十個男人九個都有前列腺增生等問題?

收藏  |  訂閱
34  5.3k

引用:
原帖由 Ada_Baby 於 2019-9-11 08:24 PM 發表 查看引用來源

應該個個男人都應該會有機會, 好似女人更年期.
係呀, 醫生都係咁講, 佢話見過唔少40-50歲既男人黎睇佢.

引用:
原帖由 smwong99 於 2019-9-12 12:29 AM 發表 查看引用來源

係柒頭
:smile_o01: 笑C我.

引用:
原帖由 無盡默默的盡頭 於 2019-9-30 07:18 PM 發表 查看引用來源
醫生話男人年紀大左就會有機會有前列腺問題, 好多四五十歲就會出現.
我都有前列腺增生問題, 之前睇醫生佢會做左個評估, 用手指檢查同做超聲波.
請問一下會做咩評估? Q&A? 同埋搵醫生做檢查前列腺問題一般收費幾多?

引用:
原帖由 無盡默默的盡頭 於 2019-9-30 07:27 PM 發表 查看引用來源
我之前見完醫生都有建議我食藥控制, 不過就會有副作用, 我唔太想.
醫生就建議我可以試下改善飲食同生活習慣, 如果唔得就要食藥.
上網睇返好多外國人都會食含鋸葉棕櫚成份既前列腺保健產品改善問題.
食左半年之後返去見醫生到覆診, 醫生再做檢查時話情況比之前好左. ...
治療前列腺既藥物有咩副作用? 係唔係會軟JJ? 影響性功能?

唔好驚 正常
規律生活 飲食正常就會好轉

引用:
原帖由 grace518 於 2019-7-19 03:47 AM 發表 查看引用來源
係唔係每個男人上左年紀都會出現前列腺增生等問題? 要唔要做咩檢查先知道?
超過 50 歲的男性有過半都有攝護腺(前列腺)肥大,
也就是攝護腺(前列腺)組織增生的現象。
但其實 30-40 歲男性就已經有 8% 的人有這個狀況,
而且如果超過 80 歲的男性,更是高達 8 成可發現攝護腺(前列腺)增生。
千萬不要覺得這個問題跟自己無關,
看看底下這張圖就知道這問題可以說是「總有一天等到你」。

一般來說,醫師可能會安排:
  • 尿液常規檢查(排除感染等可能性)
  • 肛門指診(因為攝護腺在直腸的前方,所以指診的時候可觸摸到)
  • 超音波(更清楚看到攝護腺的肥大情形)
  • 尿流動力學檢查(評估排尿的狀況)

引用:
原帖由 穹蒼之弩 於 2019-7-19 08:48 AM 發表 查看引用來源
141格言:10個男人9個滾、剩番1個軟緊
基本上個個男人都咸濕.

引用:
原帖由 lovewai1314 於 2019-8-9 10:13 PM 發表 查看引用來源
係呀, 其實好多男人年紀開始大就會出現前列腺退化.
身邊都有唔少朋友既爸爸上左年紀都有呢個問題, 要食藥控制, 嚴重既要做手術.
醫生會建議50歲以上的男士每年都應定期進行前列腺檢查, 如: 腹部超音波檢查.
好似我地女性咁要定期做婦科檢查. ...
其實男人年紀開始大, 前列腺增生同前列腺炎都幾普遍.

引用:
原帖由 無盡默默的盡頭 於 2019-9-30 07:27 PM 發表 查看引用來源
我之前見完醫生都有建議我食藥控制, 不過就會有副作用, 我唔太想.
醫生就建議我可以試下改善飲食同生活習慣, 如果唔得就要食藥.
上網睇返好多外國人都會食含鋸葉棕櫚成份既前列腺保健產品改善問題.
食左半年之後返去見醫生到覆診, 醫生再做檢查時話情況比之前好左. ...
外國對鋸棕梠/鋸葉棕櫚 (Saw palmetto / Serenoa repens)呢個成份做左好多研究同臨床驗證,
實證每天服用含320毫克鋸棕櫚精油的萃取物可得到良好的病情控制.
臨床症狀的改善達百分之八十以上, 另外前列腺的大小平均大約下降百分十三左右.
而且鋸棕櫚可以改善及幫助減少甩髮, 不會因為改善前列腺荷爾蒙濃度而影響性能力.

引用:
原帖由 Ada_Baby 於 2019-10-9 11:25 AM 發表 查看引用來源
請問一下會做咩評估? Q&A? 同埋搵醫生做檢查前列腺問題一般收費幾多?
攝護腺肥大的盛行率高,所以國際上訂定了一個問券式的篩檢,自己就可以做。

在表格上的問題,如果答完全沒有是 0 分,總是如此是 5 分,滿分 35 分。
[olist]
  • 症狀輕微 : 0 – 7 分
  • 症狀中等 : 8 – 19 分
  • 症狀嚴重 : 20 – 35 分[/olist]
    如果分數落在中等以上,建議就可以找醫師做一下檢查。
  • 前往最後回覆