上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  448.0k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-19 10:01 PM 發表 查看引用來源

HIV,梅毒,尿道性病風險0
只係有兩樣你會嚇自己就係疱疹同HPV,但如果有懷疑症狀都不會係龜頭,而會係根部或者中段位置,原因在於安全套無法在過程中覆蓋中間同根部地方。
多謝,有無辦法可以識別對方是否有性病

引用:
原帖由 大偵探福爾摩斯 於 2017-7-19 11:17 PM 發表 查看引用來源

多謝,有無辦法可以識別對方是否有性病
坦白講,無,因為有性病可以無任何症狀。
最好都係,未知道對方性健康情況下,戴套係最好保護你嘅方法。
而如果你發現對方生殖器有異常粒粒,呢個時候您應該停止性行為。呢個算係”自我目測”對方有冇性病嘅一種方法,無論如何,戴套都玩得安心啲。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-19 10:01 PM 發表 查看引用來源

HIV,梅毒,尿道性病風險0
只係有兩樣你會嚇自己就係疱疹同HPV,但如果有懷疑症狀都不會係龜頭,而會係根部或者中段位置,原因在於安全套無法在過程中覆蓋中間同根部地方。
got兄你好!!
想問聲,我係JJ既根部發現小許既黑點,請問會否跟疱疹同HPV有關,聽你咁講,我好似中左:smile_27:
我係冇套口交,有套性交:smile_42:

今日是事發後第101日,上星期五的愛滋、梅毒、皰疹、椰菜花化驗報告已收到了。
根據報告顯示未能畢業,HSV II Ab皰疹病毒2型抗體呈陽性反應。
感覺先是十分意外,隨後的感覺是非常傷心、絕望。
MHS姑娘表示根據報告,我身體曾經對抗過病毒,故呈陽性反應。
由於我的事發後21日性病檢查報告顯示呈陰性,所以可以聯想為新近感染。
下午即趕到油麻地社會衛生科求診,醫生看過報告後表示,即使曾受感染也可能一輩子都不復發。
我當場哭了起來。
醫生再進一步表示目前也未完全確診,必須等候性器官出現水泡、疼痛等症狀時,再返回衛生科進行化驗方可確定。
醫生即場目檢我的性器官,一如概往,沒有異常發現。
醫生再問我會否再次抽血檢查,我問會否化驗皰疹?醫生表示不會。
由於愛滋、梅毒我已驗了多次,於是我也不再浪費政府資源了。
我問醫生皰疹是否不可根治,醫生同意。
醫生又表示即使性器官表面沒有異常,若與太太行房時不戴安全套,有傳染的風險。
離開診所後心情極度低落,十分後悔。
我只是唯一一次出軌,戴套口交、陰交竟然也被感染。
我都不知可以怎樣面對太太,不知道可以怎樣跟她講。

請問Elisa和Western Blot兩種皰疹病毒測試類型的不同?
兩者如何運作?熟優熟劣?

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-24 05:11 PM 發表 查看引用來源
今日是事發後第101日,上星期五的愛滋、梅毒、皰疹、椰菜花化驗報告已收到了。
根據報告顯示未能畢業,HSV II Ab皰疹病毒2型抗體呈陽性反應。
感覺先是十分意外,隨後的感覺是非常傷心、絕望。
MHS姑娘表示根據報 ...
您好師兄,記得師兄係戴套性行為。

關於個報告,HSV2陽性,數字係幾多?參考數值又係幾多?
因為呢種疱疹Elisa測試有機會出現假陽性,甚至乎如果本身有HSV1(成年人8成以上都有抗體),有機會導致假陽性。

所以首先小弟需要師兄嘅疱疹報告數值(如不介意)。

HSV western blot 係疱疹測試嘅最終確認測試,準確度達99%

仲有一樣嘢,啲診所所謂嘅21日,如佢哋對師兄所講嘅,即係自打佢哋自己嘴巴。
除咗尿液DNA同HIV PCR可以10-14日測試之外,其他at least都要28日。所謂3星期,只係一個不準確嘅selling point。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-24 11:16 PM 發表 查看引用來源

您好師兄,記得師兄係戴套性行為。

關於個報告,HSV2陽性,數字係幾多?參考數值又係幾多?
因為呢種疱疹Elisa測試有機會出現假陽性,甚至乎如果本身有HSV1(成年人8成以上都有抗體),有機會導致假陽性 ...
Negative : <0.51 COI
Gray zone: > or = 0.51 - < 1.0 COI
Positive : > or = 1.0 COI

師兄我是Positive (10.15)

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-24 11:23 PM 發表 查看引用來源

Negative :  or = 0.51 - < 1.0 COI
Positive : > or = 1.0 COI

師兄我是Positive (10.15)
明白師兄,應該是HSV2 IgG 抗體測試,呢個數字屬於強陽性。

但是否可以結論師兄係因為早前嘅行為而中招,睇嚟都未能下定論。
HSV測試有個難題就係無法知道自己幾時中招。早前嘅測試都可能係屬於少許嘅假陰性。

anyway,如果師兄不介意,不妨去多一間診所,試下做多次。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-25 08:47 PM 發表 查看引用來源

明白師兄,應該是HSV2 IgG 抗體測試,呢個數字屬於強陽性。

但是否可以結論師兄係因為早前�行為而中招,睇嚟都未能下定論。
HSV測試有個難題就係無法知道自己幾時中招。早前�測試都可能係屬於少許� ...
是的,是IgG。
Got師兄嘅意思係21日測試結果係假陰性,91日測試結果係真陽性?
點解唔會係調轉,21日測試結果係真陰性,91日測試結果係假陽性?
請師兄指點迷津。
無論如何,我已經找另一間診所做皰疹一、二型的Western Blot化驗,大概三日會有報告。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆