上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] [將軍超短文] 一夜情女王傳:乖乖老公被偷食了

收藏  |  訂閱
65  17.9k

對白易於讀者投入,旁白則提高閱讀性及使故事更深入呈現,我都諗過這課題,應該是複合運用啦,至於可時用邊種則靠個人品味了,此所謂之功力

引用:
原帖由 三胡同盟 於 2014-11-14 12:37 PM 發表 查看引用來源
今日心血來潮 , 想問下大家 , 係鐘意描述主導既色文 , 定對白主導既色文???
小弟鍾意對白主導,除非念經,否則對白多數較短,易睇啲

描述

雪娜整蠱了我後,哈哈大笑,十分高興!我則很憤怒。

對白

“哈!哈!死人劉金發,正大笨蛋!這麼容易給我整蠱了!哈!‥‥‥哈!‥‥‥”雪娜捧腹大笑起來。
我握緊拳頭,心裏罵道︰死八婆,別得意,終有一日,我要妳知道我劉金發的厲害!

那一個比較好呢?

還有,除了第一人稱和第二人稱外,如果是用第三人稱的話,作者就應該‘隱形’,即是避免用作者的身份去描述。儘量用人物的身份去作描述。

一字千金,字字珠璣

除非是高深藝術電影,有人的,還是要說點話。

同意,這我想起從前讀魯賓遜漂流記,大半書全是描述,加上發哥講解視點與描述及對白的關係,假設魯賓一書如用第三人稱寫相信失色不少

我都會採用第三者去寫,可以將人物寫得有血有淚,或者近生活化的,所以我裡佩服劉金發大師和寫第一生好精彩"凌辱女友"胡作非老師,胡老師寫小霞被人凌辱那種竟況,讓人有幻想在現場弄小霞一樣,我都想好似兩位大師級鑄作就好啦,一套以心滿意足,我都寫一套嬌妻凌辱文,不過未有時間諗橋,希望聖誕節前出到一章啦

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2014-11-14 08:05 PM 發表 查看引用來源
描述

雪娜整蠱了我後,哈哈大笑,十分高興!我則很憤怒。對白

“哈!哈!死人劉金發,正大笨蛋!這麼容易給我整蠱了!哈!‥‥‥哈!‥‥‥”雪娜捧腹大笑起來。
我握緊拳頭,心裏罵道︰死八婆,別得意 ...
我其實不是這個意思 ... 我說的不是方式 , 而是方向 ... 我問這一問時 , 其實係度回顧緊自己作品 ,
我發現自己係狀態好  淫勁夠既時候 , 其實好鐘意以男性主觀/女性主觀角色 , 係描述畫面 ,
尤其係表情  情緒變化  身體反應等等 , 對白只係有情挑作用 ; 不過 , 小弟最近寫緊一篇 ,
都係唸到晒的對白先(但過程未寫) , 好多都有CAP位 ... 我發現原來對白 , 又某程度可以交待翻 ,
表情  情緒變化  身體反應等各方面~~

但比較之下 , 我暫時還是覺得前者代入感好D ; 後者先決條件 , 對白有CAP位 ... 但代入感都好似差D

係呢 , 我其實好想問下 , 成日話第一身/第三身 , 其實有無第二身??? 如果故仔係話我睇一對男女扑野 ,
咁算係第幾身??? 而劉兄所指第三身 , 係咪 "係好耐以前 , 有個 ... " 果種外人述說式???

引用:
原帖由 spamna 於 2014-11-14 10:28 PM 發表 查看引用來源
我都會採用第三者去寫,可以將人物寫得有血有淚,或者近生活化的,所以我裡佩服劉金發大師和寫第一生好精彩"凌辱女友"胡作非老師,胡老師寫小霞被人凌辱那種竟況,讓人有幻想在現場弄小霞一樣,我都想好似兩位大師級 ...
下 , 咩唔係男性第一身/女性第一身 , 會活生生D咩???

講到凌辱文 , 小弟都有寫架喎 :
男性第一身--<小惠的變態慾望><千金小姐之羞恥調教><女子便器完全調教手冊(劇場版)>
女性第一身--<古板女教師的肛門解放>
天眼第三身--<新納粹的性虐列車><女搜查官之拷問--墨西哥篇>

引用:
原帖由 無巧火成書 於 2014-11-14 06:59 PM 發表 查看引用來源
對白易於讀者投入,旁白則提高閱讀性及使故事更深入呈現,我都諗過這課題,應該是複合運用啦,至於可時用邊種則靠個人品味了,此所謂之功力

我又同你唔同喎 , 覺得直接描會投D ... 我係回完劉兄之後 , 慢慢唸到個原因 ,
因為我多數係男性第一身/女性第一身 , 就即係當係自己經歷緊咁寫 , 我將經歷緊既感覺 ,
如實寫出來就可以了 ... 相反 , 如果係第三身 , 即係旁觀者角度 , 感覺無咁直接 ,
就可能要多翻D對白~~

另外 , 我又發現一樣野 ... 或者 , 作為一個色文作家 , 本來就係要搞好自己身體 ,
身體好感覺先夠敏感 , 寫D野先夠淫味 ... 但如果真係狀態差少少 , 我覺得加碼係對白 ,
係可以偷到雞 , 彌補到描述能力的失色

第一身:我
第二身:你
第三身:他、她、它

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆