「賤男系列」 -之- 辦公室艷遇 ( 完 )

收藏  |  訂閱
9  100.1k

恭賀馬如雲再戰(色)文壇。

我平日返工嘅Office,而家畀兄弟擺上壇任由大家參觀周遊;入面啲女,亦任由咁多位師兄把撚鳩遊,過癮之極。

咁啱又得咁翹,呢個禮拜,先至同「李莫愁」lunch。酒樓部電視,又咁啱播緊「那些年女神」套「神鵰」。頂,即時諗返起呢篇嘢,同時,兩個「李莫愁」都喺我面前。只不過一個撚緊「赤練神掌」,一個撚緊件「蝦腸」。

楊過就話同李莫愁無可能啫(但我相信楊過喺古墓住嗰排有J過佢),但換上馬如雲,一切都唔同哂。

Okay,已經入咗舖霸位,足足三十八集,呢次有排坐。

一場同事,食個Lun,有幾咁奇。雖然,公司放Lun我通常鍾意一丁友,唔使咁多人嘈住哂。

同李莫愁食Lun,咪又係因為又有新女入職囉,今次仲係直屬我下面,循例都要交數嘅。

仲有,老馬呀,你第二集,有啲問題。我電你再講。

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-2-1 08:58 PM 發表 查看引用來源
(同我平時用眼神撩女o既戰略,完全相反,因為呢件如果我太「大力」,隨時可能會嚇到佢縮返入去。。所以溝女呢門學問,絕對唔可以一本「通書」。。係一門「藝術」,而唔係「科學」)
呢一段,最為有Feel。媾女,唔單止要有勇,仲要有謀。

間唔中有人開聲話想學媾女,但其實只係想食女。中間過程,無耐性,All skip。食唔到,就問點解阿媽生得我唔靚仔,或者老豆唔係李嘉誠。

相反,有無問過自己,當啲女係乜先?

先尊重,後了解,再提供所需。做齊哂,就算無得食,亦唔需要怨天尤人。因為,無嘢係老奉嘅。

馬老雲好文。後面仲有大把料,肯用心睇嘅就有排索。

引用:
原帖由 關隴集團 於 2016-2-2 08:28 AM 發表 查看引用來源

但係付出唔一定成正比 ... 好似李嘉誠個仔 , 佢買鑽石比你 ,
你就覺得佢好有心思 , 窮撚可唔可能學到???

好似陳細J先生咁 , 突然強吻你 , 你就覺得佢好率性  好不覊 ,
我呢D毒男可唔可能???

我同意  ...
李嘉誠個仔有錢,陳某人高大靚仔,即係人哋有「資源」。女女們容易畀佢哋吸引,已經係定局,唔使眼紅,亦無需比較。

你都識講,肯去經營,要搵兩餐唔係無可能。但你要想食一啲明星、僆模、女神咁,就當然唔好望。有好多嘢,要自量。

所謂技巧、手段,亦非死纏。日日侍候條女,唔代表有耐性,只係想食而食不到,唔甘心,不忍離去。

馬老雲話齋,做兵無前途。我從未見過一隻兵會贏得真愛,無女人會鍾意男人無志氣。

女人要將自己交出,最起碼,要佢眼中有你。

我唔會同人講點媾女。因為每條女都唔同,所有機會都要因應環境、人為、時間。My point,要有謀。要去尊重、了解、洞悉。

知道無機會嘅,睇通形勢,抽身離開,唔好浪費時間精神,亦係有謀。

世界好大,只要做好自己,何患無西。

(繼續追文)

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-2-2 08:30 PM 發表 查看引用來源
(4)laptop 起心底

”吓?!放工?!”

(我都未有機會屌你,點放工呀?)

”係呀,想放工喇,肚都開始有啲餓,乜你唔餓咩?”

”餓。。不過。。不如,我哋去食啲嘢, ...
OT時間上淘寶,哈,好彩見佢係睇啲底衫褲,刺激到我淫念,算佢啦。

咁多年嚟一條冷,無得幫男人買底褲,又係幾慘嘅。馬老雲你就慷慨啲,交低尺碼,等佢執夠一打畀你滿足下囉。

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-2-5 08:23 PM 發表 查看引用來源
(7)開始入直路

「LeAnn 竟然有男朋友?」呢一句喺我腦中,竟然叫我有股「失落」既感覺。。唔係「失戀」,係「失落」「失望」同「失敗」。。唔通,我「跌眼鏡」?

本來諗住「實食無黐牙」,㗳 ...
畀女睇住偷柴,大家詐唔知,又心思思,呢下最攞命。

呢招好使又好用,咸得嚟有趣,望住條女嘅表情絕對係莫大嘅享受,我都好鍾意玩。

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-2-8 08:21 PM 發表 查看引用來源
大 Lin 初一,同大家恭喜一下先。。

http://upload.qianlong.com/2015/1225/1451009914602.jpg" border="0">
(揸住馬馬 ...
好多女喎!我好專一,Mark個Baby就算喇,叫佢順便放開碌馬撚。

當然,恭喜老話唔少得……

恭喜發財,祝馬老雲乜股都玩得順利如意,要乜有乜,長搾長有。

噢,終於等到Monnie姐出場,仲請到JJ嚟飾演,入型入格。

其實,當年唔止一次暗J佢,可謂長期箭靶。今次由馬雲嚟同佢交手,大家落足眼力,包你話精彩。

Monnie:湯哥請你嚟搞串我Party嘅?就睇下你有咩本事。

嘻嘻,Monnie姐就咁畀你食咗,真係睇到我食指大動。

呢輪忙得交關,搞到少上嚟,都唔知劇情係去到呢集。有準備嘅話,我就留返聽日同Monnie開會時先去睇啦。一邊睇住篇文,一邊睇住真人,咁先係極級享受。

雖然今晚又睇咗次,但聽日開會都會用部Notebook開住老馬篇嘢,再翻食一劑。

恭喜馬老雲又完成一篇力作。

《辦公室豔遇》係馬如雲採用「一夜式」嘅際遇去描述嘅一篇趣文,由始至終嘅情節都發生喺一晚之間。如果有睇開佢作品嘅讀者,可能會覺得呢種手法有啲熟悉,就係馬如雲嘅前作《澳門奇遇》喇。

所以,喺我眼中,《辦…豔遇》其實就係《澳…奇遇》嘅姊妹作。

當然,論架構、氣勢、規模嚟講,《辦》只算係小品。《賤男性事錄》同《義嫂》先會歸類為「大作」。「馬如雲」喺《賤男》入面嘅愛慾交織、喺《義嫂》入面嘅離奇交錯,精彩嘅劇力之中同時亦照顧埋「以文起機」嘅讀者(嘻,包括我),可以話係業餘界入面嘅甜故作者中無出其右。

相反,寫小品嘅重點在於「信息傳達」,「情節」一環可以相對減輕,自由度更大,亦能夠更輕易咁表達作者嘅想法、感情。

「馬如雲」與其話係《辦》入面嘅主角,倒不如話係故事入面嘅「旁觀者」,實則係由兩種女性嘅角度去呈現返現代社會嘅感情觀(LeAnn嘅長年等待/單思)、社會定位(Monnie嘅處境)、性觀念(LeAnn交出以獲得心靈慰藉、Monnie交出以獲得生活保障)。

有幸因為湯佬私下嘅生活圈子同文章,而令到馬老雲得到靈感去寫成一篇作品以享讀者。又一篇好文共享,多謝。

期待下一篇《她來自江湖》。

前往最後回覆