大家有無唸過 , 由九型人格入手設計角色???

收藏  |  訂閱
32  2.4k

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-21 06:10 PM 發表 查看引用來源
其實講開又講 , 我自己係女主角設計上 , 其實都幾定型 ,
唔計整體上都係被動果D , 我既女主角多數係純粹淫亂同M屬性 ,
又或者整體上都係 "好女人" ...

好似<便利店夜更女經理.與.兼職小伙子>中, 就係因為同情 ,
就幫男主角破處既霞姨 ;
又或者<我催眠了女明星>因為被催眠 , 反而解放左心扉既勝男

反而計返 , 我都無幾篇作品有 "壞女人" 既味道 ...
...
我唔係大大,亦唔敢用個教字,見今日得閒,入嚟放個屁啦,哈哈

首先你有冇諗過你點解多數寫「好女人」?
我估大多數人都較喜歡寫呢類,因為可以投入同幻想同個好女人「搞」:smile_o11:

「壞女人」則較難。。因為首先你要接觸過呢類女人,先較易了解描寫,但現實中又唔多呢類「壞女人」,頂多只係啲貪慕虛榮,移情別戀,臭嘴刁蠻,無理取鬧嘅小兒科。。所以,你都係放棄吧

如果真係想寫,就寫個淫底wet 妹,歲月迫人,局住要結婚嫁人,婚後3/4年, 嫌棄老公經常早洩,得唔到性福,又好懷念被人「溝」的日子,就喺微訊玩app 偷食,遇上不同男人,有毒男,有人夫,有食家,最大鑊遇上變能淫魔,中伏被人綁起3P爆埋肛。。但因為係「偷食」,只好硬哽咗嗰幾棍。。滴住精,屎忽赤痛含淚返屋企  :smile_47::smile_47:

(呢兩算唔算壞女人?畀到靈感你嗎?)

引用:
原帖由 米高達 於 2019-5-21 07:49 PM 發表 查看引用來源

我估大多數人都較喜歡寫呢類,因為可以投入同幻想同個好女人「搞」:smile_o11:

「壞女人」則較難。。因為首先你要接觸過呢類女人,先較易了解描寫,但現實中又唔多呢類「壞女人」,頂多只係啲貪慕虛榮,移情別戀,臭嘴刁蠻,無理取鬧嘅小兒科。。所以,你都係放棄吧

如果真係想寫,就寫個淫底wet 妹,歲月迫人,局住要結婚嫁人,婚後3/4年, 嫌棄老公經常早洩,得唔到性福,又好懷念被人「溝」的日子,就喺微訊玩app 偷食,遇上不同男人,有毒男,有人夫,有食家,最大鑊遇上變能淫魔,中伏被人綁起3P爆埋肛。。但因為係「偷食」,只好硬哽咗嗰幾棍。。滴住精,屎忽赤痛含淚返屋企  :smile_47::smile_47:
(呢兩算唔算壞女人?畀到靈感你嗎?)
師兄你係唔係講緊呢個呀?

定係講緊文哥果個呀?

好有趣的內容,想不到會有人在思考這個話題。

相對人物設定,另一個設計角色的方法,可以你從事件開始。當然不同人物面對同一件事,會有不盡相同的處理方法,但故事就是事件不斷地交接推進,這樣才會引人入性。

引用:
原帖由 mandy2013 於 2019-5-21 11:11 PM 發表 查看引用來源

師兄你係唔係講緊呢個呀?

定係講緊文哥果個呀?
https://dcdn.i1.hk/t/b04af8/f/800x0/http://upload.lsforum.net/users ...
咦?既然連師姐都落場,我再補充/伸報,我未睇過嗰兩篇文㗎。。唔通又撞橋?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

講番呢個貼嘅題目吖,以「九型」為創作, 實在係太限制啦。。不過,其實本人以往寫好多故事中既人物,(尤其係啲「配角」),則好喜歡用啲「典型」做型或性格嘅。因為「典型性格」,容易令讀者引起共鳴, 可以好容易picture到係自己,或者係身邊認識嘅人 :smile_34::smile_34:

例如「米仔」, 戇鳩鳩嘅年青咸濕仔,無乜胆, 對男女感情有憧憬,冇經驗。。其它啲損友呀,肥仔肥妹呀,都係啲貼地人物, 每一個人都有呢類朋友。。( 當然亦有一兩個不平凡人物,先至可以帶出故事的傳奇性 )

但從平凡人物中,描寫其内心時,就帶出其「有血有肉」個人獨立思想,就又成為番一個獨特人物角色嘞,令讀者能共鳴角色之後,又分離番從故事中觀看人物嘅趣味。。就咁離離合咁,以共鳴,投入,感受,觀看共用, 係咪好乸複雜呢 ( 不過真係有落到呢啲㗎,唔信你留意我下一篇故事吖 ),哈哈

上面條「人妻偷食」橋, 根本就係一啲好典型嘅情節,所以好多人都好 buy ,亦容易撞橋, 故事本身已經吸引,但真正好睇同見「功夫」, 就係啲內心描寫同埋細節喇 :smile_o11:

引用:
原帖由 米高達 於 2019-5-21 07:49 PM 發表 查看引用來源

首先你有冇諗過你點解多數寫「好女人」?

如果真 ...
米兄好衰架 , 咁耐先回人 ...

1,如果講純粹 "淫賤不能移" 果種 "壞女人" , 我其實都寫得唔少 ,
我反而想試下其他類型既 "壞女人" ...
好似蝦男職員 , 又妒忌D後生女職員 , 果D老屎忽級既老姑婆 ;
或者鐘意笑D肥毒矮 , 但見到太子爺 , 立即換一副嘴臉果D ...
:smile_47: :smile_47: :smile_47: :smile_47: :smile_47:

2,實不相瞞 , 米兄貼果張既果系列漫畫 , 我係有追開 ...
:smile_47: :smile_47: :smile_47: :smile_47: :smile_47:

引用:
原帖由 米高達 於 2019-5-22 05:16 AM 發表 查看引用來源
咦?既然連師姐都落場,我再補充/伸報,我未睇過嗰兩篇文㗎。。唔通又撞橋?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

講番呢個貼嘅題目吖,以「九型」為創作, 實在係太限制啦。。不過,其實本人以往寫好多故事中既人物,(尤其係啲「配角」),則好喜歡用啲「典型」做型或性格嘅。因為「典型性格」,容易令讀 ...
1,或者咁講拉 , 我E+聽緊果個講 "九型人格" 既YOUTUBER ,
對我來講最好既係 , 點樣形象化咁描寫唔同人格(如自卑型  狡詐型)
由身形到衣著 , 更具現實化咁比觀眾睇到 ...

最好係描寫完角色既出場 , 觀眾會估到呢條友大概係咩人
(就好似肯尼套<黑白女神> , 肥宅主角一出場 , 我地立即有晒畫面)

2,其實小弟多數(尤其早期)既色文 , 都係奇情向既 ,
不過自從<純情中東妹子破處記>點讚收皮之後 ... 我檢討過自己一下
我發現自己近5年 , 比較出色既作品 , 其實都係貼地向既 :

<一夜情女王傳>
<一個疸瘓病人與保母阿姨的故事>
<工會女幹事的日常>
<我催眠了女明星>
<便利店夜間女經理.與.兼職小伙子>

其實 "貼地" 都唔一定係寫基層 , 最重要係個故事夠生活化 ...
好似<一夜情女王傳>同<我催眠了女明星> , 都係寫上層人士既生活 ,
但一樣寫到D生活味 ...

(相對較早時期 , 小弟都有多基層題材 , 但本質上都仲係 "奇情文")

所以小弟將來 , 都會向呢個方向發展 ...
(不過 , E+係手果三篇奇情文 , 我都係會完成左佢)

賣下廣告先 :

小弟係6月1日會有新文出--<喜歡做愛的女高中生>

到時希望大家支持一下拉 !!!

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-26 09:55 PM 發表 查看引用來源
賣下廣告先 :

小弟係6月1日會有新文出--

咦~~我哋撞橋⋯⋯⋯
不過你出文先,到時可能比人話我抄你😂

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-26 09:55 PM 發表 查看引用來源
賣下廣告先 :

小弟係6月1日會有新文出--<喜歡做愛的女高中生>

支持 :smile_38::smile_38:

( 資料圖片分享 完全與你篇新作品無關  :smile_30::smile_30

引用:
原帖由 米高達 於 2019-5-27 10:00 PM 發表 查看引用來源
支持 :smile_38::smile_38:

( 資料圖片分享 完全與你篇新作品無關  :smile_30::smile_30
多謝米兄既支持 !!!:smile_47:

另外 , 小弟有少少野想晒下命 :
小弟己經係 "果便" 既作者排行榜 , 升上第十位拉 !!!

前往最後回覆