上一頁下一頁
發新話題

「賤男系列」-之- 《 她來自江湖 》(告別篇) 兩忘於「江湖」/ 「賤男性事錄」後記

收藏  |  訂閱
225  32.3k

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-10-28 09:47 AM 發表 查看引用來源

無巧兄多謝光臨,  唔巧意思,喺你「凋零」帖抽你水 :smile_35:
咦?唔通你老哥都曾經喺「油麻地戲院」油過笪地?

「斷劍」。。「江湖」。。嗯,醒首歌先,配番當時故事年代 :vi ...
當然睇過,這戲院經歷好多階段的,80年代中加入日活院線(後尾改名巨人院線)才放咸片吧?
"日活"名稱是日本電影大公司之一,約於80年倒閉,日活同松竹,東寶,大映,東映一樣曾經好風光,出過唔少明星,大師…
日本60年代開始電視普及,電影隨住大師老去或身故,開始變成夕陽工業,日活首先唔掂,約70年代開始轉拍所謂太陽族電影同軟性色情片,後期更全是色情片
唔清楚香港日活同日本有冇關係,但早期香港日活都是放映日本日活的舊片是真的,當時是菲林片,雖然是咸片,但製作比現時a片好得多,當然咸濕唔及而家,後來改名巨人院線前後開始播錄影帶片,可說是元祖a片。通常40分鐘片長左右,一張票價就放2齣,而巨人旗下戲院後來改為老友鬼鬼,全日任睇,一路至式微,巨人最後一間大約係荔枝角的星輝戲院吧?(上述全係本人記憶,如有誤歡迎行家指正)

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2016-10-28 07:46 PM 發表 查看引用來源

忙到甩轆,路過,做咩師兄未上就嗌定爛尾先呀?個場而家個個都嗌住倒數、收山、轉型同歸隱,就連無巧兄都要開個話題討論個場有幾咁淍零。

唉,經過上一篇慘淡經營,我都已經意興瓓珊,無哂鬥志,話就話 ...
文廸兄點係書僮呀,色區你同鋒馬真係構成一個朝代架!!

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-10-28 09:44 PM 發表 查看引用來源

嘩,唔止係「甜故百曉生」,可以升級為 「甜界人肉 wiki」,無巧兄一定仲有其它本領  :smile_o12:
嘻…唔係咁講
另外我諗起齣舊港片「公主復仇記」,其中一幕講睇咸片就係銅鑼灣東京戲院,都係老友鬼鬼全日任睇^^

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-10-28 07:36 PM 發表 查看引用來源
(2) 烏鴉只黑色,「打手」有兩種.

小馬記得第一次喺「油麻地戲院」。。。屌,梗係亞偉帶佢去啦。

(乜撚嘢衰嘢,推撚哂到亞偉身上就可以喇)

https://1988.lakoo.com/wp-content/uploa ...
小弟細個時住油麻地戲院对面,最記得有套戲個名叫《咸濕打樁機》……

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆