上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
429  449.0k

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-8 05:40 PM 發表 查看引用來源

Got 兄,驗到有 ureaplasma,
Dr. 處方 Doxycycline 及 azithromycin 俾我,10 日... 之後幾時再 Check?
Ok CHing, it's fine and not a big deal, which one you were diagnosed
"Ureaplasma urealyticum or Mycoplasma ?"

引用:
原帖由 疲倦的小豬 於 2017-8-5 10:01 AM 發表 查看引用來源
大家好,請問社會衛生科的棒仔測試,可以驗出淋菌性咽喉炎嗎?
淋菌性咽喉炎會和淋病一樣,下體有病徵嗎?
有啲性病係有局部性的,例如菜花、疱疹、淋病呢啲。如果一個人生殖器感染淋病,並不代表佢口腔都有淋病,除非你話對方口腔有淋病,佢幫你無套口交,咁你生殖器就有些微機會中淋病。
就算kiss過,您風險都低到不足以擔憂。

如果你擔心,可以去睇耳鼻喉

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-5 02:31 AM 發表 查看引用來源

冇相熟啦…第1次既戰鬥黎,希望呢到既各位師兄都可以打贏仗,健健康康:fst_001:
加油吧師兄,最終都會畢業”)

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-5 12:14 PM 發表 查看引用來源

Got師兄,謝謝你。
我慢慢能接受現實,如果要二選一,皰疹至少比糖尿病好一點吧。
隊的師兄,積極面對,身體抵抗力好,您可以成為嗰類3、40年都冇症狀嘅健康一群”)

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-7 04:05 PM 發表 查看引用來源
Got兄,已經book咗創X 8月16日(剛剛第28日),做HlV combo,梅毒TPA,梅毒VDRL,但P24抗原峯值,創X個網頁幅圖喺大概20日咁上下,我想問使唔使提早做一次P24 combo?
師兄睇第一版就知道,28日係the best time, P24達到差不多頂峰,抗體都產生到可觀嘅數量。

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-8 09:42 PM 發表 查看引用來源
仲有8曰夠28日去驗,喉龍開始有D痛,體温37.2,好擔心
放心吧,你會係negative,風險評估為無感染。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-8 07:14 PM 發表 查看引用來源

Uu- ureaplasma urealyticum 但我又唔知 10日清唔清得哂,另外因剛識女友想問可唔可以用 抵抗力差+痾唔哂有感染去圓謊?
唉..想死
OK 明白,其實UU 或者統稱 ureaplasma, 嚴格上不算是性病,目前還在爭論中。

佢絕大部分係無症狀,如果有症狀會出現例如尿頻、尿灼熱感等。

UU 隨著性生活會慢慢增加”感染”機會,但呢種感染有別於其他性病嘅感染,當你有性行為,接觸到源頭(不必一夜情、不必搵姐姐仔,普通”正經”嘅女友都係源頭),佢就會”寄居”於尿道,時多時少。

當你今天治療好後,認真專一同冇性病嘅人拍拖,都唔等於你將來唔會再有UU。

You share intimacy you share UU.其實不少發達地方都不會驗UU,例如美國。性活躍嘅人口裡面可能有高達70%嘅人都有UU,只要無症狀,就無人會治療。

醫生開嘅Doxycycline 有用的,如果食完,冇晒症狀,其實都冇需要再驗多次。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-8 11:39 PM 發表 查看引用來源

你嘅意思係唔會好番?呢世都喺度?*o*
不是,呢個可以斷尾,治療後驗唔到,但當將來你性生活頻繁後,可能你又會從女友得來,不同於其他性病。
有性病醫生認為佢係一個normal bacteria inside the gential tract.
師兄可以放心,不需為咗呢樣UU而憂心,完成治療後您會好大機會再check唔到,幾時再check?為避免假陽性,您可以4-6星期就再check。
多飲水多排尿對你有幫助。

引用:
原帖由 optimistic888 於 2017-8-8 12:02 AM 發表 查看引用來源

開始痛以後 即刻去㖒醫生 二個禮拜內 佢用刀片係我龜頭上面乱幾下 又用幼簽插入尿道chk chk 血 又chk尿 都話無事 但因為只係兩三個禮拜only . 怕空窗期乜都check唔到 got no excuse師兄 因為我啲 ...
事後兩三星期做尿道分泌PCR DNA係準確的。
而且事後咁多年師兄再check HIV,梅毒都係陰性,當然你係無感染呢2樣。

似乎師兄需要嘅係一個皮膚科醫生去睇睇隻手,有香港腳都有香港手。
而關於龜頭,最常見有異味有層白色”衣”嘅症狀會是念珠菌感染。
建議師兄都去埋睇醫生診斷先

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-8 10:28 PM 發表 查看引用來源
後日又book咗善導會水銀星,諗住佢哋用hiv combo test,點知社工話批試劑有問题,只可以用返非combo型
對啊,好似係星加坡回收咗某一牌子某批嘅快速HIV combo,因為有品質問題,就算係快速,14、20日,結果意義不高。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆