上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  448.5k

請問師兄能解答兩個月內有高危性行為,並在10天空窗期後做測試為陰性 是否能排除感染?因在網上看見「愛滋病病毒RNA測試」並非以愛滋病抗體為檢測對象,因為愛滋病抗體是在感染後一段特定時間後才會產生,這兩種測試並不能肯定確診患者是否在一段長時間以前受感染。

引用:
原帖由 hihicome 於 2019-9-26 02:58 PM 發表 查看引用來源
請問師兄能解答兩個月內有高危性行為,並在10天空窗期後做測試為陰性 是否能排除感染?因在網上看見「愛滋病病毒RNA測試」並非以愛滋病抗體為檢測對象,因為愛滋病抗體是在感染後一段特定時間後才會產生,這兩種測試並不能肯定確診患者是否在一段長時間以前受感染。 ...
試下驗P24

是咁的:smile_13:
其實純粹想抒發下, 事關已聯絡上got兄, 問到got巳的專業意見。不過都好希望講出黎, 取暖一下。
事源係小弟去左台灣做野, 之後去台灣梗係唔少得落夜店見識下.
本身諗住飲下酒, 感受下氣氛就算, 但當自己飲到hihi地時, 行左入舞池同d人一齊fing
fing fing下同個台妹眼神接觸左好耐, 2個愈行愈近, 之後就2個對fing...
跟住中間skip, 都係一齊散場, 2個去左食野, 跟手佢問我去唔去搵地方休息下, 事情就發生了.........
今次係我的第一次, 全程有帶套, 但唔肯定有冇穿, 因為係個女仔幫我戴同除....
酒醒、完事之後第2日就開始擔心同害怕.........
唉....... 驚ge野, 相信唔駛多講, 各位師兄都知架啦........ 日日都擔驚受怕, check住有冇症狀, 少少頭痛又怕係發燒, 不停上網搵資料.........
事後大概一星期鬆d, 有2,3日尿尿完好似有輕微灼熱感, 但2,3日後又冇左事了。
之後到左事發後第18日左右, 左旦旦有點不舒服, 但未至於痛, 跟住2日後又係冇麥事, 剩係久唔久好似有輕微痛覺。
除左呢d, 就冇其他症狀。
到左而家都第22日了, 打左俾mhs, 問左佢地意見。為保險起見, 今日下午就去左mhs個邊, 個醫生check完, 話我應該係有點發炎, 而其他症狀暫時未見。
醫生問我係唔係肯定有戴套, 因為有帶套應該唔會尿道發炎。我真心肯定有戴, 雖然唔肯定有冇穿。醫生聽完就話, 咁可能係我自己隻手污糟, 因為我包皮長, 加上每日都因為擔心而係咁"劣"開d包皮黎檢查有冇症狀出現。但點都好, 因為我咁岩滿足到佢地驗2350的要求條件, 即係夠21日, 早上冇沖亮, 2小時內冇小便個d, 佢就叫我順手驗埋2350個plan, 睇下係咩菌令到我發炎。
其實有驗個2350的師兄都應該知道要自己掃尿道口.... 不過講真個句, 我唔知自己掃得準唔準, 打算如果幸運地all -ve, 3個月後再去neo個邊驗多次full set......
而家等緊星期1 mhs出報告, 好擔心啊.........
我而家冇拍拖, 同父母關係好好, 已同左自己父母講. 佢地都叫我下次唔好, 要潔身自愛, 同時佢地都好支持我。我真係好內疚, 好怕傳染到父母, 而家麥都好小心。
唉.........如果你睇完我打ge野, 記得唔好貪一時之快, 無論係o架妹, 鬼妹, 台妹, 幾靚都好, 都唔值得拎自己身體黎賭啊。
多謝師兄們睇晒我打ge野, 而家我真係好自責, 度日如年..........

註: 其實我都擔心22日就驗2350唔準, 不過醫生話可以, 個姑娘又話可以, 都應該要相信醫護人院意見ge..... 師兄們有冇咩意見俾到我? 感謝大家

引用:
原帖由 sailamfc175 於 2019-10-2 09:57 PM 發表 查看引用來源
是咁的:smile_13:
其實純粹想抒發下, 事關已聯絡上got兄, 問到got巳的專業意見。不過都好希望講出黎, 取暖一下。
事源係小弟去左台灣做野, 之後去台灣梗係唔少得落夜店見識下.
本身諗住飲下酒, 感受下氣氛就算, 但當自己飲到hihi地時, 行左入舞池同d人一齊fing
fing fing下同個台妹眼神接觸左好耐, 2個愈行愈近, 之後就2個對fing...
跟住中間ski ...
我第十五日去驗咗HIV同梅,夠廿八日再驗。甘醫生同你講話ok咪ok lo

師兄有冇打算去關愛或者善導會個邊再驗下?

引用:
原帖由 wongming1989 於 2019-10-3 08:59 AM 發表 查看引用來源

我第十五日去驗咗HIV同梅,夠廿八日再驗。甘醫生同你講話ok咪ok lo

引用:
原帖由 sailamfc175 於 2019-10-3 09:46 AM 發表 查看引用來源

我諗住去私家嗰啲咋,你可吾可以幫我問吓got兄29日做梅同HIV夠吾夠準???

引用:
原帖由 wongming1989 於 2019-10-3 10:12 AM 發表 查看引用來源

我諗住去私家嗰啲咋,你可吾可以幫我問吓got兄29日做梅同HIV夠吾夠準???
好呀, 我再幫你firm firm, 之前got兄係suggest我28日去驗。因此, 照道理係準的。
按我爬文所得, 最準的做法係28日一次, 之後90日再一次。

引用:
原帖由 sailamfc175 於 2019-10-3 10:26 AM 發表 查看引用來源

好呀, 我再幫你firm firm, 之前got兄係suggest我28日去驗。因此, 照道理係準的。
按我爬文所得, 最準的做法係28日一次, 之後90日再一次。
如果你諗住吾再出黎玩既話,九十日做個全餐lo, 我諗住week 4做完,week8再做,最後week12 做個全檢。

夠28日可以做住個HIV同梅既測試先既都係一千蚊有找,然後第90日就做嗰勁plan甘lo. 話曬都成兩千幾蚊個全plan.

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆