上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 火起了 - 第八回 “囚徒”,再加多篇花絮

收藏  |  訂閱
62  12.3k

引用:
原帖由 廣東-蠻子 於 2014-9-17 09:40 PM 發表 查看引用來源

loyanpai100 兄,多謝你支持 深水涉我成日去架:smile_30:
一星期,總有幾日徘徊。

引用:
原帖由 無巧火成書 於 2014-9-19 09:15 PM 發表 查看引用來源
哈,多謝哂廣東兄!真係暴風少年(過去與今天)喎!

多謝師兄點唱就真﹗:smile_35:

引用:
原帖由 loyanpai100 於 2014-9-20 12:06 AM 發表 查看引用來源
吾射,吾俾走!

嘩,真系正!

唔好咁殘忍得唔得唧

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2014-9-20 10:08 AM 發表 查看引用來源
長樂街 Peter 仔....:smile_34:
我地呢D老野無辦法,係果個tone

引用:
原帖由 廣東-蠻子 於 2014-9-20 01:09 PM 發表 查看引用來源

唔好咁殘忍得唔得唧
系豪哥講過喎 ......

(八)囚徒

(八)囚徒

(背境音樂“似水流年”響起︰-“.....誰在命裡主宰我?每天掙扎,人海裡面﹗心中感嘆,似水流年,不可以留住昨天﹗留下只有思念,一串串永遠纏........”)

阿Kiss拖住個喼,呼吸住自由新鮮嘅空氣,好似一個放左監嘅犯人,好似一條啱啱由沙灘遊返入海嘅海豚。

自由對渠黎講,就好似D水同條魚嘅關係。當你日日活喺自由之中,比自由包圍住,你一D都唔會發覺自由嘅存在,自由嘅可貴。

當你有一日突然冇左自由,你先至知道自由係乜野。你再博命想一啖一啖咁咬住果一點一滴,都已經太遲﹗

阿Kiss其實係一個可憐人。你可能唔同意,你可能話渠係一個生命鬥士,無所謂。渠好嚮往自由,喺過去果十年,戴住頸箍手扣嘅渠,朝朝暮暮思念住自由兩個字。幾經掙扎,今日夢想成真,不過渠第一件想做嘅事,竟然係去揾另一副頸箍手扣戴返上身﹗渠D老友冷眼傍觀,個個都知事情發展落去會係點,净係渠唔知。

『喂喂喂﹗好心揾人勸下渠啦﹗』

『勸渠乜野呀?勸渠唔好離婚呀?』

『唔係呀﹗勸渠唔好果頭放監出黎果頭又走撚返入去呀﹗』

『吊﹗你第一日識渠呀?條友肯聽嘅咩?正一為女死為女亡﹗』

.........

阿Kiss同渠隻蝦撈 Kitty又去左爆房。

Anna青春正盛,全身上下吋吋肌膚白滑如絲,對波大而彈手,前尖後圓。纖腰一縷長腿一雙之間,一個三十六吋嘅流線型車尾箱影入眼簾。

阿Kiss操控住呢部車,得心應手,話起圍就起圍,話甩尾就甩尾,絕無拖泥帶水。

同以往唔同,阿Kiss今次無戴鳩笠。你有無試過唔着鞋踩油門果種感覺?爽唔爽?

『大力D呀﹗唔好停呀﹗....』

『三、二、一﹗發射﹗』射精嘅感覺,歷久常新﹗

.........

Anna又徐徐點起一支煙,摸摸條熱褲個後袋攞左三百蚊出黎。

阿Kiss一臉錯愕︰『做咩呀你?』

『我知你包我唔起,不過我裝得你落喎,阿Kiss﹗』

..........

(Eagles 果首“Desperado” 徐徐響起,彷如一個鉛華洗盡嘅過來人,於一場苦夢之中對住當年果個自已嘅身影循循勸戒,只不過一切都已經太遲。過去已經過去,任你再對住果個當年身影聲嘶力歇,渠唔會聽到,因為劇本早已寫好,發生嘅已經發生,無得再改。

廣東蠻子懇請大家上網聽下首“Desperado”,細味歌詞︰-

Desperado, why don't you come to your senses? You've been out riding fences for so long now.

Oh, you're a hard one, but I know that you've got your reasons.

These things that are pleasing you can hurt you somehow.

Don't you draw the queen of diamonds, boy! She'll beat you, if she's able.

You know the queen of hearts is always your best bet.

Now it seems to me some fine things have been laid upon your table, but you only want the ones that you can't get.

Desperado, ah, you ain't getting no younger. Your pain and your hunger, they're driving you home.

Freedom, oh, freedom. That's just some people talking! Your prison is walking through this world all alone.

Don't your feet get cold in the wintertime? The sky won't snow and the sun won't shine. It's hard to tell the nighttime from the day.

...........)

---全文完---

好好睇,多謝

ching,多謝你背境音樂用似水流年, this is the song I like very much, perhaps anita's best song.

I am, 孤陋寡聞, Desperado, is the first time I listen, great song, 言之有物 song, like what you wrote.

Thank you very much.

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆