上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
62  449.0k

我明天便6星期,42日,依家個心十五十六,驗唔驗多一次combo好!

引用:
原帖由 dxi 於 2017-8-29 01:30 PM 發表 查看引用來源

無錯, 過埋呢一個月會再驗combo同快速,梅毒個啲都會檢埋,收心養性,唉,岩岩等緊真係好驚眼水都流埋。
dxi兄,30日完藥後,空窗期會廷長至6個月,要百分百確定冇感染,要等24星期,驗combo,未夠時間確定!

引用:
原帖由 dxi 於 2017-8-29 02:55 PM 發表 查看引用來源

原來係咁,唔該你,即係30 日後係米都可以照CHECK左COMBO先..再過多半年就再CHECK.
師兄可以上台灣“”心之谷“”,羅一钧醫師有談及過

Got兄,小弟决定明天42日,再做多一次combo test,上次28曰VDRL non-reactive。今次是否只做combo就OK?

一樣喺忐忑不安

今日42日,再做多一次combo

42日,HIV combo   negative,终於可以放低,多謝got兄,多謝咁多位師兄

師兄唔會再有下次,小弟玩咗都有成二十年,十幾年前唔知驚,都試過爆套,嗰時冇發燒當冇事,到近呢十年,多咗資訊。肯定戴套喺安全性行為,以為萬無一失,每次用完個套,入水check清楚,無穿無爛,就一定可保平安,但喺萬一有破爛,一樣喺會胡思亂想,怕得要死,自以為必中愛滋、梅毒。唯一可以避免再墜入呢種恐慌的方法,各位師兄,唔好再玩啦,尤期好似我呢D,有妻、有兒,出咗事冇人會可憐架。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-9-1 05:52 PM 發表 查看引用來源

而家都未知,不過想問6星期 combo 同4星期 combo 分别係咩?
如果睇返英國指引,4星期Combo如果係低危,以經可以排除,但係高危要6星期再作最後確定。我自己既理解係4星期抗原最高,6星期抗體亦達到相當高指數,如果要選擇相信呢個test,亦耍相信英國指引。我既程況係屬於低危,所以6星期negative左低危程況,係可以絕對排除。而且國際專家,亦有統計數字,42日準確度達到99.8以上。世上無100%測試。我選擇相信42測試結果negative,係確定無感染,我自已決定放低。

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-5 06:38 PM 發表 查看引用來源
真係唔該哂LILIGUGUG師兄, 亦多謝例外師兄及WAITTOTEST 等等的師兄. 麻煩到你地我真係好過意唔去.
剛剛打左過去, 佢第一次講佢係李生. 佢話如果出事會先通知我, 然後才會去社衞.

我應該要等多一晚. 我太太 ...
Big師兄,需然你出軌,對太太不忠,但您擔心的是怕傳染俾佢,是爱她的表现,相信專夫人亦感受得到,而她亦為你的健康擔心到喺街喊出嚟,亦都是愛您的鐵証,既然相爱,您們的人生路上,只要互相扶持,無解决不了的問题,好好記住今回,和太太面對重大困難的经歷,過咗呢關,收心養性,您以经擁有一個美满家庭。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆