上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
429  449.0k

引用:
原帖由 乙明 於 2017-8-5 01:15 AM 發表 查看引用來源

got兄識得Dr. Ho
有時有皮膚問題都會搵下佢嘅,哈哈。
其實都有好多好醫生,搵醫生真係要搵個有醫德嘅。
有一個真人真事,有師兄睇性病皮膚科,記住係寫住性病皮膚科,佢入到去,問下啲皮膚問題,希望醫生check埋佢擔心嘅生殖器部位(最後係冇野,屬於正常)。
但好奇怪個”性病皮膚科”醫生話:如果檢查下體,需要加$200診金,唔係藥費。

正如你睇耳鼻喉專科醫生,醫生同您講:您喉嚨痛,如果目測檢查左邊喉嚨要加$200

有時醫德真係賣少見少。

引用:
原帖由 乙明 於 2017-8-5 01:48 AM 發表 查看引用來源

咁證明你都好有醫德,做埋夜診
Haha,咁高帽呀?小弟係老早已經申明並非醫生,有時間可以刨下文先出post,好多師兄已經知道,可能新到唔新嘅唔知啦。

有時間大家share下性知識都好,互相support,集思廣益;總好過腦閉塞、自我幻想,影響智力亦都有機會造成妄想症甚至思覺失調,就要盡早尋求醫科治療”)

引用:
原帖由 乙明 於 2017-8-5 01:57 AM 發表 查看引用來源

哈哈...師兄做乜仲唔休息?:smile_41:
哦,聽日有假放,有時間回下師兄,share下咁,希望盡量提供到有用嘅資訊俾大家,咁我自己都受教良多。
anyway,多謝關心,大家都要注重健康”)

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-5 01:53 AM 發表 查看引用來源

其實真係,樣樣野都有正反2面,有時真係人夾人,好似今日咁我去衛生科咁,由於佢地真係多野做,所以問既機會唔多,好怕上到去睇完都係一片空白:fst_016:
啱呀都係人夾人,您有相熟醫生都可以搵,專科嘅最好指明性病皮膚科,會適合解答你所擔憂嘅問題。

但衛生科醫生都好有經驗,如果係疣佢哋會確定,毋須咁擔心。

引用:
原帖由 乙明 於 2017-8-5 02:03 AM 發表 查看引用來源

師兄做公立:smile_04:
不是啦師兄,識我1年半載師兄都知道小弟不是醫生。
大家share下,尤其是現今病人權益得不到平衡,有基本嘅concept,睇醫生時侯都可以更快入話題準確診症”)

引用:
原帖由 乙明 於 2017-8-5 02:03 AM 發表 查看引用來源

師兄做公立:smile_04:
BTW,師兄有時間都可以share下,提供有用嘅治療,順道指出小弟錯處,大家都會受益”)
Thanks and time to bed, goodnight ")

引用:
原帖由 乙明 於 2017-8-5 02:14 AM 發表 查看引用來源

師兄認為香港人時下對 性病 認知不足嗎?是否還會有人對 病者 歧視?
講埋呢句,對的,華人社會就算比較開放嘅台灣都會對性病認知不足,甚至避談.對病者歧視都會有的,希望不多,其他師兄嘅經驗可略知一二。
認識正確性知識,可以辨別風險行為,從而遠離高風險,亦可以減少無謂嘅擔心,避免浪費無謂嘅金錢,尋找正確嘅輔導同治療方向。
希望對病者與醫護人員處於平衡地位,對於自己驗咩都有個認知,而不是收收埋埋,驗完無事但又唔講驗咩,對於發達地區嘅香港嚟講,有啲諷刺意味。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-5 10:24 AM 發表 查看引用來源

Got 兄,其實醫生都話好多人有HPV嘅,但我諗既然做test 就做埋啦..不過佢話 ultrasensitive pcr RNA 都係 max 70 % 準,同 mxs 講 95 % 有D出入
我想問梅機會大嗎?
day 8 is around 90% at least, don't panic CHing

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-7 09:19 AM 發表 查看引用來源

Sorry 太緊張連續幾個 post 都係我..=(
Day 11- 今朝冇黏液..有時1個鐘去一次有時2個鐘去一次,人都癲
If there is suspected symptoms, CHing should go to see doctor, however what you described is not strongly suggestive of stds, probably just precum

引用:
原帖由 optimistic888 於 2017-8-5 02:46 AM 發表 查看引用來源
各位兄弟 想問一下大家 小弟六年前細路開始痛 當時小弟在外地工作 是先進國家 之前有跟陌生女孩發生性行為 每一次都有帶套 但有時口交沒有帶 當時在當地專門看性病診所醫生完全沒有事 驗了全部std test都沒事 他說只 ...
if you don't mind, please let us know

1. category of your exposure?
2. What and when did you text after exposure?

Thanks

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆