上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] (爛尾故事集)之 <純情學生妹?!——29/11更新短文:「又執筆」(#341)

收藏  |  訂閱
346  47.2k

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-4-20 12:33 PM 發表 查看引用來源

你呢個「哥大醫」都冇哂戲份,何況「寶貝」呢
比你個衰妹剪灑。。。d戲份,冇得發揮我既長處。。。

閒聊2
同幾位師兄在WECHAT討論第21集時,佢哋都好奇點解我會用呢兩首舊歌,所以喺度分享下

由於杜月兒唔清楚亞傑的來歷,「滄海一聲笑,滔滔兩岸潮。」(滄海一聲笑) 呢兩句比較似詩詞,即使亞傑唔係穿越者,都唔會好突兀。而呢首歌其實算係紅遍東南亞,好多識中文的人都認識呢兩句,所以杜月兒係想擴大範圍

而亞傑用「浪奔~浪流~萬里滔滔~江水永不休。」(上海灘)就純粹係我諗唔到用咩歌,覺得呢首歌又係各個層面都認識

用歌詞去同另一個穿越者相認的構思,係來自某本穿越小說,不過嗰個小說係用<小蘋果>呢首歌

另外就係間中會有人問我點解開個新ACC都會提以前的事,而唔怕比人認出
因為我唔想咁多隱瞞,與其大家都估到或者某日我唔記得轉ACC而留錯言,不如當做公開的秘密
而且呢,<港女穿越記>呢篇文以前發表過,只係爛尾,其實再次發表呢個故事,就等於向我的讀者承認自己身份
而家只係依照自己的想法去寫文,而唔係靠賣弄床戲或者背後的身份去吸引讀者,所以我寫得好開心:smile_o13:

以下係我同大家分享的歌曲,呢排成日聽
https://www.youtube.com/watch?v=uMEg_Jm_YPM&list=RDMMuMEg_Jm_YPM&index=1

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-4-21 23:29 發表 查看引用來源

我有同你講過? 定係太易估?
你冇同我講過……但唔駁得返條j,佢點食女主角呢?期待後續更精彩^^

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-4-23 09:19 PM 發表 查看引用來源
閒聊2
同幾位師兄在WECHAT討論第21集時,佢哋都好奇點解我會用呢兩首舊歌,所以喺度分享下

由於杜月兒唔清楚亞傑的來歷,「滄海一聲笑,滔滔兩岸潮。」(滄海一聲笑) 呢兩句比較似詩詞,即使亞傑唔係穿越者,都唔會好突兀。而呢首歌其實算係紅遍東南亞,好多識中文的人都認識呢兩句,所以杜月兒係想擴大範圍

而亞傑用「浪奔~浪流~萬里滔滔~江水永不休。」(上海灘)就純粹係我諗唔到用咩歌,覺得呢 ...
周華健,真係好大古代人既聲線
當時應該有唔少女人J佢

寫番自己鍾意嘅嘢,幾好
故事唔錯呀,加油

第22集

細想過後,杜月兒將亞傑帶去萬花樓,請季大娘搭路幫亞傑去衙門整返個戶籍 (古代的身份證),安排佢入藉「北是村」,除咗比錢季大娘打點之外,仲比咗亞傑二十兩,佢可以買塊小小的地自己種或者收租,又或者做D小生意,只要慳慳地,未來半年都餓唔死,之後的日子就要睇佢自己喇。

由於杜月兒介紹亞傑時,話佢同自己由相同的城鎮而來,不過大家唔認識,知道佢唔見哂戶籍同錢,於是幫下佢。對季大娘呢個古人嚟講,遇到鄉里一定要好好招待,所以比間獨立的下人房佢暫住,直接佢搵到屋。

簡單梳洗後的亞傑,食過由膳房提供的饅頭同咸菜之後,躺在床上,打算思考日後的方向。但寧靜而安心的環境,令一直精神緊張的亞傑慢慢放鬆,沉入夢鄉。

在辦理戶籍期間,亞傑每朝都會幫萬花樓打掃後院,同埋去井邊打水,每次打水佢都會諗起「上世」做太監去打水,比人欺凌的事件。如果當日佢繼續忍耐,而唔係佈局幫李貴人爭寵上位,佢而家係咪依舊比人恰,定係一早被打死呢?

但世事無咁多如果,既然而家有機會重生,就唔好諗咁多,先安排好目前的生活。思來想去,佢都係想安安穩穩,衣食無憂,娶妻生子,呃⋯⋯喺古代生仔的風險好高,或者好似杜月兒的光明寨,收留老弱無依的人啦。但現在的佢,正正係被收留的人。

經過連日來的打聽,逛街。亞傑決定繼續製作佢的花草產品,因為佢見到五日一次的市集,有好多來自附近村莊的人賣農產品,佢搵到兩個賣各類花草的人,只係幾十文就可以買到幾籃花,亞傑仲叫佢哋搵多D唔同種類的花,下次市集會再買。

今次亞傑的目標客戶係中產階級,主要都係提供茶包,香囊之類。由於佢係自己一個人住,唔敢住得太偏僻,於是在萬花樓附近租咗間小屋,呢間小屋以前係租比剛由妓院贖身出嚟的妓女暫時落腳,只有兩房一廳加廚房廁所,甚至連一般家庭必備的倉庫都欠缺。但作為住慣細單位的亞傑,覺得呢度一年只係5兩租金,實在太超值了,雖然街尾就係幾間妓院的聚集處,但同時代表住夜晚都多人出入,而且有咩事都可以去萬花樓,至少有個照應。如果住喺城外,發生事都唔知點算。
(待續)

由於事忙,下集開始會改為星期二、五更新
即係30/4: 第23集,3/5: 第24集
但我可能好似而家咁樣,前一晚或當日出

越睇越唔似甜故,不過好吸引

引用:
原帖由 lostergundam 於 2019-4-25 09:22 AM 發表 查看引用來源
越睇越唔似甜故,不過好吸引
在妓院表演過真人show、又試過含腸、仲有埋3P,完全有哂甜故的基本要求😆😆

只係男女主角未「發揮」😏😏

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-4-24 09:25 PM 發表 查看引用來源
第22集

細想過後,杜月兒將亞傑帶去萬花樓,請季大娘搭路幫亞傑去衙門整返個戶籍 (古代的身份證),安排佢入藉「北是村」,除咗比錢季大娘打點之外,仲比咗亞傑二十兩,佢可以買塊小小的地自己種或者收租,又或者做D小生意,只要慳慳地,未來半年都餓唔死,之後的日子就要睇佢自己喇。

由於杜月兒介紹亞傑時,話佢同自己由相同的城鎮而來,不過大家唔認識,知道佢唔見哂戶籍同錢,於是幫下佢。對季大娘呢個古人 ...
細水長流慢慢出

頭像相好儭你喎~ :smile_47:

送多一張畀你吖,算係入場手訊
送畀「爛尾可」妹妹,係咪就係咁?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆