上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  448.9k

更正“”VDRL檢驗“”

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 01:43 AM 發表 查看引用來源

其實有機會係陰囊有傷口,之後暴露於細菌下,造成潰瘍。未必係關你當時嘅性行為嘅事,而可能積聚多日而成。

金黃葡萄球菌,大腸桿菌呢啲其實好多時候都係經非性接觸途徑而感染,環境同如廁時候未能做足清 ...
E生話金球菌最多存活七天發病
因我病發當日距離性行爲超過九天
我在想糸米之前兩日按大塲正骨那此褲,冇著底褲,不過點都好、此病折磨足一個月:fst_004:
奉勸各位小心為上:lDD_010:

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 02:10 AM 發表 查看引用來源

正確戴套就係安全行為,但記住好多戴套性交後�所謂龜頭症狀都係因為敏感或者摩擦導致。
自己打J 都有機會造成龜頭炎。
如果症狀持續,就要睇醫生搽藥膏或者食藥。
未驗過�可以夠84日免費檢查HIV同梅毒,當係 ...
敏感..但而家都已經一個月了
都仲有紅,同間中有睇到好少既疹

帶左套係咪都有機會感染到念珠菌/滴蟲?

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-3 03:57 AM 發表 查看引用來源

其實我都知咩位,因為莖部底有少部份有堆點點,佢又唔係黑色喎,係跟返皮膚色,即係都有藥膏幫到手?咁我係咪再睇醫生好d?睇邊個好?同埋已有點點係咪應該做埋冷凍?收費幾多同埋會唔會有咩身體影響?
明白師兄
師兄可以睇性病皮膚科醫生,比較出名就係何醫生,冷凍抑或搽藥膏,就要視乎醫生診斷是否疣,兩個方法除咗會帶來痛之外,都無咩副作用了。

引用:
原帖由 kevinhk123 於 2017-8-3 06:54 AM 發表 查看引用來源

無套口交,帶套性交,有打咖輪
咁HIV風險都好低啫,毋須擔心,結果會係negative。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 11:10 PM 發表 查看引用來源

明白師兄
師兄可以睇性病皮膚科醫生,比較出名就係何醫生,冷凍抑或搽藥膏,就要視乎醫生診斷是否疣,兩個方法除咗會帶來痛之外,都無咩副作用了。
想問下何醫生既聯絡方法?同埋收費會唔會好貴:fst_008:

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-3 09:42 AM 發表 查看引用來源

感謝Got師兄,若如你所言,即是我以往的病徵太不明顯,自我檢查時我睇漏眼。
今早起床,患處膚色變得接近正常,亦無液,無痛。似乎恢復得七七八八了。
Got師兄,我現在十分猶豫是否要同太太講、要怎樣跟她講。
師兄應該對太太坦白,或者佢都可以驗一驗,之後大家接受醫生嘅衛生教育如有症狀如何處理、減低傳染風險方法等。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-3 10:36 AM 發表 查看引用來源
Got 兄,
本人上月27号在東南亞國家因好奇關係搞咗次嘢-有帶套但係完事發現爆咗.我同女仔都好驚,即刻沖洗下體.對方claim自己冇病.而我自己本身都正常.
而家Day 7,我有尿頻,間唔中痕但一切 ...
有可能中尿道炎症狀,風險屬於中度,至於PCR,何不等到第10日先去做。HPV無症狀做嚟做咩?而且就算做,8日嘅報告無意思。
尿道性病PCR DNA,10日都可以一齊做,取尿液樣本前最好忍尿2-4個鍾。
28日後可以再做個combo同梅毒測試,其他咩HSV2抗體測試,冇症狀做來都係嚇自己

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-3 10:38 AM 發表 查看引用來源
Got兄,多谢師兄解答及安慰,想再問,Carvit 250,會否影響梅毒VDRL十人檢驗,如果有影響,我最好點做呢,真心想一次過做晒所有化驗,又驚食過坑生素唔準
您完藥1星期去做都可以,反正呢隻藥對梅毒影響不大,可以驗梅毒螺旋菌抗體(TP
antibody)加埋VDRL, 最快都要事後足夠28日做。

反正有冇穿,其實師兄都不確定,如果真係穿,您會好似樓上或其它師兄咁,完事拔出後就知道,而毋須做咩漏水測試。

真係無需咁擔憂

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-3 11:12 PM 發表 查看引用來源

想問下何醫生既聯絡方法?同埋收費會唔會好貴:fst_008:
專科基本診金500-800,藥費、治療費另計,total可能約$2000。

或者咁,去就近政府衛生科睇下都好

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆