上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 阿綺的考驗..B版結局篇...後記(24.12.14更新)

收藏  |  訂閱
300  56.7k

Thx

多謝銀葉大哥, this is a great story!

實現 4P 生活太好了, 不過唔夠喉喎, 如果可以嚟一場終極 4P 大戰, 畀 Raymond (同我地) 同時體驗翠兒, 阿綺同 Jenny 嘅分別, 咁就完美了!

個人喜歡結局 B 多啲.

結局 A 比較大路, 好人有好報, 惡人有惡報, 似另類 BBQ. 結局 B 完整啲, 至小有兩點:

1) 阿綺同 Raymond: 當初阿綺傷害 Raymond 至深, 雖然話後來 Raymond 自己都受唔住 Jenny 引誘, 又太愛阿綺, 但嚮我地啲花生友眼中好難同意 Raymond 就咁原諒阿綺. 結局 B 入面阿綺被迷姦, 又痴鬼埋線, 於是 Raymond 有合理原因原諒阿綺.

2) 阿綺同 Marco: Marco 話晒男主角, 同阿綺關係千絲萬縷, 就咁消失未免太簡單, 結局 B 最後嚮阿綺幻覺中出現纏住佢, 咁樣有交帶好多.

不過銀葉大哥係咪一邊寫一邊改呢? 當阿綺被土豪迷姦之後見翻 Marco, 同 Cindy 3P 又跟 Marco 出海水戰, 當時話佢好 enjoy, 但突然間又話佢原來性冷感, 有啲突兀...

Cindy 個角色又怪怪地, 本來引導阿綺墜落應該係 Jenny 嘅責任, 但被 Cindy 搶咗嚟演, 於是 Jenny 唔上唔落...

Anyway, 個故事咁長, 寫咗咁耐, 有冇唔捨得? 間中出篇番外篇畀我地開心下就功德無量!

Happy Ending真好。

其實有時想想結局也很有趣。在整理故事的時候正煩惱怎樣安排儲存A版和B版才看得順暢,覺得加一章B flat,阿綺死後重生,再接上A版,看著也接得不錯...最近一定是看超現實故事太多了...

thank you very much. this is one of the best stories.

非常感謝銀兄為我地寫左咁正嘅故事。

就兩個故事黎講,B版結局相比之下好似較好,內容豐富左,令到Raymond原諒阿綺更合理;令到Jenny呢個人物立體左,更令佢有機會當面向Raymond懺悔,令人(起碼我自己係)同情佢;Marco雖然死得早左,但佢嗰種令阿綺痴左線都被佢纏繞一生,更貼合篇名所講嘅考驗。

希望銀兄之後會繼續寫多啲好文同我地分享。

人無完美,何況故事。
只要有作者,一定有讀者。
大師,加油。

引用:
原帖由 bb33bb 於 2014-12-24 06:48 AM 發表 查看引用來源
多謝
多謝支持!

引用:
原帖由 Water_man 於 2014-12-24 07:36 AM 發表 查看引用來源
support,happy ending!
Just support the ending of the story, not me?
So sad, haahaa!

引用:
原帖由 PakerM 於 2014-12-24 08:31 AM 發表 查看引用來源
Thx

You are welcome。

引用:
原帖由 慢嘗君 於 2014-12-24 09:06 AM 發表 查看引用來源
多謝銀葉大哥, this is a great story!

實現 4P 生活太好了, 不過唔夠喉喎, 如果可以嚟一場終極 4P 大戰, 畀 Raymond (同我地) 同時體驗翠兒, 阿綺同 Jenny 嘅分別, 咁就完美了!

個人喜歡結局 B 多 ...
多謝你長期支持。
阿綺對Marco由愛變懼,是知道他竟然狠心至把Cindy輪姦。加上受嚴重幻覺影響,心理改變至性冷感。

稍事休息後會兌現給你的承諾,寫Jenny和黑人,及Marco,Jenny和阿綺。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆