上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  449.1k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 11:28 PM 發表 查看引用來源

未必係性病疣,睇咗醫生先,唔好咁擔心嚇自己。
got兄識得Dr. Ho

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-4 03:03 PM 發表 查看引用來源

Got師兄,我今天自我檢查性器官,已經完全看不到任何異常,表面看來已經痊癒了。
我想請教一下,首先假設我已經傳染了我太太。而太太日後跟我行房時繼續不使用安全套,那麼彼此體內的病毒會反複感染雙方嗎?還是 ...
有患者問又唔加 問佢地又無中招 點會關心你

你中左,你老婆中 咁就咩都唔洗帶套,你可以上youtube打 neo 個方醫生全名,有幾條片講解

另外https://www.genocea.com/assets/Heineman_IHW-2017-Poster-Final.pdf
呢個檔係今個月 gen003 疫苗報告

呢隻治療性疫苗。詳細自己睇 因為我加唔到你。你唔洗覆 我唔會成日上黎。

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-5 12:02 AM 發表 查看引用來源
今日已去衛生局檢查,醫生話粒粒似係油脂粒,唔係菜花,但點解有粒粒就要自己再睇皮膚科,所以都唔知算唔算放心,因為粒粒一少部分一堆好奇怪,雖然未係菜花…但會唔會係先兆?何醫生又要排到17號先有得睇:fst_008:
既然衛生科醫生都咁講,您可以相信佢。
油脂粒於分泌旺盛或者性慾大嘅時期多啲都好正常,或者食物油膩都有機會影響。
另一種就係啲龜頭附近嘅腺體、珍珠疹,常被誤會為菜花或什麼性病。

睇埋皮膚專科先,唔好咁擔心。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-4 03:33 PM 發表 查看引用來源
Day 8-
ultrasensitive pcr RNA done
HPV test done
Urine for culture urinal infection done

希望快D有消息..見完醫生個心定D,不過佢話皰疹要 28 day - 3個月,因可能未發出嚟
又驚過...
ultra PCR或者PCR都係隨著時間而增加準確性,放心吧,8日都OK,預期會係negative。
疱疹就遲啲或者無症狀就唔好驗。
HPV病毒都要時間畀病毒繁殖,不是話感染3、4日就搵到,都係需要時間,同樣道理,冇症狀,嘥咩錢,疫苗仲有用。

放心放心

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-5 01:26 AM 發表 查看引用來源

既然衛生科醫生都咁講,您可以相信佢。
油脂粒於分泌旺盛或者性慾大嘅時期多啲都好正常,或者食物油膩都有機會影響。
另一種就係啲龜頭附近嘅腺體、珍珠疹,常被誤會為菜花或什麼性病。

睇埋皮 ...
唔該哂師兄,除左何醫生有冇d好既又唔洗等咁耐既介紹?我想早d睇完,如果真係小問題,我就可以放心對附個hpv啦:fst_008:

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-4 03:03 PM 發表 查看引用來源

Got師兄,我今天自我檢查性器官,已經完全看不到任何異常,表面看來已經痊癒了。
我想請教一下,首先假設我已經傳染了我太太。而太太日後跟我行房時繼續不使用安全套,那麼彼此體內的病毒會反複感染雙方嗎?還是 ...
如果2個都係同一個源頭,其實都唔會有咩變種,不會再重複感染。
反而最重要嘅係,兩人要減低復發率,甚至10、20年都冇出症狀,呢樣係暫時實際處理HSV嘅方法。

題外話,香港有研究做過,HSV2預計流行率約17-18%, 去性病診所嘅朋友介符3-40%。
預計暫時無疫苗情況下,HSV感染率會上升(HPV就會下降).
所以話,隱性HSV嘅人,唔洗去揾姐姐仔,100個可能有20個人都有。
冇當然最好,有嘅都毋須去日日鬱鬱寡歡,起碼佢冇致命性。

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-4 05:24 PM 發表 查看引用來源
再問Got兄,如果我想8月17日做嘉X 2480,尿液DNA測試,會受cravit 250影響嗎?自知煩人,有勞解答,感激!
首先,不會影響,師兄可以放心。

二,HIV combo,梅毒817,尿液DNA都可以做,足夠28日。HSV,HPV一樣都係冇症狀就無謂煩自己。

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-5 01:30 AM 發表 查看引用來源

唔該哂師兄,除左何醫生有冇d好既又唔洗等咁耐既介紹?我想早d睇完,如果真係小問題,我就可以放心對附個hpv啦:fst_008:
許x陵醫生都不錯,方X醫生都不錯。

引用:
原帖由 乙明 於 2017-8-5 01:15 AM 發表 查看引用來源

got兄識得Dr. Ho
有時有皮膚問題都會搵下佢嘅,哈哈。
其實都有好多好醫生,搵醫生真係要搵個有醫德嘅。
有一個真人真事,有師兄睇性病皮膚科,記住係寫住性病皮膚科,佢入到去,問下啲皮膚問題,希望醫生check埋佢擔心嘅生殖器部位(最後係冇野,屬於正常)。
但好奇怪個”性病皮膚科”醫生話:如果檢查下體,需要加$200診金,唔係藥費。

正如你睇耳鼻喉專科醫生,醫生同您講:您喉嚨痛,如果目測檢查左邊喉嚨要加$200

有時醫德真係賣少見少。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-5 01:46 AM 發表 查看引用來源

有時有皮膚問題都會搵下佢嘅,哈哈。
其實都有好多好醫生,搵醫生真係要搵個有醫德嘅。
有一個真人真事,有師兄睇性病皮膚科,記住係寫住性病皮膚科,佢入到去,問下啲皮膚問題,希望醫生check埋佢擔心嘅 ...
咁證明你都好有醫德,做埋夜診

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆