上一頁下一頁
發新話題

權威賽馬日報2006-2007年度「權威銀行馬」及「權威對沖投注基金」貼士提供:

收藏  |  訂閱
4.4k  148.1k

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-7-24 11:22 發表
12. 熊中雄---形格高貴・脚法超靚・鬥心 特強・實力應達85分以上的1200米-1600米超級打子馬・在港所勝出的兩場賽事中皆巳展露非凡本領・由其「新馬短途錦標」一役・全 ...
如果上季無摧谷過盡既, 以呢隻跑法咁有殺著既馬, 黎緊呢兩季, 佢張會大放異釆

引用:
原帖由 sssstttt 於 2006-7-25 09:34 PM 發表

如果上季無摧谷過盡既, 以呢隻跑法咁有殺著既馬, 黎緊呢兩季, 佢張會大放異釆
不過「霍利時」上季狂跑隻「爪皇弘金」既練馬手法・証明佢暫時唔係頂級練馬師:022:・希望佢對隻「熊中雄」唔好再咁儍啦!!:014:

13.步步穩---台形四正・歩法兇悍・實力必値105分以上的1400米-2000米先差馬・而早在第(402)塲輕勝的一役巳經顯示出不凡實力・雖然此仗水準不太高・但由於此駒走勢極為稚嫩最後直路走來内閃極為嚴重・鞍上人見大局巳定早於100米巳收韁按實輕勝既驚人姿態近年已極為悍見。歴史告訴我們但凡年稚走勢未熟的馬有此驚人表現者將來成就必然不凡。而練馬師亦早知此駒實力強横・故早巳為下季打比作出部署・而出戰第(587)目的亦只為下季出戰打比而搶分・此賽所見内閃傾向依然極為嚴重・最多只發揮7,8成水準・但此匹3歳馬依然可輕易撃敗一衆年長2班頂強手可見確係大超班。故希望下季轉4歳後成熟進歩・内閃傾向可稍為改善的話・則以其實力必可成為下季「香港打吡大賽」的「四大天皇」之一了。;)

14. 寶樹勁盈---台形瀟洒・歩大力雄・實力必達95以上加速力非常強勁既1600米-2000米差追馬・於初出一役4班1400米賽事憑着初出的(新鮮感)亦要跑至最後50米才能突然増速於數歩間抛離對手・實力超班當然毫無疑問喇・但經驗亦告訴我們此類在(新鮮感)幫助下亦要跑至最後50米才能増速抛離對手之馬・如加分升班後再跑同程的話・路程巳必然嫌短・果然再出配韋達再跑3班1400米被捧成1.4倍超級大熱門下慘敗得第3名・而頭馬竟是「韋達」波士馬房既「好利威」賽後當然陰謀論四起・但事到如今大家亦應該明白無論如何 「寶樹勁盈」跑1400米都不大可能撃敗「好利威」的・人家有先見之明部署得宜贏大錢亦屬應份;)。而「寶樹勁盈」上季以3歳之齡巳可負127重磅下於1600米輕取一衆3班頂年長對手・下季全熟後跑快地1800米或2000米90分前應無對手・如練馬師部署得宜的話甚至有挑戰「香港打吡大賽」既能力;)。但以「文家良」既功力則恐怕・・・・・・・・:022:希望「寶樹勁盈」唔會變成第二隻「超理想」・一朶鮮花插在”牛糞”上吧!!:011:

15.一切順利---形格均稱・跑姿平穏・平行力特強・實力應値70分以上既1600米-2000米均速先行馬・從上季所跑的4塲賽事中所見在毫無決心只抱學習心態的情況下依然交出不俗走勢・由其第(590)塲初跑谷草1650米陣上所交出的表現・更足以引証以其實力只要稍有决心要征服四班根本毫無難度・而田草1200米或1400米亦絶非其最合適路程・再從陣上走勢大家可以發現經常刻意留住跑但未段所交出的加追力亦並非想像中之強勁:022:・若以其初跑谷草1650米陣上交出的氣量我們可以推斷其極有可能為一匹前跟形的1600米以上均速馬;)。但無論以上判斷是否正確・此匹「蘇保羅」上季劾意保留實力的秘密武器・下季必會入足子彈向着目標全力掃射:017:・則有能征服三班及交出3塲頭馬應為下季意料中之事了。;)

16.企業精神---形格高貴・綫條優美・出脚兇悍・實力必値95分以上既1200米-1600米泥草全才馬・適應水土能力甚佳・初出兩仗在7,8成壯態馬身甚肥下巳跑出兩仗水準甚高的第二名・實力早巳得到保証。其後増程泥地1650米一試結果慘敗而回・此敗績只與幕後人為下仗部署練氣及試路程有關・跟本身實力無關・而本身亦必有一哩氣量。其後再出(690)三班田草1400米賽前功夫甚辣・馬匹收身更足・優美綫條盡現・果見跑來實力完全凌駕同場對手・做出約値85分以上的競賽水準輕取對手。而一般「摩厩」自購馬來港第二季大多較第一季有15分或以上的進歩空間・故以此推算「企業精神」下季征服二班挑戰一班應為指日可待之事・而三兩場頭馬决不會小了吧;)!!

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-8-4 11:18 AM 發表
16.企業精神---形格高貴・綫條優美・出脚兇悍・實力必値95分以上既1200米-1600米泥草全才馬・適應水土能力甚佳・初出兩仗在7,8成壯態馬身甚肥下巳跑出兩仗水準甚 ...
又睇下"企業精神"可唔可以成為今季既"勝利飛駒"啦...:013:

引用:
原帖由 愛的彩虹 於 2006-8-5 01:42 AM 發表

又睇下"企業精神"可唔可以成為今季既"勝利飛駒"啦...:013:
睇得咁高??:004:・・・不過"企業精神"仲有大排進歩空間・係都唔出奇啊!!;)

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-8-5 09:19 AM 發表

睇得咁高??:004:・・・不過"企業精神"仲有大排進歩空間・係都唔出奇啊!!;)
哈...我諗起既原因係因為佢地既路有dd似姐..."勝利飛駒"又係第一季季尾先贏番場..."企業精神"又係...其實"企業精神"贏那場都好厲害架...1:21.6既時間...雖然話係係內欄賺左形勢...但係末段都有22.6...1400呢隻馬暫時黎講係最好路程...同初期既"勝利飛駒"又係有少少似...佢係直路中段唧左一唧出黎之後就已經按住過終點...齋睇呢場成績真係好好...

再者兩隻馬都係初時跑下泥地試下性能先...兩隻馬都可以應付得來...証明場地性能都算廣泛...當然其實跑落都係以草地性能較佳...

跑左4次1W 2Q...唯一一次甩左P既係唔合路程唔夠長力唔岩場地...仲要跑錯跑法...呢隻馬係沙田草地1400-1600應該都仲有好大既上升空間...而家評79分計既話...我諗我會覺得佢值100分左右啦...希望最差都有95分既質素吧...:013:

引用:
原帖由 愛的彩虹 於 2006-8-6 09:03 PM 發表

哈...我諗起既原因係因為佢地既路有dd似姐..."勝利飛駒"又係第一季季尾先贏番場..."企業精神"又係...其實"企業精神"贏那場都好厲害架...1:21.6既時間...雖然話係係內欄賺左形勢 ...
果然分析得好細心!!;)・・・而且「企業精神」季尾贏個塲3班田草1400米較「勝利飛駒」個次贏既田草1200米係水準及難度上都更高一層。雖然可能兩駒日後進度有別・但下季「企業精神」若連95分阻力都不能突破・就算我倆大跌跟鏡了!!:022:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆