上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 讓一切隨風 結局 updated p10

收藏  |  訂閱
163  35.1k

引用:
原帖由 慢嘗君 於 2014-8-21 07:22 PM 發表 查看引用來源

點解多謝我? 不過點都好, 支持!!

慢嘗君,禮多人不怪!雖然我擺咗烏龍,但照樣多謝你支持。

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2014-8-22 10:10 AM 發表 查看引用來源
小事一摏, 真心一句, frosticebreaker 兄的文寫得真係幾好, 不過就有少少意見, 就係篇文可以嘗試吓分段黎寫, 咁樣對於睇文嘅黎講會係舒服的嘅。繼續努力吧, 支持 frosticebreaker 兄 ~:smil ...
多謝文迪指點。我已經重新排版,希望唔會搞到讀者眼花繚亂。

回覆 5# 的帖子

會有波士頓男友嗎?

新既學期,新既環境,新既同學,令Tracy暫時忘記和家明分離既心酸。喺美國讀書其實真喺好輕鬆,尤其喺大學。有D人居然會完成唔到,個D人真喺做鬼都唔靈。由於Tracy讀既學科系BU喺好出名既專業,所以每一堂課都會人數爆嘭。最多個堂居然有一百四十幾個學生。有鬼人知你有無翻咩。但喺Tracy就堂堂課都會準時出現喺最前排既某一個位置。未到學期結束,已經令全學系上至教授,下至成績包尾個件蛋散都知道喺今年既新仔入面有一個讀書好勁既人。      三個月既新學期一眨眼就玩完。Tracy正在宿舍撿拾行裝準備翻屋企。因為宿舍喺學期之間會關閉,而學生每個新學期都會從新获分配新既房間。
      “Tracy,你咁快開始撿嘢啦?”
      “喺啊阿思,你呢?”
       阿思喺住喺Tracy間房對面既學生。都喺新入學,系香港來讀書既交換生,讀既喺Accounting。倆個女仔同聲同氣,無耐就已經做咗朋友。
      “我未啊,聽日仲有一科要考,考完先撿。”
      “喺啊,goodluck啊。”
      “Tracy,有人約我去映新生聖誕party啊,我想你陪我一齊去啊。”
      “有人約?緊喺啊Sam啦。”
      阿Sam喺阿思既同學。竹星仔,屋企喺波士頓,所以每日自己軋車翻放學。呢條友從學期一開始已經孖實阿思,不過阿思就好似無咩反應。終於今次阿思肯同佢去party,條吽竹星開心咗三日三夜。不過阿思都喺D怕怕醜醜既人,所以惗住有人陪會好D,於是叫埋Tracy。Tracy從來到美國第一日開始,就馬不停蹄地為生活,為學業而奔波。佢都好想松一松。“我無問題,但喺要同屋企人講聲先。聽日答你啦。"
      Tracy既父母喺經過年幾既適應期,已經能夠輕鬆面對日常既生活。爸爸仲揾到份唔錯既工,唔洗喺唐人街對住D病態既老華僑,做份牛工。所以話天下最偉大既就喺為人父母。幾辛苦都好,都要俾仔女一個更好將來。佢哋見到個女咁生性,亦好想佢能夠放鬆下,所以好爽快咁就ok咗。

Tracy 會唔會被鬼食?

講翻臨別一 Q, Tracy 都話安全咯, 想家明中出咯, 做乜唔成全佢?

引用:
原帖由 慢嘗君 於 2014-8-23 11:08 AM 發表 查看引用來源
Tracy 會唔會被鬼食?

講翻臨別一 Q, Tracy 都話安全咯, 想家明中出咯, 做乜唔成全佢?
深深愛著Tracy既家明,已經完全忘記自己,將Tracy既利益和幸福放咗喺第一位。即使喺高潮來臨既個一刻依然可以用理智控制住自己。如果Tracy意外有咗,咁佢就會無曬前途。能夠驅使一個人完全為對方設想既亦就只有真愛。呢種好想為對方付出既感覺,亦都只有喺十幾歲初戀個陣先會感受到。雖然好傻好天真,但喺個中既幸福只有經歷過既人先會明白。

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2014-8-23 08:52 PM 發表 查看引用來源
唔通吹時同星仔呀森將會……共處一室玩猜燈謎?(就黎中秋節,唔知會唔會玩埋賞月嘅呢?)

吹時,重識吹乜呢?

十二月二十四號。夜晚Tracy同爸爸媽媽食完聖誕大餐,就翻咗屋企等阿思同Sam來接佢。佢唔喺D好貪靚既人。但喺一個十九歲既青春少艾點都會有愛美之心。佢畫上淡淡既黑色眼線,用咗少少既眼影。塊面搽上薄薄既脂粉。一雙朱唇抹上一層有潤色作用既潤唇膏。淨喺咁樣既淡妝,鏡入面已經即時出現一個充滿自信氣息,光彩照人既美少女。佢挑選咗佢最鐘意既一件白色中袖恤衫來襯下身既一條及膝黑色布裙。白恤衫令佢散發出芳香既女人味。一對黑絲襪將一對腳唯美既輪廓展現無遺。      “女,你朋友來咗啦。”
      “哦,知啦爸爸。”
      身上一件北面羽絨,腳上一對白色有粉紅碎花既converse,Tracy就咁樣上咗阿Sam架Toyota.坐喺前面既阿思同阿Sam已經喺十指緊扣。阿Sam連錠彎都喺單手鈦。阿思令轉身同Tracy講,“哇,好靚喔。”Tracy聽到,嘴角鬼馬地翹咗一下然後答佢,“你仲靚啦。”阿思只喺露出一個甜甜既笑容就令翻身無再講嘢。阿Sam見有D靜,於是就噤著部車機,惗住聽下歌啦。點知喇叭入面傳出既,喺天梯。窗外同樣喺後退既風景,令一絲酸痛突然湧上Tracy既心頭。波士頓冬天既雪景更加無情地證實已經發生咗既一切。音樂令行駛中既車廂更加安靜。    “Tracy,到啦。”阿思既聲音將Tracy從深思既旋窩抽出。
     party系喺一間獨立屋入面舉行。屋主喺華人同學會既一個成員。入到去大約有二十人左右。大部份都喺唐人。亦有幾個鬼仔鬼妹。一入到去,阿Sam就好熟落咁同人yo,whatsup,同介紹倆個女仔俾大家識。行完一轉,佢哋已喺人手一杯酒。Tracy飲既,喺一隻叫apple ale既嘢。喺用蘋果釀製既啤酒。口感好似蘋果汁筘vodka.佢一路同人傾一路唔經唔覺已經幾杯落肚。忽然佢發現唔見咗阿思。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆