上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  449.0k

引用:
原帖由 乙明 於 2017-8-5 02:14 AM 發表 查看引用來源

師兄認為香港人時下對 性病 認知不足嗎?是否還會有人對 病者 歧視?
講埋呢句,對的,華人社會就算比較開放嘅台灣都會對性病認知不足,甚至避談.對病者歧視都會有的,希望不多,其他師兄嘅經驗可略知一二。
認識正確性知識,可以辨別風險行為,從而遠離高風險,亦可以減少無謂嘅擔心,避免浪費無謂嘅金錢,尋找正確嘅輔導同治療方向。
希望對病者與醫護人員處於平衡地位,對於自己驗咩都有個認知,而不是收收埋埋,驗完無事但又唔講驗咩,對於發達地區嘅香港嚟講,有啲諷刺意味。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-5 02:08 AM 發表 查看引用來源

啱呀都係人夾人,您有相熟醫生都可以搵,專科嘅最好指明性病皮膚科,會適合解答你所擔憂嘅問題。

但衛生科醫生都好有經驗,如果係疣佢哋會確定,毋須咁擔心。
冇相熟啦…第1次既戰鬥黎,希望呢到既各位師兄都可以打贏仗,健健康康:fst_001:

各位兄弟 想問一下大家 小弟六年前細路開始痛 當時小弟在外地工作 是先進國家 之前有跟陌生女孩發生性行為 每一次都有帶套 但有時口交沒有帶 當時在當地專門看性病診所醫生完全沒有事 驗了全部std test都沒事 他說只是用過激烈的冲涼液去洗 引致痛楚 我說沒有可能 他一直說沒事 但小弟很很楚看到龜頭裏面應該長了白色的東西 外面有一層很少的白色乳絡色的層 是痛的 而且出了精以役整個龜頭都是白色好乾咁 過了幾分鐘就沒有 而且現在皮膚變得很敏感 而且有時候手及身上長了白色一點點出來 小弟在大公司公作 如果在香港政府chk 一直怕惹了什麼病 他們會disclose, 想請問各位知道我什麼病嘛?然後香港邊到chk及醫比較好 ,而且不會disclose info to others ,thanks.小弟一直沒去香港㖒 因為香港啱啱返黎 而且見到咁多年都係少痛一直無理佢。近排上網㖒hiv及其他std可以潛伏咁多年 。開始識得驚 而家真係想㖒下有咩病同問題同醫好佢 感激各位的解答 。好辛苦 唔知可以同邊個講 驚中aids禍及家人

大家好,請問社會衛生科的棒仔測試,可以驗出淋菌性咽喉炎嗎?
淋菌性咽喉炎會和淋病一樣,下體有病徵嗎?

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-5 01:29 AM 發表 查看引用來源

ultra PCR或者PCR都係隨著時間而增加準確性,放心吧,8日都OK,預期會係negative。
疱疹就遲啲或者無症狀就唔好驗。
HPV病毒都要時間畀病毒繁殖,不是話感染3、4日就搵到,都係需要時間,同樣道理 ...
Got 兄,其實醫生都話好多人有HPV嘅,但我諗既然做test 就做埋啦..不過佢話 ultrasensitive pcr RNA 都係 max 70 % 準,同 mxs 講 95 % 有D出入
我想問梅機會大嗎?

引用:
原帖由 Michael翔 於 2017-8-5 01:20 AM 發表 查看引用來源

有患者問又唔加 問佢地又無中招 點會關心你

你中左,你老婆中 咁就咩都唔洗帶套,你可以上youtube打 neo 個方醫生全名,有幾條片講解

另外https://www.genocea.com/assets/Heineman_IHW-2017-Poster-Final.pdf
呢 ...
翔師兄,你的解答、YouTube片段和GEN 003資訊很有幫助,謝謝你!

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-5 01:36 AM 發表 查看引用來源

如果2個都係同一個源頭,其實都唔會有咩變種,不會再重複感染。
反而最重要�係,兩人要減低復發率,甚至10、20年都冇出症狀,呢樣係暫時實際處理HSV�方法。

題外話,香港有研究做過,HSV2預計流行率約17 ...
Got師兄,謝謝你。
我慢慢能接受現實,如果要二選一,皰疹至少比糖尿病好一點吧。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-5 10:24 AM 發表 查看引用來源

Got 兄,其實醫生都話好多人有HPV嘅,但我諗既然做test 就做埋啦..不過佢話 ultrasensitive pcr RNA 都係 max 70 % 準,同 mxs 講 95 % 有D出入
我想問梅機會大嗎?
Day 10- 起身去廁所有一滴透明黏液.是否中尿道炎?

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-6 09:27 AM 發表 查看引用來源

Day 10- 起身去廁所有一滴透明黏液.是否中尿道炎?
Sorry 太緊張連續幾個 post 都係我..=(
Day 11- 今朝冇黏液..有時1個鐘去一次有時2個鐘去一次,人都癲

Got兄,已經book咗創X 8月16日(剛剛第28日),做HlV combo,梅毒TPA,梅毒VDRL,但P24抗原峯值,創X個網頁幅圖喺大概20日咁上下,我想問使唔使提早做一次P24 combo?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆