上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] (爛尾故事集)之 <純情學生妹?!——29/11更新短文:「又執筆」(#341)

收藏  |  訂閱
346  47.0k

引用:
原帖由 大頭仔Gordan 於 2019-3-26 08:05 PM 發表 查看引用來源

比個太醫我做下,得吾得先?哈
哥太醫?跟住搞妃嬪?🤔🤔

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-3-26 11:47 PM 發表 查看引用來源

哥太醫?跟住搞妃嬪?🤔🤔
吾止,仲有宮女呢。。。

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-3-26 12:18 PM 發表 查看引用來源
第十集

跟住月兒就公佈每項工作的工錢:例如種糧食、除草煮食、洗衫洗碗之類。

「以我哋目前的人手,唔可以繼續為萬花樓提供串燒肉食喇。我會同季大娘商量下其他賺錢的方法,大家有意見可以提出。而寨內暫時唔可以再收人入嚟喇,招個壞心腸的人,我哋都要受罪;招更弱的人,我哋又冇能力照顧。

「另外呢,寨入面以前最高峰時住咗百幾人,而家只有我哋十七人,所以我決定重新分配住所。我哋就當係生活喺同一個 ...
太監做男主,真係估你唔到

點樣令貴人生仔呢?

引用:
原帖由 大頭仔Gordan 於 2019-3-27 05:46 AM 發表 查看引用來源

吾止,仲有宮女呢。。。
你發下夢先啦~~或者你自己寫~

引用:
原帖由 kclai35 於 2019-3-27 10:34 AM 發表 查看引用來源

太監做男主,真係估你唔到

點樣令貴人生仔呢?
睇埋落去就知喇

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-3-27 09:52 PM 發表 查看引用來源

你發下夢先啦~~或者你自己寫~
成日都叫人自己寫,冇野益下阿哥!

第十一集

事緣係亞傑如常咁樣去井邊打水,隔離宮殿的陳嬪的三等太監一嚟到就推開佢,將佢已經裝滿水的木桶拎走,隨手丟低幾個空桶就走。被推低的亞傑唔敢反抗,只係默默執起掉落的荷包,佢知道荷包內放住佢身上切落嚟的「寶貝」,如果遺失咗,他日將會「死無全屍」。檢查過後,發現有幾滴水喺布面,內裡應該冇影響。其實即使佢知道入面被水浸濕,佢都唔敢打開。

鼓起勇氣輕握了荷包一下,意外地發現好似有陣光芒,但再望真又冇咗,應該只係陽光底下眼花睇錯。

呢一刻亞傑先真切體會到,古代階級問題的可怕,尤其佢身處皇宮之中;連一個嬪位宮中的三等太監都可以咁樣欺壓佢,咁皇后、貴妃等等呢…目前的李貴人仲有少許恩寵,假使日後皇上唔再嚟,首先遭殃的一定係佢哋呢D「前線員工」。而根據辦公室生存法則,想要自保,除非老闆睇得起自己。

亞傑將自己的處境代入為現代的辦公室,皇上當然係公司的老闆,眾後宮佳麗就係部門主管,而佢呢,就係不受重視的部門內的最低層員工。要改變現狀,單靠自己努力上進係唔夠,要加埋亞頭﹝李貴人﹞都合作,爭取做老闆﹝皇上﹞面前的大紅人。

要上位,主要有兩個方法:

一、賺到錢,即係有生產力,亦即係生到仔,在後宮內,生育有功的妃嬪,吃穿用度都會大幅提升,而且係一世的保障。當然,如果有能力,梗係生仔最好。但以李貴人的能力背景,生個女會更安全,因為唔會對其他妃嬪構成威脅。

二、擦鞋,眾所周知,擦鞋仔通常都會喺公司享福一段長時間,直到換老細。以皇上目前的年紀同健康狀況,佢哋應該未有咁快「換老細」。

至於點樣令到李貴人配合佢的行動呢? 首先佢要成為李貴人面前的「紅人」。作為一個三等太監,佢當然唔可以直接討好李貴人,因為見面的機會都唔多。所以佢選擇向李貴人身邊的兩個大丫環:春桃、夏荷埋手。要討好呢兩個十八九歲的女仔,最好就係送花,因為冇咩女仔唔鍾意花。正好亞傑而家負責打理花園,又正好佢當年為咗買動漫的周邊產品,曾經上網自學用鮮花制作各式各樣的香水、香包等等。因為佢屋企附近有幾間花店,佢每晚都會去執被棄置的花,返屋企加工後放上網賣。呢門手藝而家可以好好發揮喇。

(待續)
今集係明天(星期四)的更新,只係我提早貼出嚟
係咪愈來愈唔似甜故呢~~
但我見到個瀏覽數都係穩定增長,證明大家都對呢個故事有D興趣,嘻嘻~

我會努力保持更新的
:smile_o06:

好過引,一陣連太監都有女比佢屌^^

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-3-27 09:59 PM 發表 查看引用來源
第十一集

事緣係亞傑如常咁樣去井邊打水,隔離宮殿的陳嬪的三等太監一嚟到就推開佢,將佢已經裝滿水的木桶拎走,隨手丟低幾個空桶就走。被推低的亞傑唔敢反抗,只係默默執起掉落的荷包,佢知道荷包內放住佢身上切落嚟的「寶貝」,如果遺失咗,他日將會「死無全屍」。檢查過後,發現有幾滴水喺布面,內裡應該冇影響。其實即使佢知道入面被水浸濕,佢都唔敢打開。

鼓起勇氣輕握了荷包一下,意外地發現好似有陣光芒,但 ...
留第d宮女比阿可呀😫😫😫

引用:
原帖由 大頭仔Gordan 於 2019-3-28 07:07 AM 發表 查看引用來源

留第d宮女比阿可呀😫😫😫
手殘,係留番d宮女比阿哥呀

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆