上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
429  449.0k

引用:
原帖由 estateman 於 2017-8-1 07:25 PM 發表 查看引用來源

三年前了,由一粒約5mm倉開始潰陽滲隆
最嚴重時半個袋:fst_004:行路如針咭非常慘:smile_27:
早期驗身結果未出、個E生拖症令我病情嚴重、上網睇原來個皮膚科比醫委會告了幾次
其實有機會係陰囊有傷口,之後暴露於細菌下,造成潰瘍。未必係關你當時嘅性行為嘅事,而可能積聚多日而成。

金黃葡萄球菌,大腸桿菌呢啲其實好多時候都係經非性接觸途徑而感染,環境同如廁時候未能做足清潔係途徑之一。

無論如何,今日嘅情況最重要,冇事當然就係最好。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 07:32 PM 發表 查看引用來源

Got師兄,其實「復發」同「首次病發」有無嚴格定義?
今日是我第一次留意到有疑似徵狀,之前一直都有自我檢查,一向都沒有發現到令我自己懷疑皰疹的病徴。
首次復發定義於事後7-14日內,病毒繁殖而出現嘅症狀。
復發係首次爆發之後所出現嘅重複症狀,症狀嚴重程度會隨著時間而逐漸輕微,次數亦會相對減少。

無錯,好多人”無”首次爆發症狀,甚至連復發都”無”,但呢個”無”字不代表症狀無出現過。
有研究指出,當確診HSV2人士,佢哋接收衛生教育去辨別HSV症狀後,有7、80%人士之後可以準確判斷”復發症狀”。
換句話說,無症狀其實好多時係miss咗。
當你再關心HSV時侯,其實就係處於爆發後病毒沉睡處於無症狀嘅時候。

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-1 08:27 PM 發表 查看引用來源
Got兄,如果喺陰交個套有孔,中HlV機率有幾高,我依家食緊cravit 250,會影響结果嗎?
首先,有孔會係明顯嘅孔,唔會好似針孔咁細嘅孔。
而如果穿套,會去到中度風險,未至於高,因為個”孔”都需要時間去形成,即係唔係你一開始性行為就穿,所以風險至去到中間。
而小弟預期師兄HIV係negative的。
有時間,足夠28日後做一個實驗型combo,就可以基本排除,梅毒測試都要做埋。

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-1 08:27 PM 發表 查看引用來源
Got兄,如果喺陰交個套有孔,中HlV機率有幾高,我依家食緊cravit 250,會影響结果嗎?
Carvit 250屬於抗生素,對HIV測試毫無影響

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-2 11:48 AM 發表 查看引用來源

你好師兄,我驗到有hpv43,44,莖部有點點,咁我有冇咩要必需做?睇醫生?查藥膏?做手術?
43、44屬於低危型,係無錯,有機會導致疣,但機會都好低,唔洗咁擔心。
黑色點點睇皮膚科,但好大可能醫生都叫您觀察先。如果黑點冇凸起就好大機會只係黑色素沉澱,有凸起就需要睇醫生。
如果係疣,可以搽藥膏或者冷凍,盡量消滅病毒。
關於HPV測試,迷思在於您根本唔知道邊個位置有43、44,因為一掃就多數係龜頭、包皮附近,如果加埋陰囊、根部,其實可能去準確判斷。

引用:
原帖由 狂野的牛 於 2017-8-2 03:31 PM 發表 查看引用來源
師兄 我6月21號帶套性交左1次
之後7月3號開始有龜頭炎徵狀
到而家都係輕微狀態,有少少紅
請問洗唔洗驗埋其他性病?
40幾日無其他症狀可以排除邊幾種性病??
Thx
正確戴套就係安全行為,但記住好多戴套性交後嘅所謂龜頭症狀都係因為敏感或者摩擦導致。
自己打J 都有機會造成龜頭炎。
如果症狀持續,就要睇醫生搽藥膏或者食藥。
未驗過嘅可以夠84日免費檢查HIV同梅毒,當係個body check,放心吧。

引用:
原帖由 kevinhk123 於 2017-8-2 10:24 PM 發表 查看引用來源
師兄,我在7月1號係近期我最後一次性行為,之反在25號驗hiv1&2 abs & p24 ag 同梅及疱疹2期 及分子傳染病基因,如果係neg 但hpv則中了72型 請問此型係咩黎,護士話無得醫,好擔心
還有很多師兄說最好28日驗hi ...
首先,要知道師兄係有套抑或冇套,有套,點驗HIV結果當然係negative。
25日都係一個好好嘅參考,之後可以做多個免費,結果會如你所希望。
72如同43、44,屬於低危型,有機會(但不高)導致疣。
係無藥醫,但可以考慮注射HPV疫苗,健康良好生活習慣,2年內會消失。
再說一次,冇症狀下男士驗HPV,意義不大。
百幾2百種HPV,人一生最少最少會感染其中一隻。
值得擔心嘅,我會擔心癌症。

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-3 03:57 AM 發表 查看引用來源

其實我都知咩位,因為莖部底有少部份有堆點點,佢又唔係黑色喎,係跟返皮膚色,即係都有藥膏幫到手?咁我係咪再睇醫生好d?睇邊個好?同埋已有點點係咪應該做埋冷凍?收費幾多同埋會唔會有咩身體影響?
明白師兄
師兄可以睇性病皮膚科醫生,比較出名就係何醫生,冷凍抑或搽藥膏,就要視乎醫生診斷是否疣,兩個方法除咗會帶來痛之外,都無咩副作用了。

引用:
原帖由 kevinhk123 於 2017-8-3 06:54 AM 發表 查看引用來源

無套口交,帶套性交,有打咖輪
咁HIV風險都好低啫,毋須擔心,結果會係negative。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-3 09:42 AM 發表 查看引用來源

感謝Got師兄,若如你所言,即是我以往的病徵太不明顯,自我檢查時我睇漏眼。
今早起床,患處膚色變得接近正常,亦無液,無痛。似乎恢復得七七八八了。
Got師兄,我現在十分猶豫是否要同太太講、要怎樣跟她講。
師兄應該對太太坦白,或者佢都可以驗一驗,之後大家接受醫生嘅衛生教育如有症狀如何處理、減低傳染風險方法等。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆