破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
8  449.1k

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-26 08:00 PM 發表 查看引用來源

請問一下,有抗體是因為免疫系統曾嘗試壓制入侵的病毒,不可能是成功壓制的嗎?
病毒係可以殺死,但個源頭殺唔死,發病時病毒走上表層,免疫系統殺死,但神經線入面既病毒殺唔死,當佢睡眠狀態你就無事,佢活躍就會再次出現浮上表層,而神經線入面既源頭免疫系統係搵唔到。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-26 09:50 AM 發表 查看引用來源

補上21日的檢查數據:
HSV II IgG (by EIA)
9.0 RU/mL < 16 Negative

Negative: < 16 RU/mL
Borderline: >=16 -  or = 22RU/mL
根據 美國生物公司rational vaccine 答覆,每次驗血有4-6% 係假陰陽

Rational vaccine 係研究緊hsv2疫苗既公司
你可以上網查,因為你唔應機,所以係到同你分享資訊

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-25 09:29 PM 發表 查看引用來源

是的,是IgG。
Got師兄嘅意思係21日測試結果係假陰性,91日測試結果係真陽性?
點解唔會係調轉,21日測試結果係真陰性,91日測試結果係假陽性?
請師兄指點迷津。
無論如何,我已經找另一間診所做皰疹一、二 ...
根據方醫生講,呢隻病毒7成人係無症狀,有可能係潛伏狀態,幾時發,咩年紀發,點樣會重新激活佢,無人答到,唯一就係免疫力低時,有機會發

類似細個感染水痘,幾時會生蛇呢?可能50歲前,可能唔會發

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-27 08:05 AM 發表 查看引用來源

翔師兄,想進一步請教,是否真的有可能如衛生科醫生所講,即使呈陽性也可能一世都不病發?
又或者從另一個角度問,有多少師兄們是不幸驗到陽性反應而至今從未出現病徵的?
謝謝!
你可以係到留聯絡
世界衛生組織個官網都有寫,大部分感染係無症狀/唔發覺,估計全世界有11%人口感染
好似水痘咁,人人有
有幾多位師兄隱性我唔清楚,因為我好難搵到,我大概知最近有幾位,只可以話你知,係有

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-27 08:05 AM 發表 查看引用來源

翔師兄,想進一步請教,是否真的有可能如衛生科醫生所講,即使呈陽性也可能一世都不病發?
又或者從另一個角度問,有多少師兄們是不幸驗到陽性反應而至今從未出現病徵的?
謝謝!
你水痘病毒一樣呈陽性,你保唔保證到你一世都唔生蛇?無人解答到,只可以話有人係一世唔發,到死都唔知自己有,有人發病 經常復發

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-4 03:03 PM 發表 查看引用來源

Got師兄,我今天自我檢查性器官,已經完全看不到任何異常,表面看來已經痊癒了。
我想請教一下,首先假設我已經傳染了我太太。而太太日後跟我行房時繼續不使用安全套,那麼彼此體內的病毒會反複感染雙方嗎?還是 ...
有患者問又唔加 問佢地又無中招 點會關心你

你中左,你老婆中 咁就咩都唔洗帶套,你可以上youtube打 neo 個方醫生全名,有幾條片講解

另外https://www.genocea.com/assets/Heineman_IHW-2017-Poster-Final.pdf
呢個檔係今個月 gen003 疫苗報告

呢隻治療性疫苗。詳細自己睇 因為我加唔到你。你唔洗覆 我唔會成日上黎。

引用:
原帖由 lilygugu 於 2017-8-30 10:58 PM 發表 查看引用來源
非淋已是食緊第二個療程的第五日藥(還剩下5日藥)尿道口還是紅紅地,小小痛,但小便已經比之前快好多,請問大家有冇治療非淋經驗?
食到唔痛,再驗多次 無菌就得

引用:
原帖由 商界黃色羊羊 於 2017-10-6 12:52 AM 發表 查看引用來源

想請問Got兄!小弟今日去左邪骨,無出火,因為驚中招,但衰忍唔住手,手多搞佢下面,搞到姐姐頂唔順要除褲俾我搞,我又衰忍唔到用左手指插左佢入面,請問咁樣手指會否中疱疹?謝謝
點解你唔搵下資料先 睇下有無人會手指中 先上黎等人答?可唔可以唔好日日有咁無知既問題

手指腳指耳仔 頭髮有病都係性病

引用:
原帖由 改過自新SOUDA 於 2017-12-24 06:57 PM 發表 查看引用來源

社衛醫生用棉花棒掃傷口,然後幾星期就報告中左HSV2. 之後社衛講左結果,就沒有跟進了,也沒有藥。
如果用棉花棒掃,係直接驗病毒係最準的,如果驗血先有機會撈亂
基本上市面驗有2 種,無徵狀驗血,有症狀,直接掃傷口
驗血有機會唔準,要8-12 星期重複驗

Hsv 2 潛伏係可以好多年/ 一世都無
病毒入左神經休眠,除非某因素令佢發出黎,否則都只會休眠
但病毒有機會脫落係唔知,成為傳染機會,機會唔高,但有
如果驗到有,盡量身體好,令佢唔複發

附件

前往最後回覆