上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
62  449.0k

引用:
原帖由 lilygugu 於 2017-9-5 02:44 PM 發表 查看引用來源

水樽兄係好例子,希望你都會順利過關
我有一個想法,跟性病知識無關,亦單純是我的猜想,沒有實質根據。
就是結婚的時間越久,講出來而能夠「過到關」的可能性越高。

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-6 10:22 AM 發表 查看引用來源
師兄們, 我收到報告了. 係第21日(差4至五小時)驗的
Human Immunodeficiency Virus-1 (HIV-1) RNA, qualitative(100 copies/mL): Not Detected
HIV (1 & 2) Ab + Ag: Negative
係咪都有95%準? 還是90%?

我下一步 ...
如果醫生已經比左專業意見話6星期做,咁應該考慮聽醫生講。

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-6 11:22 AM 發表 查看引用來源

明白, 水樽兄, 我會聽醫生講第6星期會COMBO, 多謝你的意見.
佢都建議我第六星期TEST 埋HSV, 唔知會唔會太早
呢個我唔敢講,我第21日係驗出陰性,第91日同第102日先驗出陽性。

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-6 12:52 PM 發表 查看引用來源

我番睇左水樽兄的事,衷心希望師兄無事。
我唔係好敢逆醫生意思,我諗我都係4個月後再驗多次hsv
有心,謝謝!
我暫時仍未確診。
明天(事發後第146日,超過20星期)會做一次篤手指。
之後應該不會再驗出了。

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-9-6 02:42 PM 發表 查看引用來源

有心,謝謝!
我暫時仍未確診。
明天(事發後第146日,超過20星期)會做一次篤手指。
之後應該不會再驗出了。
我係想講之後應該不會再去驗了。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-9-6 04:06 PM 發表 查看引用來源

師兄意思是Biokit test?
我應該不會再驗HSV了,只是去愛滋病基金會篤手指。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-9-6 06:35 PM 發表 查看引用來源

明白師兄,其實未確定仲有希望架,Biokit我都想試一試不過香港未搵到有
的確,雖然兩份報告都呈陽性,但是未確診還存在一絲希望。
不過,既然我都跟太太講了,而至今又沒有發現典型病徵,再驗HSV這種細獎的意義已經不大。
反而HIV,雖然在91日驗過而結果是陰性,但我還是希望再確認無中大獎。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-9-7 12:09 AM 發表 查看引用來源

即使elite controller,現時都只係會認為影響HIV PCR結果,但隨著PCR�進步,現時現時商業用PCR去到100、40copies/ml 都或多或少可以去除呢個擔憂。
而且往往都係抗體陽性後(或者講係急性期之後)先確診HIV陽性 ...
再次測試,結果為陰性。我想我能夠釋懷了。感謝各位師兄關心。

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-7 09:10 PM 發表 查看引用來源

真係要恭喜師兄!
謝謝師兄們,確認沒有中大獎,真的如釋重負。
細奬皰疹,我雖未確診,唯亦已經完全做好心理準備去面對。
只目前只剩下HPV這個細獎。
聽聞最久是潛伏8個月,目前都差1個星期就5個月了,至今毫無典型徵狀。
HPV我想不會再去驗了,多等3個月,事情應該就告一段落了。
希望各位師兄也健健康康!

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-9-25 08:48 AM 發表 查看引用來源

早晨水樽師兄,近況如何?
例外師兄早安。
我都忘了已經超過三個星期,要返去聽報告。不過,聽其他師兄講,有問題會收到診所電話,至今我都無收到電話,可能無發現。
至於身體,一切如常,沒有典型症狀。多謝關心。
稍後有時間返衛生科聽完結果再分享。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆