上一頁下一頁
發新話題

權威賽馬日報2006-2007年度「權威銀行馬」及「權威對沖投注基金」貼士提供:

收藏  |  訂閱
4.4k  148.3k

kuskit 兄, 怕唔怕隻小武士改善唔到佢性能上 o既缺點: 步大有均速係就欠加速能力?:001:
佢上季贏唔到好大程度都係因為呢個問題.......:022:
放唔出的話就後上未必加速追到放頭馬; 放出左但又因為冇特強變速而被一兩隻後上馬殺低:006:

至於長驅, 我都對佢有一定信心可以 o係1200~1400m 有機贏一至兩場:cool:
但佢係紐西蘭2 歲已經跑9 場, 做埋 o個邊 o既2 歲馬王, 我有d 擔心佢未必有太大進步:022:
不過前幾日課閘佢就真係試得幾靚;)

引用:
原帖由 bu0919 於 2006-9-4 12:29 PM 發表
kuskit 兄, 怕唔怕隻小武士改善唔到佢性能上 o既缺點: 步大有均速係就欠加速能力?:001:
佢上季贏唔到好大程度都係因為呢個問題.......:022:
放唔出的話就後上未必布勘N特強變速而被一兩隻後上馬殺低:006:

至 ...
[小武士]係一匹均速力超強既放頭馬・邊隻燒佢就死邊隻(註:「俊歡騰 」及「實業輝煌」都巳經係燒瓜既最佳例了)。:014:
而上季贏唔到絶大程度係因為路程問題・因跑1400米係根本發揮唔出其超強均速既威力的・到下季跑1800米時大家就應該見識到佢真正既實力了。;)

至於「長驅」跑1000米-1600米應該無問題;)・値105分以上都應該無問題;)。
但其它都係估估下・:014:真係要見人見智了。:014:

29. 勁爆力---台形兇悍・落脚急勁・後莊圓渾・速度爆發力兼備・實力必値80分以上的1000米--1400米早熟短矩離馬。由於形格吸引試閘又目悦・故上季初出巳經彼受注目・果然走來有前有後・直路上以勁勢追越1.4倍大熱門「特區寶」後可惜再無餘力・只敗於超級強手「熊中雄」蹄 下得第二・初出有此表現巳可見前景一片光明・2週後出戰「新馬短途錦標」面對一衆新馬精英・在毫無誠意的準備工功下依然展現出鋭利速度・快放至最後200米力弱負3-3/4得第六・在擺明試馬的情況下亦有此表現巳算不俗。而今季7月尾巳經復課・一直例課無缺操至9月2日參加試閘・只見閘前反應敏鋭應聲彈出・沿途走來相當急勁氣勢如虹・而形格及後莊亦更見長成更見雄偉・高班馬既台形氣勢出哂黎。;)如以一匹上季新馬「有志者」今季要評(60分)去衡量・則馬如其名充滿霸氣的戰駒「勁爆力」現竟只評(54分)居4班起歩・感覺到賽馬原來真的相當「奇妙」呀!!:003:・・・而此駒上季已試準前速與後勁之後・再出賽時當然係到了要交代的時候了。;)。若從「勁爆力」近日的績極操練去睇・其出撃箭頭應巳直指9月16日的4班田草1000米・相信屆時亦正是喜歡此駒的朋友收取「勁爆力」第一份小禮物的時候了。;):014:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-9-4 01:55 PM 發表

係一匹均速力超強既放頭馬・邊隻燒佢就死邊隻(註:「俊歡騰 」及「實業輝煌」都巳經係燒瓜既最佳例了)。:014:
而上季贏唔到絶大程度係因為路程問題・因跑1400米係根本發揮唔出其超強均速既 ...
哈...呢次有少少睇法唔同啦...小弟反而覺得"小武士"上季都已經見見地底...跑來跑去都唔係好贏得到...已經谷到好盡...再加埋好似跑左7個P之後加分已多...我覺得佢已經搏得太多同埋分都long long地啦...所以唔太睇好...估佢唔會多過1W...哈...呢次考下大家眼光啦..."長驅"亦都係一隻我唔係覺得佢有好強能力既馬...睇番佢係"喜皇寶"後面食塵只係贏"新東武士"既話水準都OK低...之後鬥都係鬥"危險大師"同埋"帝聖名駒"呢d唔算太強既二班頂一班尾馬姐...所以...呢2隻我都唔敢過份樂觀...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-9-5 03:15 PM 發表
29. 勁爆力---台形兇悍・落脚急勁・後莊圓渾・速度爆發力兼備・實力必値80分以上的1000米--1400米早熟短矩離馬。由於形格吸引試閘又目悦・故上季初出巳經彼受注 ...
佢近排那課試閘睇起上黎個進度都幾吸引...其實上季窌係跑左2場...都仲生生地...我諗今季呢隻馬要贏番2,3場應該唔會太難啦...而且我都幾信呢個馬房d馬有唔錯既質素架...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-9-5 15:15 發表
29. 勁爆力---台形兇悍・落脚急勁・後莊圓渾・速度爆發力兼備・實力必値80分以上的1000米--1400米早熟短矩離馬。由於形格吸引試閘又目悦・故上季初出巳經彼受注 ...
呢隻好野黎, 又係 d 實用既馬, 來季一定要吼住佢

引用:
原帖由 愛的彩虹 於 2006-9-5 07:56 PM 發表

哈...呢次有少少睇法唔同啦...小弟反而覺得"小武士"上季都已經見見地底...跑來跑去都唔係好贏得到...已經谷到好盡...再孕?個P之後加分已多...我覺得佢已經搏得太多同埋分都long long地啦...所以唔 ...
分析馬匹既實力係可以從好多個角度去研究的・所以得出好多唔同既答案與睇法亦十分正常。;)最重要係勇於講出自己既個人睇法與馬友一起互相交流心得。而「彩虹」兄完全可以做到此點・巳令小弟十分欣賞及佩服了。:007:

30.幸運武士---形格不俗・脚法亦可以・實力應値60分左右既1000米-1600米馬。此駒上季表現之差超越想像・評分亦由上季初的(52分)減至月前(37分)・「蔡厩」新馬一季減15分之多既確實極為少見。而其實以此駒上季第(447)塲4班田草1000米負於強手跑第4的表現計・處4班絶無不夠班之理。其後再加罩出戰4班谷草1200米沿途走來難以安定走勢・最後150米更開始脚軟敗退・似乎巳説明暫時此駒只有1000米左右長力・幕後卻於季尾在功夫巳放緩的情况下・再為此駒報跑兩塲分別係田草1400米及1200米・以一匹暫時只有1000米左右長力的馬而言大敗乃意料中事。但玄機亦開始顯露出來了・為何在明知目前應以田草1000米表現最好及最有把握情况下・卻不再報跑此程而要増程至無甚把握的1200米及擺明嫌長的1400一試呢?:004:・・・原因應只有一個就係暫時未有把握於4班取勝・故在馬房穩奪冠軍後・即決心收埋兼部署狂減分・留待今季才一次過展露真正既實力。;)・・・如以上推測正確則今季成熟更進一歩現評37分於五班起歩的「幸運武士」所處形勢之有利大家應該不難想像了。;)・・・問題只係處五班只否亦要跑最有把握及最無倍率既田草1000米才敢動手?・・・還是開鑼日的五班1200米已經係此駒第一個出撃目標呢?:dumpfound・・・大家不妨細心想想吧!!:014::014::014:・・・:007:最後在此先要多謝版主及有睇開此欄的朋友既一直支持:007:!!並祝各位開鑼日旗開得勝!!;););)

thanks for all recommendations made by Bro kuskit throughout this summer!:cool:
your choices really brought us some good brainstorming towards these horses:014:

support.....your recommended horses is very helpful.........

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆