上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] <可可甜故> *****結束了*****

收藏  |  訂閱
437  100.8k

第18集 半年後

工作空檔期間,Edmond如常咁打電話,呢半年內,打呢個電話號碼的次數冇1000都有800,每次都係”未能接通”,但佢都繼續堅持,得閒就得,彷彿打多幾次,就可以彌補對LINA的傷害同埋減低思念,雖然唔想承認,但佢知道自己已經沉船

「剛才打嘅電話號碼已經停止服務」

聽到呢句,Edmond隨即低語:「佢真係咁狠」

一直覺得Lina很傻氣,天真,隨遇而安,好適合做女友,SP,情婦,但唔適合做佢老婆,因為佢的老婆人選要係生意上幫到佢,家庭背景或者工作能力,而LINA只係適合做小女人,普通師奶仔,幾十歲人都繼續睇少女漫畫,然後佢老公仲會覺得佢好可愛。

Edmond甚至想過,LINA一直做情婦,而AMY就做老婆,唔係因為愛AMY,只係佢做生意的手腕幫到佢,而AMY亦只係想創一番事業,唔會計較佢有幾多個女人。

但今次LINA咁決絕,EDMOND初時介意佢打亂左自己的計劃,但一個月都搵唔到LINA時,佢開始有D驚,自懂事開始,佢從來未怕過,所有事都係佢計劃之內,直到識左LINA,人生第一次失控,就係在日本旅行時,見到LINA同第二個男人有講有笑,好開心咁食蛋糕,佢睇得出呢個係正經的普通男人,亦睇得出佢鍾意LINA,只要LINA接受咗佢,佢地絕對會組成幸福小家庭,所以當時佢只想綁住LINA在身邊,唔比佢同其他男人接觸。

半年來一直搵唔到佢,EDMOND考慮過搵私家偵探,但搵到佢又點呢?自己都比唔到將來佢,都係放手啦。

諗通咗之後,佢決定回復返認識LINA前的放縱生活。

去到酒吧,憑住佢迷人的外表,半個鐘內已經溝到女去開房。

又過了四年
EDMOND繼續放蕩生活,亦同未婚妻AMY分開了,原因係某個女職員同佢上床時,拍咗段片嚟要脅佢,EDMOND搵咗多年死黨MICHAEL將條片CUT走自己個樣,跟住SEND比兩個同事,好快就全公司都知道,個女職員就自己離職。

而EDMOND亦唔想再比機會公司D女用呢D招數,所以就好無賴咁同所有DEPT HEAD講咗,夜晚七點後有機會就搵公司D女上床,而唔會負責任

佢原本以為呢樣野冇人信,但結果連MICHAEL都信,每晚準時送秘書QUEENA走。

見到QUEENA,就會想起LINA,佢兩個的性格好相似,相處時會令人感到輕鬆同溫暖,既然同LINA冇結果,就想同QUEENA一齊…

<待續>

Edmond 同 Lina分開幾年之後,認識到Queena
但大家都知道Queena心有所屬喇 (我假設大家有睇小秘書札記,亦記得劇情)
咁Edmond點算呢?

可愛的Lina又過緊點樣的生活呢?

實扑,用力推!

引用:
原帖由 可可queena 於 2018-3-24 03:50 PM 發表 查看引用來源
早前陸續咁樣重貼舊文,唔知有冇人好期待「我和主人的故事」呢一篇呢? 呢篇係我寫得最滿意的作品,內容半真半假,喺2015年4月時寫,所以文章內有D情節可能會有少少脫節,但整體都唔算大影響﹝我覺得﹞

記得當時呢個題材係突然諗到,大約一兩日就寫好大綱,之後每集都寫得好快,亦係我唯一一篇得到超過十萬點擊率的故事。

本來我想寫完手頭上的新故事先重貼呢篇,當係谷下人氣探下路,不過我篇新文寫咗兩集就 ...
一口氣追哂 18 集,好
Lina 寫得好入心,我都好想做佢主人
容我喺呢度配首歌,去唱出吓 Lina 份心底,佢對 Edmond 既默默付出。。

( 照舊。。 click 張相有歌聽 ) 今次條女仲幾正嘅, 不過佢把聲仲正  :smile_04:

男人沉船 SP 經常有,但其實女人愛上男 SP 更多,多年前 Tom Cruise 的一套 「Vanilla Sky 」是較早期講述呢類關係,由更早期的 ONS 轉形至 Fuck Buddy ,女人改稱為 Friends with benefits 較文雅,到今時 SP 或 SL。。先性後愛,係社交歷史大革命的一代。。全多得 internet 同 social app,哈哈

引用:
原帖由 可可queena 於 27/5/2018 09:54 PM 發表 查看引用來源
第17集 坦白

返到屋企喊咗一場,見到主人SEND來的MSG,只有”SORRY”呢5個字母,真係有D嬲,我決定熄電話,我唔想比機會佢敷衍我,其實更怕佢連敷衍都冇……………………………..

斷斷續續咁瞓咗大半日,真係清醒時已經接近中午,今日係我的23歲生日呢…估唔到會變成咁,梳洗之後精神好D,但我依然唔敢開電話

今日終於開返電話,見到好多親友SEND嚟的生日祝福,亦有主人的留言, ...
痛。。。:smile_o03:

引用:
原帖由 可可queena 於 28/5/2018 09:45 PM 發表 查看引用來源
第18集 半年後

工作空檔期間,Edmond如常咁打電話,呢半年內,打呢個電話號碼的次數冇1000都有800,每次都係”未能接通”,但佢都繼續堅持,得閒就得,彷彿打多幾次,就可以彌補對LINA的傷害同埋減低思念,雖然唔想承認,但佢知道自己已經沉船

「剛才打嘅電話號碼已經停止服務」

聽到呢句,Edmond隨即低語:「佢真係咁狠」

一直覺得Lina很傻氣,天真,隨遇而安,好適 ...
等樓主update

引用:
原帖由 米高達 於 2018-6-5 08:17 PM 發表 查看引用來源

一口氣追哂 18 集,好
Lina 寫得好入心,我都好想做佢主人
容我喺呢度配首歌,去唱出吓 Lina 份心底,佢對 Edmond 既默默付出。。

( 照舊。。 click 張相有歌聽 ) 今次條女仲幾正嘅, 不過佢把聲仲正  :smile_04:
https://lh3.googleusercontent.com/FUezKl8eU-3CPGr ...
米兄終於有時間過嚟睇文?多謝多謝!

引用:
原帖由 ~信信信~ 於 2018-6-7 11:46 PM 發表 查看引用來源

等樓主update
多謝~~而家即刻去UPDATE

第19集

今晚Queena又有節目,剩低Michael同Edmond兩個睇波吹水

「Michael,點解你呢排咁得閒?終於比Queena飛咗?」

「佢個fd而家得閒陪佢嘛,我咪入咗冷宮囉,佢兩個成日一齊去整嘢食同整埋D咩手作,仲搞咗個」

「下?!個名咁白癡??」

「我都覺得,最難得佢可以搵到個人同佢一齊低能」MICHAEL笑一笑:「不過佢呢個FD同佢的興趣、性格都幾似,我想介紹比你,等你唔好打Queena主意,不過佢唔比,話你太花心,唔適合佢個fd。」

「而家冇啦…只係初時覺得佢似另一個人,相處多咗就知點相似都冇用,唔係就唔係。」

「嘩,好少聽你咁感觸喎! 不過你講得啱,唔係就唔係,Queena同Lina雖然好相似,但我對Lina完全冇FEEL的。」

EDMOND心跳加速,冷靜過後,若無其事地問:「個Lina就係 的成員?」

「係呀。」

Lina…. 會係我掛咗幾年的Lina嗎?

MICHAEL走咗之後,EDMOND即刻上FACEBOOK,好多年冇用過了,首先ADD咗Queena, 見到佢剛剛打卡,而張相就係佢同Lina捧住一盤曲奇影的。

分開近5年了,再次見到Lina,佢個樣冇乜點變,只係少咗D青澀,多咗D女人味,EDMOND一直睇佢的相,知道佢呢幾年的生活過得幾好,不期然流淚………….終於……………..搵到了……………….

<待續>

今集有D短,陣間會出多一集

第20集
今日同Queena一齊去學整曲奇,見到佢fb已經放咗相,無意中見到有個”Edmond Chan”剛剛同佢做咗朋友,雖然呢個名好普通,但都忍唔住click入去望下。

果然就係佢….相信佢都睇到我同queena的合照了,唔知佢會唔會忘記咗我呢?畢竟我地都分開咗差唔多5年,佢應該結咗婚,甚有兩三個小朋友,唉…….

雖然係咁,都忍唔住睇下佢fb d野,不過… …冇野睇,應該係好耐冇用過,但見到佢幾分鐘前放咗「耿耿於懷」的mv,再加上呢幾句:

你 最近還好嗎 尚愛看少女漫畫嗎…

我 有時仍很怕 路過你那從前的家
往事若然未落幕 再揭起有害嗎

死啦….我好想對號入座呀………..

<待續>

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆