上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
62  449.0k

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-8-29 08:20 AM 發表 查看引用來源

早晨師兄,想請問師兄已經向太太坦白了hsv2的事?
為了保護太太,也為了自己作為男人僅餘的品格。經深思熟慮後,在適當的時機和萬全的準備下,技巧地講了。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-29 09:21 AM 發表 查看引用來源

為了保護太太,也為了自己作為男人僅餘的品格。經深思熟慮後,在適當的時機和萬全的準備下,技巧地講了。
抱歉,唔知點解出左兩次一樣嘅帖。
重點是「技巧」地講,我將化驗報告和有關於皰疹病毒的醫學資訊提供給太太。
我太太反應出乎我意料之外,她覺得此病只是小事,沒有太大反應。
當然,這樣的反應是建基於雙方的信任程度以及累積的感情。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-8-29 10:39 AM 發表 查看引用來源

Hsv2 主要由性接觸感染如果拆解?
沒有小朋友,亦無打算有。
無得欺瞞,任何醫生或網上仼何資訊都一定會明確講HSV2主要由性接觸感染。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 05:51 PM 發表 查看引用來源

感謝Got師兄。
再更新一下,今早起床發現一粒懷疑皰疹病徴,看起來似乎有液體流出。
下午去了衛生科求診,醫生初步目檢,表示目前看來皰疹的機會一半一半,已經留樣本化驗,等三星期有結果。
我向醫生請 ...
例外師兄可以睇返我8月1日嘅帖。
社會衛生科醫生嘅回答係:
一,無論是樣本化驗或是驗血,都不可以追尋是何時感染。
二,皰疹有可能是已經長時間前感染,不過過去沒有特別留意,近期進行各種檢查才發現的。
三,皰疹大部分情況是性接觸傳染,但凡事總有例外。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-8-29 11:24 AM 發表 查看引用來源

師兄,我很羨慕你的情況太太可以如此大量原諒你,對我來講hsv並不是什麼大病,只怕我的太太不會這麼輕易原諒我!我還有三星期就三個月了,坦白只是遲早的事情,不敢再奢望幸運之神會降臨在我身上!
只可以講,我坦白告知太太有關驗血報告的結果,以及有關病毒的醫學事實。
至於其他細節,可以考慮透過「技巧」去演繹。

引用:
原帖由 lilygugu 於 2017-8-29 12:18 PM 發表 查看引用來源

其實太太有冇需要都去check 呢?
我原本覺得一定要檢查。但最近沉澱下來,又有時會覺得無症狀去驗,好似真係有自尋煩惱之嫌。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-8-29 12:41 PM 發表 查看引用來源

冇病癓check hsv2 買到安心就好,買不到的時候就有排擔心
針對HSV講,我就係無病徵(至少無典型病徵)去驗。
之前我的想法是一定要驗,所以無聽Got師兄講,無症狀走去驗。
又無話啱唔啱嘅,不過我經過多日冷靜下來,開始體會到無症狀去驗有點自尋煩惱。

引用:
原帖由 dxi 於 2017-8-29 01:06 PM 發表 查看引用來源
各位,岩岩去完情x見完醫生dr.ronald ng,做埋快速。好彩係neg。已經要求佢開左pep比我。我已經即場食埋!
佢話其實仲有時間可以考慮,因為粒藥價錢唔平(圍番450粒),而且有啲人負作用好強,而且長期食對肝等 ...
即係療程$13,500左右,未連化驗和診金。
我很肯定師兄一定不會對今天下的決定後悔。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-8-29 01:38 PM 發表 查看引用來源

我同師兄一樣,無典型病徴,但同太太一向無套所以驗⋯⋯
我諗不少夫妻都係無套。
無人希望拿太太的健康作賭注。
呢個因素亦係我決定驗血的原因之一。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-8-29 01:38 PM 發表 查看引用來源

我同師兄一樣,無典型病徴,但同太太一向無套所以驗⋯⋯
我諗不少夫妻都係無套。
無人希望拿太太的健康作賭注。
呢個因素亦係我決定驗血的原因之一。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆