上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  448.8k

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 08:59 PM 發表 查看引用來源

愛滋病基金會就在筲箕灣賽馬會診所,先致電2513-0513預約日期及時間,職員會提供一個識別號碼供見面時驗證身分。
之後到達基金會時向接待處表明已約了驗血,並確認識別號碼,隨後會被帶進房間。
之後會有驗血流 ...
謝謝師兄! 之前睇過資料,疱疹第一次病發(發現水泡)通常係最嚴重既一次,其後再有病徵(再發現水泡)就係復發。每一次復發症狀都會較輕同埋維持時間比較短。而復發率則與個人免疫力有關。有啲人會多年持續復發,有啲人就好耐,甚至一世都唔再復發。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 07:32 PM 發表 查看引用來源

Got師兄,其實「復發」同「首次病發」有無嚴格定義?
今日是我第一次留意到有疑似徵狀,之前一直都有自我檢查,一向都沒有發現到令我自己懷疑皰疹的病徴。
另外,疱疹一發個陣應該係一堆,絕少係一粒?😓
希望師兄你冇事啦

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-1 07:20 PM 發表 查看引用來源

好的,如果是皰疹”復發“,即日出現即日凋謝又好似快左d。
如果聼日好返8899就最好。
等埋醫生報告先
昨晚21:30洗澡時,性器官基本上沒有感覺到甚麼刺痛感。
今早起床檢查,患處比較沒有像晚日那麼紅了,也沒有再發現有液體,更沒有發現新徵狀出現在其他位置。
輕輕用手按壓,沒有痛楚。
表面上沒有惡化,似乎屬於趨向穩定。
謝謝!

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-16 07:07 PM 發表 查看引用來源
各位師兄好,小弟係Got。
感謝 Cougarpk 兄開嘅post ”今日做個 HIV RNA test”
比我侵佔佢個post(Sorry), 而有幸同各位師兄師姐分享性病知識,受益良多。

而大部分嘅問題小弟都喺嗰post分享過 如有 ...
你好師兄,我驗到有hpv43,44,莖部有點點,咁我有冇咩要必需做?睇醫生?查藥膏?做手術?

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-2 11:48 AM 發表 查看引用來源

你好師兄,我驗到有hpv43,44,莖部有點點,咁我有冇咩要必需做?睇醫生?查藥膏?做手術?
師兄,請問是在哪兒可以驗?用甚麼方法驗?
檢驗時已經發現有點點在陰莖上?謝謝!

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-2 12:22 PM 發表 查看引用來源

師兄,請問是在哪兒可以驗?用甚麼方法驗?
檢驗時已經發現有點點在陰莖上?謝謝!
mhs,驗個陣已有點點仲間中痕,但依家冇癢啦,就心理作用成日覺得多左,不過間mhs真係唔好上網睇評論都係

師兄 我6月21號帶套性交左1次
之後7月3號開始有龜頭炎徵狀
到而家都係輕微狀態,有少少紅
請問洗唔洗驗埋其他性病?
40幾日無其他症狀可以排除邊幾種性病??
Thx

師兄,我在7月1號係近期我最後一次性行為,之反在25號驗hiv1&2 abs & p24 ag 同梅及疱疹2期 及分子傳染病基因,如果係neg 但hpv則中了72型 請問此型係咩黎,護士話無得醫,好擔心
還有很多師兄說最好28日驗hiv 我現在25日就驗 是否不安全

引用:
原帖由 estateman 於 2017-8-1 07:25 PM 發表 查看引用來源

三年前了,由一粒約5mm倉開始潰陽滲隆
最嚴重時半個袋:fst_004:行路如針咭非常慘:smile_27:
早期驗身結果未出、個E生拖症令我病情嚴重、上網睇原來個皮膚科比醫委會告了幾次
其實有機會係陰囊有傷口,之後暴露於細菌下,造成潰瘍。未必係關你當時嘅性行為嘅事,而可能積聚多日而成。

金黃葡萄球菌,大腸桿菌呢啲其實好多時候都係經非性接觸途徑而感染,環境同如廁時候未能做足清潔係途徑之一。

無論如何,今日嘅情況最重要,冇事當然就係最好。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 07:32 PM 發表 查看引用來源

Got師兄,其實「復發」同「首次病發」有無嚴格定義?
今日是我第一次留意到有疑似徵狀,之前一直都有自我檢查,一向都沒有發現到令我自己懷疑皰疹的病徴。
首次復發定義於事後7-14日內,病毒繁殖而出現嘅症狀。
復發係首次爆發之後所出現嘅重複症狀,症狀嚴重程度會隨著時間而逐漸輕微,次數亦會相對減少。

無錯,好多人”無”首次爆發症狀,甚至連復發都”無”,但呢個”無”字不代表症狀無出現過。
有研究指出,當確診HSV2人士,佢哋接收衛生教育去辨別HSV症狀後,有7、80%人士之後可以準確判斷”復發症狀”。
換句話說,無症狀其實好多時係miss咗。
當你再關心HSV時侯,其實就係處於爆發後病毒沉睡處於無症狀嘅時候。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆