上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] (爛尾故事集)之 <純情學生妹?!——29/11更新短文:「又執筆」(#341)

收藏  |  訂閱
346  47.2k

寶貝!我嘅寶貝啦?

引用:
原帖由 大頭仔Gordan 於 2019-4-20 12:31 PM 發表 查看引用來源
寶貝!我嘅寶貝啦?
你呢個「哥大醫」都冇哂戲份,何況「寶貝」呢

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-4-20 09:28 AM 發表 查看引用來源
第二十集

隨住喜嬪的得寵,太監及宮女們都開始意氣風發,當喜嬪意識到後宮各人的針對,想叫各人收歛時,發現已經太遲了,佢的宮人連貴妃身訪的二等丫環都得罪了。於是佢立即安排小安子贖身出宮,目的只係他日有事時,小安子可以在外奔走,至少多個機會,保住佢的小孩,為母之心,就係盡一切努力去保護自己的子女。

亞傑(小安子)冇諗過咁快就可以獲得自由,雖然要帶著喜嬪的部份財產出宮打理,目標係累積財富,將來 ...
唔通轉生做第2個腳色

引用:
原帖由 kclai35 於 2019-4-21 12:23 AM 發表 查看引用來源

唔通轉生做第2個腳色
星期二就知道喇,我寫好咗✌🏻

醒返之後,條J出奇地歸位!哈哈哈!

引用:
原帖由 lostergundam 於 2019-4-21 11:26 PM 發表 查看引用來源
醒返之後,條J出奇地歸位!哈哈哈!
我有同你講過? 定係太易估?

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-3-23 12:09 PM 發表 查看引用來源
尋日有師兄問我呢個故事的重點係咩,可能大家都會好奇,所以我決定講講。

因為我近年好鍾意睇穿越小說,所以自然都會想寫下。呢篇第一次發表係2017年,當時爛尾,原因係我覺得刻意加床戲,會令故事好怪,但唔加又會少人睇,影響我的人氣啊。

然後早前決定放棄嗰個身份,只係寫自己鍾意的嘢,於是就重新寫呢個故事,而故事的重點呢,就係杜月兒呢個港女穿越之後發生的事,會有床戲、生活、感情等等,亦即係冇重點 ...
謝謝妳😀

引用:
原帖由 沙田勇敢的蛋 於 2019-4-22 06:08 PM 發表 查看引用來源

謝謝妳😀
快D睇哂全部呀

第21集

甦醒的亞傑發現自己身處郊外,但唔係「死亡」前的冷巷,一陣記憶湧入腦中,就好似當初「穿越」成為小安子咁樣,佢知道自己再次穿越,亦知道死亡前發生的一切,但今次冇身份的資料,就好似平空出現喺呢個時空。
靈機一閃的他摸向自己下身…喺度呀!! 條J返咗嚟!! 佢四下張望,發現空無一人,於是低頭,拉開褲…果然喺度呢…仲係自己在現代時候的SIZE,佢再望望自己的左手踭,見到細個時受傷留低的疤痕,即係呢個身體係佢的...佢決定將自己當成剛剛由現代穿越到而家,之前的太監生活太慘了,就當係發夢吧。

亞傑企起身,發現前方有個樹林,就決定去樹林外圍,爬上樹睇清楚環境,即使冇發現,至少天黑時比身處礦野好。幸運的亞傑未行到樹林,就見到有個少女騎住驢車經過,少女望向佢,露出疑惑的眼神,亞傑望到呢個少女,有種奇怪的熟悉感。

少女正係杜月兒,佢見到呢個年輕男人,熟悉感就好似去到外地旅行,喺路上遇到香港人的感覺,雖然冇講嘢,但感覺係來自同一地方。既然佢呢個港女都可以穿越,有個港男穿越嚟,都唔出奇喎。但點樣去求證呢?不如好似D穿越小說的老土橋段:朗誦歌詞。有咩歌係多個年代的人香港人都識呢? 始終佢未必係現代人,可能係大佢幾十年的人。

「滄海一聲笑,滔滔兩岸潮。」最後杜月兒讀出呢兩句歌詞,應該係大家都認識的。

聽到呢兩句歌詞,亞傑知道對方都係現代人,佢只要接住唱落去,基本上就可以相認了。雖然唔知對方係咩人,但見佢一個少女都咁悠閒,仲有架車代步,作為佢「鄉里」,跟住佢至少唔駛餐風露宿。正想接住唱落去,卻發現自己唔記得歌詞....於是改唱另一首。

「浪奔~浪流~萬里滔滔~江水永不休。」亞傑唔係朗讀歌詞,而家直接唱出嚟。

「2019年,香港。」杜月兒微笑著說。

「2019年,屯門。」亞傑亦露出笑容。

杜月兒聽到後,跑向亞傑,緊緊抱住佢,然後失聲痛哭,亞傑完全唔知道可以有咩反應,回神後輕拍佢背…大約兩分鐘後,杜月兒推開亞傑,尷尬地笑,亞傑終於明白點解笑中帶淚的女人可以殺死人。杜月兒拎出手巾抹乾眼淚,開始同亞傑傾大家穿越的經過。佢知道帶亞傑返去「光明寨」中係最好的選擇,但佢完全唔了解亞傑的為人,唔敢冒風險影響寨中逐漸安穩的生活。

(待續)
今集的下半部份本來係早兩日打好哂,頭先準備貼文時發現冇SAVE到:smile_o03:
好彩我提早更新,否則聽日未必有時間重新打過

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-4-22 09:25 PM 發表 查看引用來源
第21集

甦醒的亞傑發現自己身處郊外,但唔係「死亡」前的冷巷,一陣記憶湧入腦中,就好似當初「穿越」成為小安子咁樣,佢知道自己再次穿越,亦知道死亡前發生的一切,但今次冇身份的資料,就好似平空出現喺呢個時空。
靈機一閃的他摸向自己下身…喺度呀!! 條J返咗嚟!! 佢四下張望,發現空無一人,於是低頭,拉開褲…果然喺度呢…仲係自己在現代時候的SIZE,佢再望望自己的左手踭,見到細個時受傷留低的 ...
上海灘決戰笑傲江湖

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆