用者』點樣去使用同執行,『規範』我諗唔駛講到咁偉大,因為你要知道呢一個區係『情色文學』,依家唔係探討緊『網絡安全使用手冊』

再者,『情色文學』呢一個區,係進入呢度之前,你必須選擇『年滿18歲或以上』己經有足夠0既警告字句及提醒,如未有心理準備0既,請勿進入,即係話,如果個人思維未成熟、未識得點樣分辦是與非、對與錯、可以做同唔可以做,就連呢D認知都冇就唔應該進入呢一區,我相信閣下進入呢區前都必定係選擇『進入』否則閣下都應該唔能夠留咁多言,既然選擇左『進入』即係接受左警告,知道呢一區『或者會令人情緒不安......等等』,加上,入得呢區就係『成年人』不是閣下所講『年青人』,香港政府都批准左,18歲以上可以買到暴力及色情刊物,所以我真係唔明你到底有咩目的?

『涉嫌美化婚外出軌行為及/或性暴力』呢一句係『指責』,可以稱得上係『罪名』,請問你係咩身份去講呢?如果你睇到一D令你不安或不附合你個人價值觀,我再次建議你轉去『中國文學』或者有能力睇埋『英國文學』添,即係莎士比亞果D,to be or not to be .......

引用:
原帖由 xellossc 於 2015-7-24 10:28 PM 發表 查看引用來源

請問你想係度做咩呢?係呢個版度 0既 ching 都知道自己睇緊D咩,其實你知唔知自己係邊一區發緊言?睇緊D 咩?

點解咁多人鍾意呢度,因為呢度唔需要經過出版社審視、唔需要有框架。可以自由創作,發揮自己0既題 ...
個個咩人呢架

引用:
原帖由 ajenny 於 2015-7-24 10:47 PM 發表 查看引用來源
個個咩人呢架
唔太清楚,我睇呢篇文中途見到佢話,涉嫌美化婚外情呀、性暴力呀之類,指摘作者,又話作者應該用書面話......唉,總之大義凜然係「情色文學」區睇文咁囉

引用:
原帖由 xellossc 於 2015-7-26 02:33 PM 發表 查看引用來源

唔太清楚,我睇呢篇文中途見到佢話,涉嫌美化婚外情呀、性暴力呀之類,指摘作者,又話作者應該用書面話......唉,總之大義凜然係「情色文學」區睇文咁囉

總之點寫都係唔得啦

引用:
原帖由 ajenny 於 2015-7-26 02:36 PM 發表 查看引用來源
總之點寫都係唔得啦
對佢黎講姐...珍妮媽

引用:
原帖由 fork 於 2015-7-26 02:38 PM 發表 查看引用來源

對佢黎講姐...珍妮媽
又係道德問題

係依度講道德問題,本身就係一件好矛盾的事

引用:
原帖由 xellossc 於 2015-7-24 10:28 PM 發表 查看引用來源

點解咁多人鍾意呢度,因為呢度唔需要經過出版社審視、唔需要有框架。可以自由創作,發揮自己0既題 ...
唔講又講  講開又講 , 其實小弟以經覺得網管太多了 ... 小弟大概係2000年開始睇色文 ,
果陣真係咩題材都有 , 簡單D講就包括 , 今日已經算犯法既明星文  強姦文等 ,
更出格仲有冰文等等 ... 個人雖然也讚同 , 部份太出格的題材應予禁止 , 但同時也認為 ,
正正因為禁止 , 其實影响色文的發展空間 ... 近年的色文 , 恕老朽老屎忽賣講句 ,
越來越在一個框框內轉 , 除了少數如<舌戰法庭>既創意文外 , 其實好多都八九不離十的東西

(小弟未文大大作 , 上面係多色文界遊歷之感而已)

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆