大家有無唸過 , 由九型人格入手設計角色???

收藏  |  訂閱
32  2.4k

還有黃綽芝,是我最憎惡的音樂老師。所以她在我的作品中都無好結果。這個系列的續集又快來了。

引用:
原帖由 浪花十三 於 2019-5-15 07:17 AM 發表 查看引用來源
情節有改寫渲染老作美化,
但我的男女主角多有原型的。
艾瑪是我長輩家中的泰傭。
艾瑪的男主角是我的長輩。
阿彤是我老闆的老婆。
敏芯是一位著名運動員。
雲姑與鵬仔是我的鄰居。
子超是我一位自卑的後生同事。 ...
其實我都有寫過(同唸住再寫)外傭提材 ,
不過我屋企以前果個菲傭 , 就同我有過節兼樣又唔好
我完全唔可能以佢為原型 ...

我有一個長輩都有外傭 , 而且E+呢個仲幾後生幾靚 ,
不過比個長輩點到臉青青咁 , 搞到我唔好意思 ,
係文中又欺負佢多一次咁 ...

暫時唸起既提材 , 靈感反而來自黃秋生果套<淪落人>
不過講住先拉 ... 我由開始唸到正成文 ,
成功率分分鐘5%都未必有
:smile_35: :smile_35: :smile_35: :smile_35: :smile_35:

我有時集合了九百幾個題材,寫不出。最後想破頭也寫不出。
最佩服別人寫得快又好。

引用:
原帖由 浪花十三 於 2019-5-15 07:17 AM 發表 查看引用來源

阿彤是我老闆的老婆。
敏芯是一位著名運動員。
雲姑與鵬仔是我的鄰居。
比起用九型人格等性格類型學,我比較喜歡用原型。

而根據榮格,原型係可以無窮無盡嘅。

呢樣正正就係現實有趣之處。

每個人物就係一個原型,有唔同嘅表達方式同唔同嘅解讀方式。

個人喜歡呈現呢種現實嘅可讀空間,而唔太喜歡用預設嘅框架去框住人物性格、互動同發展可能。

引用:

阿彤是我老闆的老婆。
敏芯是一位著名運動員。
雲姑與鵬仔是我的鄰居。
簡單嚟講,我同你一樣,鍾意根據真實人物、真實經歷、真實事情。好多時將佢哋混合,例如同一個角色係幾個原型嘅合體,然後再擴充。

引用:
原帖由 dcat20 於 2019-5-15 06:30 PM 發表 查看引用來源
比起用九型人格等性格類型學,我比較喜歡用原型。
而根據榮格,原型係可以無窮無盡嘅。
呢樣正正就係現實有趣之處。
每個人物就係一個原型,有唔同嘅表達方式同唔同嘅解讀方式。
個人喜歡呈現呢種現實嘅可讀空間,而唔太喜歡用預設嘅框架去框住人物性格、互動同發展可能。 ...
其實D兄所講既野 , 我都明白 , 但正如係#6小弟所講咁 ,
有D故仔其實係人物設計 , 仲先於個故事構想 ...
好似我係樓上所講咁 : "我想寫一篇女傭題材既文"
其實就係女傭既角色設計既大方向 , 之後再去唸故事既發展

另外 , 可能我#1表達得唔好 , 但我其實唔覺得要寫1型 ,
就一定要有1型既特點 ... 因為1型既性格 ,
好難係一篇色文上直接表達出來 , 所以可能係要用其他方法
或者好似小弟<我催眠了女明星>咁 , 初段少少側寫之後 ,
就直接用催眠轉寫佢軟弱既一面都得
^.^ ^.^ ^.^ ^.^ ^.^ ^.^ ^.^ ^.^

其實小弟提出九型人格既個唸法 , 只係想各位係唸故事果陣
可以有多一個角度姐 ... 就好似張無忌咁 ,
雖然又學左乾坤大挪移 , 但唔代表打交果一定用乾坤大挪移
都一樣可以用太極  降龍十八掌 , 睇邊樣就手架姐~~

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-16 09:48 AM 發表 查看引用來源

其實D兄所講既野 , 我都明白 , 但正如係#6小弟所講咁 ,
有D故仔其實係人物設計 , 仲先於個故事構想 ...
好似我係樓上所講咁 : "我想寫一篇女傭題材既文"
其實就係女傭既角色設計既大方向 , 之後再去唸故事既發展

另外 , 可能我#1表達得唔好 , 但我其實唔覺得要寫1型 ,
就一定要有1型既特點 ... 因為1型既性格 ,
好難係一篇色文上直接表達出來 , 所以 ...
我知道你講乜。

個人認為,理想嘅創作,不論人物個性、角色間嘅互動,同情節,都係創作者跟據個人閱歷、人生經驗等等得出,而且容許好闊嘅演譯空間,觀眾/讀者可以從唔同角度睇到唔同嘅故事。即使話從人物個性發展出嚟嘅故仔亦然。

好似九型人格呢類性格類型學其實有好多種,但呢類系統,比較適合用嚟解讀,而唔係用於創作。

但每一個創作人有自己嘅創作方法,有啲人根據經歷,或現實裏面嘅「原型」,然後寫出人物,性格、行為、故事自然就出咗嚟。有啲人會參考一啲框架,學你話齋,未必係X型人係咁樣,於是就用X型人嚟設計一個角式,因為咁樣會好死版而且太易睇哂、冇乜演譯空間,但係喺創作人物嘅時候大概知道佢係咩嘢人,然後以呢樣嘢嚟做出發。

我估其實好多人都係呢兩大類方法互相混用,只係唔一定會用邊一個特定框架(例如九型人格),而係好多自己識得嘅嘢。

講到最後,其實每一個創作人創作嘅時候都係搵自己嘅方式。

* * *

講開Enneagram,順便講吓。

我本身大學時係讀社會科學嘅,主修心理。大概24年前開始接觸九型人格,我有一啲朋友大概10幾年前係外國九型人格大師所認證嘅導師,所以,對呢方面有啲啲睇法。

九型人格裏面每一種人格嘅dynamics非常複雜,而每一種人格同其它人格之間嘅dynamics又非常複雜,再加上每種人格都有佢哋嘅“翼”/側型,之間嘅變化非常精細,而成套系統可以好精準咁講到。

如果想掌握到九型人格呢啲咁精密嘅dynamics,然後運用到佢哋,最好盡量弄明白原創者同埋初期嘅九型人格大師對呢啲型嘅定義,好似Helen Palmer,Riso Hudson呢啲。

更加好係直接研究最早將呢個學說從回教蘇菲派傳統帶入西方嘅古哲耶夫嘅學說,有好多深入嘅嘢係近10幾年坊間好多商業化九型人格導師所教嘅版本忽略嘅。

例如,3號,佢哋競爭心、表現欲好強,假如將3演譯成陰險、狡猾,咁就扭曲/偏差咗3號,就好難運用到九型人格精細嘅地方。

1、2、6號等等亦一樣。

個人意見only。

引用:
阿彤是我老闆的老婆。
敏芯是一位著名運動員。
雲姑與鵬仔是我的鄰居。
其實呢方面 , 小弟同浪花兄有少少唔同 ...

小弟近年作品既原形 , 好多係來自劇集或者電影既角色 ,
就算係女明星為原形既 , 近30篇都只係寫左3篇 ...
(<一夜情女王傳>既陳嘉靖 ; <與A姐淫遊東京>既A姐 ;
<我催眠了女明星>既勝男)

寫身邊人我始終有少少抗拒 ...
如果寫唔鐘意果D , 咁我又唔會對佢產生性趣 ;
(以前得 ... 細個幼稚 , 覺得係篇文度係咁 "屌" 佢)
如果寫鐘意果D , 我又唔捨得係篇文度欺負佢地 ...
:smile_35: :smile_35: :smile_35: :smile_35: :smile_35:

其實講開又講 , 我自己係女主角設計上 , 其實都幾定型 ,
唔計整體上都係被動果D , 我既女主角多數係純粹淫亂同M屬性 ,
又或者整體上都係 "好女人" ...

好似<便利店夜更女經理.與.兼職小伙子>中, 就係因為同情 ,
就幫男主角破處既霞姨 ;
又或者<我催眠了女明星>因為被催眠 , 反而解放左心扉既勝男

反而計返 , 我都無幾篇作品有 "壞女人" 既味道 ...
最接近果篇就係係<工會女幹事的日常>中 ,
女幹事以是否發放 "互助金" 威迫大寶 , 以及面對住文會長 ,
又立即另一副嘴臉既態度 ...

如果唔係 , 就流於之前 "串貢貢" , 之後比男主強幹果種 ...

其實小弟都想挑戰下 "壞女人" 角色 , 有無大大可以教下我 ,
可以點寫 "壞女人" ???

前往最後回覆