上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  448.0k

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-25 09:29 PM 發表 查看引用來源

是的,是IgG。
Got師兄嘅意思係21日測試結果係假陰性,91日測試結果係真陽性?
點解唔會係調轉,21日測試結果係真陰性,91日測試結果係假陽性?
請師兄指點迷津。
無論如何,我已經找另一間診所做皰疹一、二 ...
因為呢個測試都不是100%準確,假陰假陽多有機會。
但第二次測試如果數字係1.X-2.x, 有機會係假陽性,去到10呢個數字,都係算強陽性,除非實驗室污染。

anyway,冇須咁擔憂,冇症狀已經好好!再者將來要小朋友,伴侶雙方遵照醫生指示去做(長期服食抗病毒藥)、剖腹生產都可以免受感染畀小朋友。

再等埋師兄第二次嘅報告先。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-25 10:56 PM 發表 查看引用來源

因為呢個測試都不是100%準確,假陰假陽多有機會。
但第二次測試如果數字係1.X-2.x, 有機會係假陽性,去到10呢個數字,都係算強陽性,除非實驗室污染。

anyway,冇須咁擔憂,冇症狀已經好好!再者將來要小朋友 ...
補上21日的檢查數據:
HSV II IgG (by EIA)
9.0 RU/mL < 16 Negative

Negative: < 16 RU/mL
Borderline: >=16 - <22 UR/mL
Positive: > or = 22RU/mL

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-26 09:50 AM 發表 查看引用來源

補上21日的檢查數據:

Borderline: >=16 -  or = 22RU/mL
呢個數字都係屬於negative,等嚟近第二份報告

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-26 07:39 PM 發表 查看引用來源

呢個數字都係屬於negative,等嚟近第二份報告
請問一下,有抗體是因為免疫系統曾嘗試壓制入侵的病毒,不可能是成功壓制的嗎?

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-26 08:00 PM 發表 查看引用來源

請問一下,有抗體是因為免疫系統曾嘗試壓制入侵的病毒,不可能是成功壓制的嗎?
抗體對於每種病毒都有分別,而HSV抗體出現係由於免疫系統辨認到有HSV病毒入侵體內而作出嘅防衛,但由於病毒不可被抗體完全消滅,所以造成有抗體病毒共生嘅情況。

got兄我係line問左你幾條問題 希望got兄可以解答我問題🙏🏻感激不盡 (20歲個位)

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-26 08:00 PM 發表 查看引用來源

病毒係可以殺死,但個源頭殺唔死,發病時病毒走上表層,免疫系統殺死,但神經線入面既病毒殺唔死,當佢睡眠狀態你就無事,佢活躍就會再次出現浮上表層,而神經線入面既源頭免疫系統係搵唔到。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-26 09:50 AM 發表 查看引用來源

補上21日的檢查數據:

Borderline: >=16 -  or = 22RU/mL
根據 美國生物公司rational vaccine 答覆,每次驗血有4-6% 係假陰陽

Rational vaccine 係研究緊hsv2疫苗既公司
你可以上網查,因為你唔應機,所以係到同你分享資訊

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-25 09:29 PM 發表 查看引用來源

是的,是IgG。
Got師兄嘅意思係21日測試結果係假陰性,91日測試結果係真陽性?
點解唔會係調轉,21日測試結果係真陰性,91日測試結果係假陽性?
請師兄指點迷津。
無論如何,我已經找另一間診所做皰疹一、二 ...
根據方醫生講,呢隻病毒7成人係無症狀,有可能係潛伏狀態,幾時發,咩年紀發,點樣會重新激活佢,無人答到,唯一就係免疫力低時,有機會發

類似細個感染水痘,幾時會生蛇呢?可能50歲前,可能唔會發

引用:
原帖由 Michael翔 於 2017-7-27 01:53 AM 發表 查看引用來源

根據方醫生講,呢隻病毒7成人係無症狀,有可能係潛伏狀態,幾時發,咩年紀發,點樣會重新激活佢,無人答到,唯一就係免疫力低時,有機會發

類似細個感染水痘,幾時會生蛇呢?可能50歲前,可能唔會發
翔師兄,感謝你解答關於免費疫系統、假陰陽和陽性無症狀的資訊。
很抱歉我新手未能覆PM。不過我覺得在討論區上公開討論,對其他師兄們或許也未必是一件壞事,可能可以同時間幫到更多師兄。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆