[原創作品] 少男獵女

收藏  |  訂閱
21  9.8k

咁得閒你傳啲link我見識吓啦,舊時扮文青都睇唔少,好似黑澤明呀後啲大島渚果啲,最記得感觀世界,再再後啲今村昌平有齣赤橋上的暖流,以文藝手法講女人潮吹,仲有未有av日片年代,日活影畫果啲大電影色情片,有啲似舊時邵氏年代的風月片,果時真係咸得有道理架

https://www.youtube.com/watch?v=yF-dtOf3n1U

引用:
原帖由 無巧火成書 於 2014-12-26 08:38 PM 發表 查看引用來源
咁得閒你傳啲link我見識吓啦,舊時扮文青都睇唔少,好似黑澤明呀後啲大島渚果啲,最記得感觀世界,再再後啲今村昌平有齣赤橋上的暖流,以文藝手法講女人潮吹,仲有未有av日片年代,日 ...
我現兜兜  真金白銀入戲院睇架 !!!

講開又講 , 不過唔好講出去呀 ... 前兩晚我又發左個夢 , 先發現自己 , 原來有潛在M性:smile_35:

咁正常丫,發夢係相反,不要當真。
哇,我都冇入戲院好耐啦,不過我睇舊電影都唔好俾我嚇親,我唔係老到咁,舊時安樂院線都中意排啲藝術片,學生時代我都普慶睇星期日早場好多經典舊片,後尾九0年代就灣仔新華影藝啦,而家我估都得番駿發花園果頭,不過我間中都會cd舖摷番$20貨仔vcd欣賞下咁

引用:
原帖由 無巧火成書 於 2014-12-28 06:03 PM 發表 查看引用來源
咁正常丫,發夢係相反,不要當真。
哇,我都冇入戲院好耐啦,不過我睇舊電影都唔好俾我嚇親,我唔係老到咁,舊時安樂院線都中意排啲藝術片,學生時代我都普慶睇星期日早場好多經典舊片,後尾九0年代就灣仔新華 ...
唔怪得我係夢多數都英明神武拉 ... 心理測試話我62.5%係女仔:smile_35:

其實無巧兄唔駛咁強調 , 自己無我地唸得咁老喎 ...

所謂男人到左40先有魅力丫麻 ... 不過見無巧兄講講開電影 , 我又真係覺得以前D電影好睇D ,
好似以前因為功課一定要睇 , 日本80年代末的 "天與地" , 講上杉謙信VS武田信玄 ,
D情  景同音樂 , 配合得一流 , 所以即使故事簡單都超好睇 ...

又好似我岩岩睇果套 "養慾之恩" , 你就會明白點解人地唔駛好似香港片咁 , D對白質爆成套戲 ,
因為人地曉用畫面說故事 ... 呢樣其實係新一代寫手 , 尤其890後應該學習既 ,
除左對白  粗糙的交待行為 , 其他就沒有了 , 場景氣氛  畫面描畫等等呢 ...
唔知我係咪份人老餅 , 我睇D老戲 , 好似 "癲佬正傳" "唐朝豪放女" 等等 , 都覺得鋪排超正

(爭扎緊講唔講我係夢中有幾M ... :smile_o05: )

畫面交待故事早已有之,無聲片時代用得最多,甚至20年前高安兄弟都有齣影子大亨都有一場致敬,還用旁觀者角度一輪嘴配合畫面,手法好高

引用:
原帖由 無巧火成書 於 2014-12-29 12:57 PM 發表 查看引用來源
畫面交待故事早已有之,無聲片時代用得最多,甚至20年前高安兄弟都有齣影子大亨都有一場致敬,還用旁觀者角度一輪嘴配合畫面,手法好高

我又唔係呢種意思 ... 唔知無巧兄有無睇過 "傳奇女王 : 伊利沙伯" ???
係西班牙無敵盤隊比暴風KO果下 , 突然有幕繞伊利沙伯影一個圈 ... 我開頭唔明 ,
過左幾個星期我先丁一聲 ... 佢意思係 , 由果一刻起 , 伊利沙伯先正式成為 "傳奇女王"
... 我最憎TBB既就係 , 佢咩都講白晒 , 唔曉用畫面暗示(不過可能係怕觀眾唔明)

係勒 , 小弟其實之前寫落兩篇超短文 , 一篇剩5行 , 一篇7行 ... E+唸住是但一篇趕功 ,
係1月頭兩日出 , 做2015年賀歲色文~~

哇,等待大將軍雙響炮賀新歲!

引用:
原帖由 無巧火成書 於 2014-12-30 05:50 PM 發表 查看引用來源
哇,等待大將軍雙響炮賀新歲!

我發現你同S兄一樣, 睇野都係甩甩漏漏 ...
我都話是但一篇咯:smile_35:

而且 ... 小弟 ... 唔知點解突然變得清心寡欲 , 所以 ...
(開口降再次靈驗:smile_35: )

嘻,博你出野多啲嘛,哇!不是嗎?至少出一篇丫,幫你倒數

引用:
原帖由 無巧火成書 於 2014-12-31 09:17 AM 發表 查看引用來源
嘻,博你出野多啲嘛,哇!不是嗎?至少出一篇丫,幫你倒數
老實說 , 小弟昨天還真的照大大吩咐 , 試寫過了 , 但真的不行 ...

小弟自問 , 今年在不在狀況下 , 寫的文也夠多了(大概有5~60行) ,
而且在2015年 , 小弟預計的寫文量 , 大概只2014年的一半 , 時期應該充足 ,
我細想之下 , 覺得沒理由為"賀歲色文"的頭銜 , 急就章而犧牲了質素

小弟自己又唸過 , 如果把"一夜情女王"同這兩篇也計算的話 , 其實9月到E+ ,
平均每月寫文量 , 都維持到有30行 ... 又唔係想像咁差咋喎

前往最後回覆